הדרך לחיסכון באנרגיה מעולם לא הייתה קלה יותר / יחזקאל ליפשיץ, סמנכ"ל תשתיות אנרגיה ומים במשרד האנרגיה
ישראל התחייבה בהסכם פריז לצמצם את צריכת האנרגיה ולהפחית את פליטת גזי החממה עד לשנת 2030. לשם כך, משרד האנרגיה קורא לכל המגזרים להתייעל באנרגיה ומציע מגוון דרכים לחיסכון אנרגטי
התייעלות באנרגיה, משמעה הפחתת צריכת האנרגיה לשם ביצוע אותן פעולות. כך לדוגמא, אם מפעל מייצר כמות מסוימת של תוצר, הרי שהתייעלות אנרגטית משמעה ייצור אותו היקף לפחות, אך בהשקעת פחות אנרגיה.
למעשה, ברמה המשקית, התייעלות אנרגטית שקולה להוספת תחנות ייצור חשמל, אך ללא כל החסרונות הנלווים – תפיסת קרקע, זיהום אוויר ועוד. זו הדרך הזולה ביותר לייצר חשמל.
מעבר לתועלות המשקיות, ההתייעלות כדאית כלכלית, לכל צרכן אנרגיה, כיוון שהיא חוסכת בעלויות. רשות מקומית שתפחית את צריכת החשמל שלה, למשל בהחלפה של פנסי תאורת הרחוב ביעילים יותר, תוכל להפנות תקציבים לפרויקטים אחרים הקשורים ברווחת התושבים. מפעל שיתייעל, יוכל להפחית את הוצאותיו, וכתוצאה - להגדיל את הפריון ואת כושר התחרות. גם צרכן ביתי, שיחליף מוצר ישן ובזבזני, בחדש ויעיל, יוכל לחסוך לא מעט כסף בחשבון החשמל שלו.
במסגרת הסכמי פאריז, התחייבה ממשלת ישראל על יעד הפחתת פליטות גזי חממה לשנת 2030, של 7.7 טון גזי חממה לנפש. בהחלטת הממשלה מספר 542 מחודש ספטמבר 2015, אשר קיבעה יעדים אלו, הוחלט על שני יעדים מרכזיים נוספים אשר תומכים ביעד האמור – צמצום של 17% בצריכת החשמל וייצור חשמל מ-17% אנרגיות מתחדשות, שניהם נמדדים מול תרחיש "עסקים כרגיל".
כיצד מתכננת ישראל לעמוד ביעדים עליה התחייבה?
בשנים האחרונות, מימן משרד האנרגיה מאות פרויקטים במגזרים השונים – תעשייתי ומסחרי-ציבורי - להתייעלות אנרגטית. המשרד תמך בפרויקטים כגון החלפת צ'ילרים ישנים בחדשים, החלפת מערכות תאורה ישנות ובזבזניות בחדשות ויעילות, ופרויקטים רבים נוספים, במטרה לחסוך בצריכת החשמל אצל צרכנים אלו. כתוצאה מפעילות זו, נחסכו למשק החשמל מאות מיליוני קוט"ש, וכמובן שהצרכנים עצמם הקטינו את חשבונות החשמל שלהם.
לשם עמידה ביעדי הממשלה, הועמדו שני כלים פיננסיים עיקריים למימון פרויקטים להתייעלות אנרגטית. הראשון שבהם הוא קרן בהיקף כולל של 300 מלש"ח, לשנים 2017-2020, לתמיכה בפרויקטים שונים, עד 20% מגובה הפרויקט. הקרן מופעלת על ידי מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה, ובניהול משותף של משרדי האנרגיה, האוצר, הכלכלה, והגנת הסביבה. עד כה, התקיימו שלושה מקצים לבחירת זוכים בקרן המענקים וניתנו מענקים למאות צרכנים לביצוע פרויקטים. לקראת סוף השנה מתוכנן המקצה האחרון, בשלב זה.
כלי מרכזי נוסף, הוא קרן ההלוואות בערבות מדינה, לפרויקטים להתייעלות באנרגיה. וועדה בין משרדית בחרה בארבעה בנקים, אשר יעניקו הלוואות בערבות מדינה בריבית נמוכה במיוחד. צרכן אנרגיה, אשר מעוניין להקטין את צריכת החשמל שלו, יוכל להגיש בקשה לקבלת הלוואה מהבנק, לפי בחירתו. לאחר בחינה ואישור כי הפרויקט אכן חוסך באנרגיה, תינתן הלוואה בריבית אטרקטיבית, לתקופה של עד 7 שנים. מעבר לכך, צרכן אשר זכה במענק לחיסכון באנרגיה, יוכל להשלים את החבילה המימונית על ידי הלוואה, כך שיוכל לקבל מימון כולל של כ-85% מהיקף הפרויקט. באופן זה, יוכל הצרכן להשקיע הון עצמי מינימאלי, וליהנות לאורך שנים רבות מהחיסכון.
לבד מכלים אלו, פועל משרד האנרגיה במגוון ערוצים נוספים. בפן הרגולטורי, תוקנו תקנות, אשר מאפשרות יבוא לישראל של מוצרי חשמל יעילים בלבד, כגון מקררים, מזגנים, תנורים, מכונות כביסה ועוד. הדבר נעשה תוך מניעת פגיעה במגוון המוצרים הקיימים בשוק ובמטרה לחסוך בחשמל הן לצרכן הביתי והן למשק החשמל. התקנות גם מחייבות הצגת תווית אנרגיה על המוצר בחנות, בכדי לתת מידע לצרכן על רמת היעילות האנרגטית של המוצר. רכישת מוצרים יעילים אנרגטית, יכולה לחסוך כסף רב בחשבון החשמל. אנו מבצעים בקרה ואכיפה על הצגת התוויות ועל עמידה בתקנות אחרות שתוקנו מכח החוק.
המשרד פועל גם בתחום החינוך. בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב, הוכנה תכנית לימודים מקיפה בנושאי אנרגיות מתחדשות והתייעלות אנרגטית, הנלמדת בבתי ספר ברחבי הארץ. חולקו מאות ערכות מעבדה למורים למדעים, אשר מסייעות להמחיז לתלמידי בתי הספר את החומר הנלמד בנושאים אלו. אנו פועלים בדרכים שונות בכדי להעלות את המודעות לחיסכון באנרגיה.
עמידה ביעד של 17% התייעלות באנרגיה אינה קלה להשגה. אנו פועלים במגוון הכלים העומדים לרשותנו בכדי לקדם את התחום ולהשיג את היעד. אנו סבורים, כי על מדינת ישראל להירתם למאמץ העולמי למאבק בשינויי האקלים, וכמדינה מפותחת, עלינו להציג יעדים מאתגרים וגם לעמוד בהם.
כבר נאמר, כי הקוט"ש הזול ביותר, הוא זה שלא נצרך. ככל שרבים יותר יכירו ויפנימו זאת, הדרך לעמידה ביעד ההתייעלות האנרגטית, תהיה קלה יותר.
בחזרה לערוץ התייעלות באנרגיה >>