הולכים לבריכה? זו עלולה להיות סכנת חיים
משקעים וחיבורי חשמל חשופים למים ועד למחסור בציוד בסיסי להצלה ועזרה ראשונה. בכל 15 בריכות השחייה הציבוריות שבדק המבקר ב-6 רשויות מקומיות נמצאו ליקויים, חלקם "חמורים עד כדי חשיפת הציבור לסכנות בעת השימוש בבריכת השחייה"
- מה שיותר עמוק: בריכת השחייה העמוקה בעולם תיפתח בפולין
- האם בריכת שחייה בקיבוץ נחשבת לעסק?
- צפו בתמונות: כך ישרדו עשירי העולם את היום של הפצצה
המבקר מציין כי בשנים האחרונות, וביתר שאת מתחילת הקיץ הנוכחי, רבו מקרי האסונות בבריכות הציבוריות, בהן התרחשו כ-17%-10% ממקרי הטביעה בעונת הרחצה בין השנים 2016 ל-2018. מי שאמון לפקח על יישום תקנות הבטיחות בבריכות השחייה הציבוריות הן הרשויות שבתחומן הן נמצאות, אולם בדוח מצוין כי בכל הרשויות שנבדקו נמצאו ליקויים בטיפול בבריכות השחייה שבתחומן, "חלקם חמורים עד כדי חשיפת הציבור לסכנות בעת השימוש בבריכות השחייה".
הבדיקה כללה 15 בריכות שחייה ציבוריות ב-6 רשויות מקומיות - בעיריות אשקלון, לוד וקריית ביאליק, במועצות האזוריות מגידו ועמק המעיינות, ובמועצה המקומית קריית טבעון. הממצאים מגלים, כי אף לא אחת מבין הרשויות שנבדקו מינתה פקח בריכות שחייה, שיעקוב אחר יישום הוראות הבטיחות, כפי שמתחייב בתקנות (בעקבות הביקורת מסרו עיריית אשקלון והמועצה האזורית מגידו כי מינו פקח, ושאר הרשויות המקומיות ציינו שהן פועלות להסמיך פקחים). עוד נמצא כי בחלק ניכר מהרשויות פועלות בריכות ללא כל רישיון עסק, חלקן בבעלות הרשות עצמה.
משכך אין זה מפתיע כי הביקורת חשפה אינספור ליקויים בתחומי הבטיחות והתברואה בכל הבריכות שנבדקו. אלו כוללים בין השאר שקעים וחיבורי חשמל חשופים למים שעלולים לגרום להתחשמלות, מחסור בציוד בסיסי להצלה ועזרה ראשונה למקרי טביעה, מרצפות שבורות וגרמי מדרגות מסוכנים, מתקני ספורט ושעשועים שעלולים לסכן את המשתמשים בהם, חומרים מסוכנים שמהווים פצצה מתקתקת, בעיות נגישות ואפילו היעדרו של מציל בזמן שהייה של ילדים ופעוטות במקום.
קריית טבעון – ילדים משכשכים בבריכה בלי מציל בסביבה
בקרית טבעון נבחנו 3 בריכות בבעלות המועצה – קאנטרי טבעון, גלי טבעון, וחנה סנש. בכולן נמצאו ליקויים, אבל המצב הגרוע ביותר נמצא בבריכת חנה סנש, שנמצאת בבעלות המועצה ומשמשת את קבוצות הספורט שלה. כפי שמצוין, הבריכה פעלה ללא רישיון עסק מאז 2016, כאשר המועצה אפשרה לעמותת מתנ"ס טבעון להפעיל את מקום ללא מכרז וחוזה כדין, ואף העבירה לה במסגרת זו כ-2 מיליון שקל בין השנים 2016 ל-2018. בבדיקה נמצא כי הבריכה "במצב תחזוקתי ירוד מאוד", כולל חלודה בקירוי הבריכה, אבנים ריצוף שבורות סביב הבריכה, ציוד הצלה חסר בעמדת המציל ואי ניטור של איכות המים. אולם חמור מכל - בעת הביקורת לא נכח מציל במקום, אף שבבריכה שהו ילדים ופעוטות.
