דו"ח טכנולוגי
לא, כבוד הנשיא; המדיה החברתית לא סותמת לך את הפה
דונלד טראמפ טען שוב שטוויטר והאחרות מצנזרות אותו ופוגעות בחשיפה המקוונת שלו בשל הטייה פוליטית, כשהעובדות מראות סיפור מורכב יותר; מארק צוקרברג שולף התנצלות גנרית על פרשת ננסי פלוסי; וחברת הגיימינג Razer מציגה קו מיזוגני
רשתות חברתיות בונות את האלגוריתם שלהן כך שיצמצם חשיפה של משתמשים שמפגינים בצורה קבועה התנהגות אלימה, מתעללת, טרולית וכדומה. בטוויטר, למשל, התנהגות מסוג זה תצמצם חשיפה לציוצים של משתמש בתצוגת תגיות, תוצאות חיפוש או שיחות. התלונות בארה"ב מגיעות בעיקר מהצד הימני של המפה הפוליטית, פשוט משום שלשמרנים שם יש יותר נטייה להתנהגות שמביאה לצמצום החשיפה, או כי הם צועקים יותר חזק מהליברלים שנפגעים מהחשיפה. ראיות מספקות לאפליה מכוונת של ימנים טרם נמצאו.
ובכל זאת, הטענות הללו צצות שוב ושוב על בסיס קבוע. טראמפ, למשל, יצא השבוע במתקפה נוספת מסוג זה על טוויטר. בראיון לפוקס ביזנס טען שהעובדים בטוויטר הם "כולם דמוקרטים" ושהם "מקשים מאוד על אנשים להצטרף אלי בטוויטר". הנשיא מתייחס בדבריו, ככל הנראה, למאמצים של טוויטר להסיר חשבונות מזויפים וחשודים - מה שכנראה פגע במספר העוקבים שלו. "הם מקשים עליי הרבה יותר להפיץ את המסרים שלי", אמר טראמפ. "זה מדהים. אם מחר אני אכריז שאני הופך לדמוקרט נחמד וליברלי יהיו לי פי חמישה יותר עוקבים".
בשלב מסוים בראיון טראמפ אף שלח איום לעבר הפלטפורמות המקוונות: "אנחנו צריכים לתבוע את גוגל ואת פייסבוק ואת כולן, ואולי נעשה את זה". מדובר בהמשך לשורת מתקפות של טראמפ נגד חברות הטכנולוגיה; אולי מדובר בהכנת הקרקע להוקעתן כשיתחילו לטהר בוטים וחשבונות מזויפים, לקראת מערכת הבחירות לנשיאות ב-2020.
בכיר טוויטר, ניק פיקלס, שהעיד כמה שעות לאחר אותו ראיון בפני ועדת ביטחון המולדת של בית הנבחרים, בשימוע שעסק במאמצי הרשתות החברתיות להילחם בטרור מקוון, התייחס להאשמות הנשיא. הוא אישר אמנם שבהליך הטיהור של חשבונות מזויפים מספר העוקבים של טראמפ ספג פגיעה, אך שעם 61.4 מיליון עוקבים הוא נשאר הפוליטיקאי עם מספר העוקבים הגדול בעולם. פיקלס הוסיף שיותר עוקבים הוסרו כתוצאה מהמהלך מחשבונו של נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה (לו, אגב, יש 107 מיליון עוקבים אך הוא כנראה לא מוגדר ע"י טוויטר כפוליטיקאי).
למעשה, טראמפ נהנה מחופש פעולה רחב משל כל משתמש מן השורה, אחרי שהחברה השעתה בעבורו את מדיניות השימוש שלה ואיפשרה לו להמשיך להפיץ תוכן בעייתי ומסית. בפועל, אף אחד לא סותם לו את הפה.
אך זה לא ימנע מהנשיא מלהעלות טענות כאלה בעתיד, או מהטענות הללו להגיע לתפוצה עצומה במדיה החברתית ובכלי התקשורת המסורתיים כאחד. זו האירוניה הגדולה של בעלי שררה שבוכים על סתימת פיות: לרוב המגפון שלהם גדול לאין שיעור משל סתם גולשים רגילים. לטראמפ, מתוקף תפקידו והאובססיה התקשורתית אליו, יש פלטפורמה ענקית להפצת מסריו. ציוצים שלו מופצים, מרוטווטים ומשותפים על ידי גולשים ברשת בצורה מסיבית ומהווים בסיס קבוע לאייטמים חדשותיים וסגמנטים קומיים בתוכניות אירוח בטלוויזיה. זה היה קורה גם אם היה לו רק חצי ממספר העוקבים, אפילו אם לא היו לו עוקבים בכלל. הוא אפילו לא צריך ללכת לטוויטר או לפייסבוק כדי להפיץ שם את המסרים שלו: דיווחים על התבטאויות שלו הם פעמים רבות חומר ויראלי מהסוג החם ביותר, ומופצים בהרחבה הן על ידי תומכיו והן על ידי מתנגדיו.
