$
שוק ההון

אשר־טופילסקי טיפחה, איתי שטרום קידם, ולוין בדרך לצמרת

דיסקונט הקים ועדת איתור להחלפת המנכ"לית לילך אשר־טופילסקי. המועמד המוביל הוא אורי לוין, מנכ"ל דיסקונט ניו יורק. לוין, שהגיע לבנק ב־2016, עבד בצמוד למנכ"לית הנוכחית עוד בימיה בבנק הפועלים, וניהל את ISP שבאמצעותה נוחי דנקנר הריץ מניות

רחלי בינדמן 07:5325.06.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

אתמול (ב') הוקמה ועדת איתור למנכ"ל בנק דיסקונט במקומה של לילך אשר־טופילסקי, שבראשה יעמוד יו"ר הבנק שאול קוברינסקי וחברים בה הדירקטורים יהלי שפי, ראובן אדלר ויודפת הראל־בוכריס. ועדת האיתור של דיסקונט הוקמה זמן קצר לאחר שגם בבנק הפועלים הוקמה ועדה לאיתור מחליף למנכ"ל הפורש אריק פינטו, שבראשה עומד היו"ר עודד ערן.

 

 

מנכ"לי הבנקים שפורשים מסמנים את המועמדים

יש קווי דמיון בתהליך שעובר על שני הבנקים: שניהם נסחרים ללא גרעין שליטה, כך שאין בעלים ששולט בקבלת ההחלטות בדירקטוריון; המנכ"לים של שניהם הודיעו בפער של כחודש בלבד על תוכניותיהם לעזוב, וכבר החלו לייצר גלי הדף של עזיבת חברי הנהלה; ולבסוף, בשני הבנקים המנכ"לים העוזבים "סימנו" את המחליף המועדף עליהם - ואילו ועדות האיתור צריכות להוכיח את עצמאותן בתהליך.

 

בבנק הפועלים מדובר במקורבו של פינטו ארז יוסף, מנהל התפעול הראשי של הבנק. בדיסקונט המועמד המוביל הוא אורי לוין, מנכ"ל דיסקונט ניו יורק, שנחשב למקורב מאוד לאשר־טופילסקי, שלוחצת להביא למינויו. מינוי אפשרי של אורי לוין יהיה מסקרן מכמה בחינות. ראשית, אין לו ניסיון רב־שנים כבנקאי. שנית, עבור המינוי הוא יצטרך לשוב לארץ ולוותר על שכר מפנק הרבה יותר כמנכ"ל דיסקונט ניו יורק. לשם השוואה, ב־2018 עמדה עלות שכרו השנתית על 7.3 מיליון שקל לעומת כ־3.6 מיליון שקל לאשר־טופילסקי, ששכרה מוגבל על ידי חוק שכר הבכירים. עם זאת, ככל הידוע, משפחתו של לוין כבר רוצה לשוב לישראל ומינוי לתפקיד מנכ"ל דיסקונט זו הזדמנות מצוינת להיפרד מארה"ב.

 

ידע על הפוזיציה של שטרום, אבל לא התערב

לוין מונה למנכ"ל דיסקונט ניו יורק בתחילת 2017 בגיל 44. קודם לכן שימש כסמנכ"ל בכיר וראש החטיבה לתכנון, אסטרטגיה וכספים בבנק. הוא הצטרף לדיסקונט רק שלוש שנים קודם לכן ולא צמח בבנק. למעשה, הוא היה אחד המינויים הראשונים של אשר־טופילסקי כמנכ"לית, שהביאה אותו לבנק ומינתה אותו לראש החטיבה לתכנון אסטרטגיה וכספים. במסגרת תפקידו העניקה לו אשר־טופילסקי את הסמכות להוביל את תהליך ההתייעלות של הבנק, שסבל לאורך שנים מיחס היעילות הנמוך במערכת. הוא ריכז בתפקיד זה גם את פעילות קשרי המשקיעים, תחום הרכב ואחריות על החברות־הבנות של הבנק (כאל, מרכנתיל וכו').