המועצה הוציאה בעקבות הביקורת צו סגירה מנהלי למקום, ובהמשך חתמה עם המתנ"ס על חוזה להסדרת הפעלת הבריכה. עם זאת המבקר מוסיף כי המתנ"ס התקשר עם ספק חיצוני לצורך הפעלת המקום בסכום של אלפי שקלים ללא מכרז והצעות מחיר נוספות.
לוד – שלא ינעלו אתכם בסאונה (ואל תקפצו על הטרמפולינה)
בבריכת השחיה הציבורית שבבעלות עיריית לוד נמצאו ליקויים שונים כמו אי קיום נהלים ותרגולים לטיפול במצבי חירום, מחסור במטפים וחוטי חשמל גלויים ליד הבריכה. ליקוי נוסף, שאמור להדאיג במיוחד את כל מי שמשתמש בסאונה, הוא מנעול חיצוני שהותקן על הדלת ומאפשר לנעול אותה מבחוץ גם כשיש מישהו בפנים. עוד מעיר המבקר לעיריה, כי אפשרה להציב במקום טרמפולינה, ללא פיקוח על התחזוקה והשימוש שנעשה בה.
העירייה השיבה למבקר כי הוציאה מכתב המנחה את מפעיל הבריכה לטפל בליקויים באופן מיידי, כתנאי לחידוש רישיון העסק לעונת הרחצה 2019.
קרית ביאליק – העיריה מוכרת בקבוקי זכוכית בשטח הבריכה
בקרית ביאליק נבחנו שתי בריכות שבבעלות העירייה –אפק ויגור, ובשתיהן נמצאו ליקוי בטיחות רבים ושונים. בתוך כך בבריכת אפק נמצא מכשיר הנשמה פגום בעמדת המציל ובלון החמצן ריק, לצד סיכונים בטיחותיים דוגמת מדרגות עם שוליים חדים מברזל בירידה לבריכה, סימונים פגומים של העומק בבריכה, וכבלי חשמל חשופים בעמדת המציל.
עוד מודגש בדו"ח, כי העיריה מפעילה עסקי מסחר בשני האתרים הללו, שאחד מהם אף לא מחזיק ברישיון עסק, וזאת תוך הוצאת תקציבים גדולים על משכורות ועל רכישות המוצרים הנמכרים בהם. כן מצוין, כי הקיוסק באפק מכר משקאות משכרים בבקבוקי זכוכית – וזאת על אף שהכנסת בקבוקי זכוכית לאתרי בריכות שחייה אסורה לפי חוק עזר שהעיריה בעצמה קבעה.
"משרד מבקר המדינה מעיר לעיריית קריית ביאליק על שאישרה, במסגרת אישור תקציבה השנתי כמקובל, תקציבים גדולים לרכישת טובין בידי מפעילי החנות והקיוסק ולא בידי הגורמים שהוסמכו לכך בעירייה ובלי שפיקחה על הוצאתם", נכתב בדו"ח. "על ידי כך הפרה העירייה את חובתה לנהל את ענייניה באופן שיש בו מתן סיכוי שווה ויחס זהה והוגן לכל איש מתוך הציבור, כמתחייב מהוראות דיני המכרזים".
בעירייה השיבו כי תיקנו את הליקויים. באשר להפעלת הקיוסקים ציינו כי אלו מהווים "חלק מינורי" בפעילות הבריכה שנועד לתועלת הציבור שפוקד את המקום, אך הוסיפו כי הם בוחנים שיטות חלופיות להפעלתם.
אשקלון – שקעים חשופים במלתחות
בבריכת השחייה הציבורית שבבעלות עירית אשקלון נמצאו ליקויים כמו היעדר גדר בטיחות סביב בריכת הפעוטות, שקעי חשמל חשופים במלתחות, מחסור בציוד בעמדות כיבוי אש, היעדר נהלים ותרגולים למצבי חירום, מחסור בציוד עזרה ראשונה בסיסי, כמו גם בעיות בטיחות במתקני הספורט שבמקום.
