מי יכריע מה יקוצץ בממשלה?
הממשלה החליטה על מנגנון חדש לקבלת החלטות על קיצוצים תקציביים: אם לא תהיה הסכמה בין אגף התקציבים באוצר למשרד הרלוונטי, תועבר ההחלטה לכחלון ולשר שבראש אותו משרד. אם גם אז לא תהיה הסכמה על הקיצוץ - תועבר ההכרעה לרה"מ נתניהו
בלחץ השרים החליטה אתמול הממשלה על מנגנון חדש בכל הנוגע לקבלת ההחלטות על הקיצוץ בסעיפי המשרדים השונים - כך נודע ל"כלכליסט".
- שום קשר לגירעון: הקיצוץ בתקציב נועד לממן קולות לנתניהו
- הנגיד דיבר ברור וחזק, והשמיע קריאת השכמה לנתניהו
- נגיד בנק ישראל: אם הממשלה לא תטפל בגרעון היחס בין החוב לתוצר יזנק ל-65% עד 2022
בעוד שבדרך כלל בעת קיצוצים נקבע כי המשרד הממשלתי הרלוונטי, בהסכמה עם אגף התקציבים באוצר, יוכל לקבל החלטה על שיעורי הפחתות השונים, כעת נקבע מנגנון מעט שונה.
בלחץ השרים שטענו כי ההסכמה נותנת למעשה זכות וטו לאגף התקציבים, נקבע רשמית כי מי שיכריע בכל מקרה של מחלוקת יהיה שר האוצר משה כחלון, ובמידה ולא תתגבש הסכמה בין שר האוצר לשר הרלוונטי (מה שעלול לקרות במשרדים שהביעו תרעומת על הקיצוץ כמו משרד הרווחה, הבריאות וביטחון הפנים) מי שיכריע יהיה ראש הממשלה נתניהו.
מנכ"ל משרד החקלאות, שלמה בן אליהו, קשר במידה מסוימת במכתב ששלח למנכ"לי משרדי הממשלה את המהלך לסכסוך שבין מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד לממונה על התקציבים שאול מרידור, שהגיע בשבוע שעבר לשיאים חדשים.
לדברי בן אליהו, "במצב הדברים הנוכחי יש להניח ששר האוצר יקבל את עמדתו של מנכ"ל משרד האוצר, שהמשילות בניהול תקציבי המשרדים צריכה להיות בידי מנכ"לי משרדי הממשלה ולא בידי אגף התקציבים, כך שיש סיכוי סביר שעמדת מנכ"לי המשרדים תקבע איך תפעל תכנית העבודה של שנת 2019 ולא אנשי אגף התקציבים".
סוגיה נוספת שמעלה בן אליהו על הפרק במסגרת המכתב היא כוונתו להשבית את עובדי המשרד כמחאה על מה שלמעשה הממשלה אישרה בעצמה במסגרת תקציב 2019- קיצוץ 30% מהשעות הנוספות והכוננויות. יש לציין כי השבתה על ידי מנכ"ל שאמור לייצג את הממשלה מול העובדים וההסתדרות היא מהלך חריג מאד. וכי בלאו הכי במקרים רבים במשרדי הממשלה כוננויות הן בסך הכל דרך להעלות את שכרם של העובדים שכן הכוננויות הן על הנייר בלבד.