 

אורי לוין אורי לוין צילום: אוראל כהן

 

קודם לכן כיהן לוין כמנכ"ל קבוצת ISP, שמרכזה בשוויץ, המתמחה בשירותים פיננסיים ללקוחות פרטיים ומוסדיים אמידים בעולם. הקבוצה עמדה בלבה של פרשת הרצת המניות של נוחי דנקנר. מי שהקימו את ISP ב־2003 היו איתי שטרום ורואי טל. כנגד שטרום הוגש כתב אישום, יחד עם דנקנר, בחשד להרצת מניות אי.די.בי בפברואר 2012 באמצעות חברת ISP. השניים הורשעו ומרצים עונשי מאסר בפועל. לוין, שכיהן כמנכ"ל ISP בזמן הרצת המניות, העיד במשפטם של דנקנר ושטרום. הוא העיד כי לא הכיר את ההלוואה שניתנה על ידי דנקנר לשטרום, בהיקף של 8 מיליון שקל, לטובת חילוץ ISP מהפוזיציה במניות אי.די.בי, וכי שטרום הוא שקנה את הפוזיציה מידי ISP באמצעות הלוואות שנטל.

 

יודגש כי ללוין אין שום קשר למעשיו של שטרום. הוא העיד במשפט כי שטרום לא התייעץ עמו לגבי בניית הפוזיציה. הוא העיד עוד כי היה מיודע לגביה, אך לא התערב, משום שידע ששטרום מעורב בניהולה. הוא העיד כי לא הכיר בזמן אמת את ההפסדים על הנייר שספגה ISP בשל הפוזיציה לפני שנרכשה על ידי שטרום.

 

עבד עם המנכ"לית אשר־טופילסקי עוד בבנק הפועלים

לפני שמונה על ידי שטרום וטל לנהל את הסניף בציריך, שימש לוין כעוזרו האישי של צביקה זיו, כשהאחרון ניהל את בנק הפועלים. לוין אף שימש בתפקיד מנהל הפיתוח העסקי, שיווק ואסטרטגיה בחטיבה העסקית של הבנק. באותה עת, אגב, היתה אשר־טופילסקי בכירה בהפועלים, כך שלשניים היכרות עוד מהתקופה הזו. לוין הוא בעל תואר MBA במינהל עסקים עם התמחות במימון בהצטיינות מ־London Business School ותואר משולב בהנדסת מחשבים ומדעי המחשב בהצטיינות מאוניברסיטת תל־אביב.

 

לצד החוזקות של לוין בשוק הפיננסים, הברוקראז', שוק ההון, והפעילות הבינלאומית, כמו גם הסיוע שלו בהובלת הליך ההתייעלות בבנק, ללוין היכרות עם תחום ניהול הכסף - פמילי אופיס — ושירותי פרימיום. זאת, לצד הצורך להמשיך ולקדם את תהליך ההתייעלות בדיסקונט כדי לעמוד ביעדים השאפתניים שהציבה אשר־טופילסקי בתוכנית האסטרטגית — תשואה להון של 10% ויחס יעילות של 60% עד 2021 (לעומת תשואה להון של 9.3% ב־2018 ויחס יעילות של 68.2%).

 

מועמדים נוספים: גביש, בירון, פרישמן וגריאני

יש לציין כי אף שלוין הוא המועמד המוביל, בהנהלת בנק דיסקונט יש עוד הרואים עצמם כמועמדים ראויים להחליף את אשר־טופילסקי ולא ברור כיצד יגיבו למינוי של לוין, אם וכאשר ימונה למנכ"ל.

 

ביניהם ניתן לציין את יובל גביש, ראש החטיבה הבנקאית, שעשוי להתמודד על תפקיד המנכ"ל; זיו בירון, שהחליף את לוין כשעזב לניו יורק כסמנכ"ל האסטרטגיה והכספים; אריק פרישמן, סמנכ"ל דיגיטל ותשתיות; ויפית גריאני, ראש חטיבת משאבי האנוש והנכסים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x