בדו"ח מצוין כי החברה העירונית שמפעילה את הבריכה הציבורית, חשפה בהתנהלותה "את ציבור באי הבריכה לסיכונים שאפשר וראוי היה למונעם אילו פעלה על פי ההנחיות המפורשות בחקיקה". בעיריה ציינו כי ליקויי הבטיחות טופלו וכי בכוונתם לטפל בנושא מתקני הספורט.
המועצה האזורית מגידו – חיבורי חשמל פיראטיים
במועצה המקומית מגידו נבדקו 5 בריכות ביישובים בתחומה - בקיבוץ הזורע, קיבוץ דליה, קיבוץ רמת השופט, רמות מנשה ויוקנעם, שבכולן נמצאו ליקויים. בין השאר מפורט כי בקיבוץ הזורע וביוקנעם הותקן חוט חשמל פיראטי מאריך בעמדת המציל, וכי בבריכות של הקיבוצים הזורע ורמת השופט נמצאו מתקני ספורט ושעשועים מסוכנים לשימוש, כמו שערים למשחקי כדור שלא מקובעים לקרקע.
עוד מצוין, כי המועצה לא פעלה נגד בריכות שחייה שפעלו ללא רישיון עסק כדין או בניגוד לתנאי הרישיון שלהן. כך, בריכת השחייה בקיבוץ רמת השופט, שנמצאה ב"מצב תחזוקה כללי ירוד", פועלת ללא רישיון עסק לאור התנגדותו של משרד הבריאות, וקיבוץ מגידו מאפשר לערוך אירועים בתשלום בבריכת השחייה, מבלי שחויב להוציא לכך רישיון. במועצה השיבו כי הם פנו להנהלות הקיבוצים להסדרת הליקויים וכי מינו פקח לביצוע ביקורות בבריכות של יישובי המועצה.
עמק המעיינות – פעוטות משכשכים בבריכה בלי רישיון
בתחומי המועצה האזורית עמק המעיינות נבדקו 3 בריכות. בניר דוד נמצא, כי מופעלת בריכת פעוטות ללא רישיון עסק מתאים, וזאת ל אף שמשרד הבריאות קבע כבר ב-2014 שהיא לא עומדת בתקנות התברואה. זאת לצד ליקויי בטיחות כמו ציוד לקוי לעזרה ראשונה בעמדת המציל, גישה חסומה לעמדות כיבוי אש, שקעי חשמל חשופים בסמוך לבריכה.
גם בשתי הבריכות הנוספות שנבדקו נמצאו ליקויים. בקיבוץ רשפים לא היתה בכלל ערכת עזרה ראשונה בעמדת המציל בתחילת הביקורת, וזו שהובאה למקום לאחר מכן כללה ערכת הנשמה לא תקינה. בבריכה בקיבוץ שלוחות, שכן מחזיק ברישיון עסק מטעם המועצה האזורית, נמצאו מתקני שעושים וספורט שאינם מטופלים כנדרש.
במועצה ציינו בתגובה, כי יפעלו להגברת הפיקוח על הבריכות ולאכיפת התנאים המופיעים ברישיונות העסק, וכי ייאכפו את דרישות הבטיחות גם על מתקני הספורט בקיבוץ שלוחות.
משרד הפנים מתנער
המבקר מעיר גם למשרד הפנים, כי עליו לחדד את ההוראות ולהנחות את הרשויות המקומיות להקפיד על קיום הוראות הדין בנושא הפיקוח על בריכות השחייה, וכן קורא למשרד לרכז את המידע על כשלי בטיחות שנמצאו בהפעלת בריכות, במטרה להפיק לקחים ולמנוע הישנות אסונות – דבר שלא נעשה עד כה. כל זאת בתגובה לכך, שבמשרד הפנים מציינים כי הנושא נמצא בתחת האחריות הבלעדית של הרשויות המקומיות.
"הבדיקה העלתה כי משרד הפנים אינו מרכז מידע על אירועי בטיחות שהתרחשו בבריכות השחייה הציבוריות, אף לא באלה שבבעלות הרשויות המקומיות", מציין המבקר. "אף על פי שבכל שנה נפגעים בבריכות השחייה הציבוריות אזרחים רבים, וחלק מהמקרים אף מסתיימים במוות, אין העברה רוחבית של ידע ומידע בין הרשויות המקומיות בנושא חשוב זה".