המונדיאל בקטאר: כרוניקה של שחיתות ידועה מראש
הדומיננטיות הקטארית בתעשיית הכדורגל היא עצומה - על השולחן וגם מתחתיו. פלאטיני הוא לא האשם הבלעדי בכך, אבל הוא אחד מהאשמים העיקריים
מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, נעצר ונחקר אתמול (ג') בצרפת. החקירה עוסקת במה שקרה ב-23 בנובמבר 2010, כשבועיים לפני שקטאר קיבלה את הזכות לארח את מונדיאל 2022 מעסקני פיפ"א בוועד הפועל של הארגון (14 מ-22 מהם כבר הורשעו בשחיתות).
קראו עוד בכלכליסט:
- מישל פלאטיני נעצר בפרשת המונדיאל בקטאר
- האם מנצ'סטר סיטי תודח מליגת האלופות? העתיד של אופ"א כרגולטור תלוי בזה
לפי הידוע, פלאטיני הוזמן לארמון האליזה לארוחת צהריים עם הנשיא ניקולא סרקוזי. לפי מה שנשיא אופ"א לשעבר אמר לתקשורת לפני מספר שנים, הוא הגיע גילה שם גם את תאמים אל-תאני, אז בנו של האמיר של קטאר וכיום האמיר בעצמו. בפגישה היה גם שייח' חאמד בין ז'אזים, לשעבר ראש ממשלת קטאר.
לפי דבריו של פלאטיני, סרקוזי רצה שהקטארים ישתלטו על המועדון שהוא אוהב, פריז סן ז'רמן ושפלאטיני יצביע עבור קטאר לאירוח המונדיאל. פלאטיני אמר לפני כשבועיים שהוא החליט להצביע לקטאר עוד לפני הפגישה - למרות שתחילה תמך דווקא בהצעה האמריקאית לאירוח המונדיאל. פלאטיני אמר שסרקוזי כלל לא השפיע על ההחלטה שלו וגם לא הפגישה בארמון. סרקוזי בעצמו הכחיש כל מוערבות או השפעה על פלאטיני.
מישל פלאטיני צילום: אי פי איי
מה קרה מאז אותה פגישה? שישה חודשים לאחר מכן, קטאר וגופי ההשקעות של הנסיכות, בעיקר גוף ההשקעות בספורט של קטאר (QSI) השתלטו על פריז סן ז'רמן והזרימו למועדון מאות מיליוני יורו. מאז הקבוצה זכתה בשישה משבעת תארי האליפות האחרונים. QSI, ששולטת ברשת שידור הספורט הקטארית, beIN, רכשה גם את זכויות השידור של הליגה הצרפתית בסכום בכ-1.2 מיליארד יורו, כ-100% יותר מההסכם הקודם. כמו כן, הקטארים רכשו את זכויות השידור של ליגת האלופות בצרפת עבור סכום הגדול בעשרות אחוזים מההסכם הקודם. ההסכם הזה הבטיח הגדלת ההכנסות של ליגת האלופות - משהו שפלאטיני היה חייב לעשות כדי להעביר שינויים בפורמט הליגה כדי שיתאימו להבטחת הבחירות שלו לאפשר ליותר קבוצות מהתאחדויות כדורגל קטנות להיכנס לטורניר. במקביל, צרפת מכרה 50 מטוסי אירבוס לקטאר אירווייז, חברת התעופה הקטארית הלאומית. היו עסקאות רבות אחרות בין קטאר לגופים צרפתיים.
הקטארים הזרימו מאות מיליוני דולרים לחסויות בספורט ואחד מהאנשים שייעץ להם (וקיבל על כך שכר גבוה) היה לורן פלאטיני, בנו של מישל.
צריך לזכור משהו נוסף. ב-2015, מישל פלאטיני, הודח מתפקידו באופ"א ופיפ"א על 2 מיליון פרנקים שהועברו לו עבור "עבודות שביציע עבור פיפ"א בין 1999 ל-2002". את הכסף קיבל פלאטיני ב-2011. באותה פלאטיני תכנן להתמודד על נשיאות פיפ"א מול ספ בלאטר. למרות שלפי "מקורביו" היתה לו ביקורת רבה על בלאטר, החליט פלאטיני לא לרוץ לנשיאות.