אותו עיקרון נכון, אם כי במידה פחותה, למחוקקים הרפובליקנים שתקפו את צוקרברג בשנה שעברה, שגם להם לא חסרים אפיקים להפיץ את משנתם. אפילו טרולים ימנים קבועים שנוהגים ללבות את האש נהנים מחשיפה ישירה - ולא פחות חשוב, עקיפה; לא פעם מתבססות המתקפות של הפוליטיקאים על דיווחים שיצרו הטרולים. העובדה שאנחנו ממשיכים לשמוע אותם מתלוננים היא ראייה שפיהם רחוק מלהיות סתום.
לעומתם, יש לא מעט אנשים שבאמת סובלים מסתימת פיות ברשתות חברתיות. משתמשים מהשורה שהחשבון שלהם הושעה או נחסם מסיבה לא ברורה, ואין שום דבר שהם יכולים לעשות נגד זה. אם יש להם מזל, הסיפור יגיע לעיתונאי שיכתוב עליו. אבל רובם יצטרך לסבול בשקט, לחכות שהחסימה על החשבון תוסר או לפתוח חשבון חדש. הפיות שלהם באמת נסתמו, ואנחנו לרוב לא שומעים על זה כי, ובכן, סתמו להם את הפה. טראמפ וחבריו? הם ימשיכו לדבר חופשי ובכל מקום על כמה שלא נותנים להם לדבר ומשתיקים אותם.
קצרצרים
1. והנה עוד ראיה שלא רק שאף אחד לא סותם לטראמפ את פה, הוא עצמו מנסה להשתיק קולות אחרים או לפחות להגביל את החשיפה שלהם. אתמול, במהלך העימות של המתמודדים בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית, צוות המדיה החברתית של טראמפ שפך סכומים אדירים על פרסומות ביוטיוב - לפי הערכות בין חצי מיליון למיליון דולר - כדי להגביר את החשיפה לתכנים שלו באתר. 80 מיליון איש נחשפו לפרסומות אלו, לא בדיוק פה סתום.
2. דפוס אופייני ביחסי כוח הוא שבעימות כלשהו, הצד החלש הוא זה שממשיך להיפגע. זה מה שקרה לגיימרית הברזילאית הפופולרית גבריאלה קטוזו. אחרי שספגה הטרדה מינית מקוונת (גולש הגיב לתמונה שלה רוכבת על שור מכני בציוץ "את יכולה לרכוב עלי כמה שאת רוצה"), פרסמה קטוזו ציוץ, שנמחק מאז, ובו כתבה: "תמיד יש מניאק שאומר שיט ומחפיץ נשים, גם כשהאישה מתבדחת, נכון? זו הסיבה שגברים הם זבל". מוגזם? כנראה. מובן? לחלוטין. הציוץ הפך ויראלי ובתגובה בחרה ענקית ציוד הגיימינג Razer שלא לחדש את החוזה עמה, כנראה כי הם מכירים את הקהל שלהם. למטריד, אגב, שלום.
3. דיווחנו אתמול על ההתעלמות של רדיט מקריאות לרצח ואלימות בסאברדיט הפופולרי TheDonald (מוטו: קונספירציות ושנאת נשים זה אנחנו). אחרי הזעם התקשורתי שהתעורר ביממה האחרונה רדיט עדיין ללא הורידו את ההתבטאויות, אבל הכניסו את הערוץ להסגר. כלומר, לפני כניסה אליו תוצג הודעת אזהרה לגבי התכנים שם. עכשיו הם בטוח מפחדים מאוד.
4. צוקרברג התייחס אתמול לטיפול של פייסבוק בסרטון המזויף שהציג את יו"רית בית הנבחרים של ארה"ב, ננסי פלוסי, כשיכורה או סובלת מבעיה תפקודית. בוועידה בקולרדו הודה צוקרברג שהחברה שגתה באופן הטיפול בנושא. "לקח למערכת שלנו זמן לסמן את הסרטון ולבודקי העובדות שלנו לסווג אותו כשגוי", הוא הסביר. תגיד, מארק, לא נמאס לך כבר התירוץ הקבוע של "עשינו טעות"?