באותן בחירות בלאטר הצליח לגרום ליריב ישיר ומסוכן אחר לוותר על המירוץ לנשיאות. ב-2011, כשמוחמד בין-חמאם התמודד לנשיאות פיפ"א, בלאטר הגיע לסיכום עם אמיר קטאר, תמים בן חמד אאל ת'אני, שבין חמאם הקטארי, שהיה משמעותי מאוד בהבאת המונדיאל לקטאר, לא ירוץ לנשיאות והמונדיאל ישאר במדינה המפרצית. על פי הספר The Ugly Game: The Qatari Plot to Buy the World Cup, בין חמאם נדרש על ידי בלאטר והאמיר לא לרוץ לנשיאות ובתמורה "יעלמו" חשדות שחיתות נגדו. בין חמאם, שהיה יכול לזכות בקולות רבים באסיה, אפריקה ומרכז אמריקה, הסכים ובלאטר זכה בנשיאות פעם נוספת. בין חמאם, לאחר מכן, גם הודח והושעה מפיפ"א בעקבות פרשת השחיתות (קניית קולות לנשיאות באיים הקריביים).
יש לזכור שפלאטיני "זכה" לנותנת חסות חדשה בצורת גזפרום, חברת הגז הרוסית, לאחר זכייתה של רוסיה במונדיאל 2018. על פ ה-MI6, שירות הביון הבריטי, פלאטיני גם זכה לתמונה של פאבלו פיקאסו מידיו של ולדימיר פוטין בתמורה לקולו עבור אירוח המונדיאל. את הפייר פליי הפיננסי, שפלאטיני יזם וקידם כנשיא אופ"א כדי "לצמצם את ההוצאות של הקבוצות האירופיות", הנשיא בעצמו הרג עם הקלות שהוציאו את העוקץ מהרגולציה ואפשרו לקבוצות כגון פריז סן ז'רמן וזניט סנט פטרסבורג (השייכת לגזפרום) להמשיך ולבזבז כספים אדירים. כך קרה גם כאשר מזכ"ל אופ"א של פלאטיני, ג'יאני אינפנטינו, סייע למנצ'סטר סיטי של אבו דאבי לעקוף את החוקים של הפייר פליי. אינפנטינו הזה, כן, שהוא כיום הנשיא של פיפ"א.
על פי הערכות מתחקירים. קטאר השקיעה 26.2 מיליארד דולר במטרה לזכות באירוח המונדיאל. מרבית ההוצאות הוקצו לסחורות ושירותים עבור קטאר, כולל הזמנת מטוסים, רכישת קבוצת כדורגל, הסכמי ספונסרשיפ, רכישת קרקעות וחשיפה כללית. כמו כן הועברו תשלומים של מיליוני ליש"ט לשורה של בכירים בעולם הכדורגל מקרנות חשאיות שבשליטת חבר הוועד הפועל הקטארי מוחמד בין חמאם. המדינה הוציאה יותר מ-15 מיליארד דולר על צרפת בשביל הקול של פלאטיני - אולי הקול המכריע (בגלל חוזקו כנשיא אופ"א) במכרז על המונדיאל. אבל ידוע גם על עסקת אנרגיה גדולה בין קטאר לפרגוואי, שבכיכול הובילה לכך שהנציג מפרגוואי בוועד הפועל של פיפ"א, ניקולאס לאוס, יבחר בקטאר.
לפי התחקירים, ווראווי מקודי התאילנדי העביר את קולו לקטאר עבור יותר מ-1.5 מיליארד דולר שהובטחו לתאילנד. הכסף יועד לעסקת גז שנבעה מפגישה שארגן בין חמאם בין עוזרים מרכזיים של מקודי בהתאחדות הכדורגל של תאילנד ובכירי סקטור האנרגיה של קטאר. הפגישה התקיימה ב-16 באוגוסט, 2010 בדוחא. מספר חודשים לפני שקטאר זכתה במונדיאל. וככה, עסקה אחרי עסקה, עסקן אחרי עסקן, קטאר הצליחה להבטיח לעצמה את המונדיאל.
כאמור, כמעט כל מי שהצביע עבור קטאר הודח מתפקידו בגלל שחיתות - כולל פלאטיני וספ בלאטר. פיפ"א, כביכול, "ניקתה את עצמה" (למרות שעסקנים שחשודים בשחיתות כזו או אחרת עדיין מנהלים את הארגון) - אבל המונדיאל עדיין נשאר בקטאר, וספק אם יצליחו להזיז אותו.
מאז שקטאר זכתה במונדיאל עשרות אלפי עובדי תשתיות נהרגו בנסיכות, המונדיאל עבר לחורף והקולות לקחת ממנה את האירוח כמעט ולא קיימים במקומות בהם מקבלים החלטות. קטאר המשיכה להשקיע כספים גדולים מאוד בכדורגל דרך חסויות וצפויה לרכוש, בקרוב, קבוצה נוספת לפריז סן ז'רמן הדומיננטיות הקטארית בתעשיית הכדורגל היא עצומה - על השולחן וגם מתחתיו.
פלאטיני הוא לא האשם הבלעדי בכך, אבל הוא אחד מהאשמים העיקריים.