$
שווקי חו"ל

מדריך כלכליסט

לפני שמשקיעים: 10 דברים שחשוב לדעת על ליברה, המטבע של פייסבוק

מה כל כך מיוחד במטבע החדש, כיצד הוא נבדל מהביטקוין והשאר, האם צפויות בו תנודות קיצוניות - ומי יפקח עליו ועל מנפיקיו? כלכליסט מציג: דברים שחשוב לדעת כששוקלים להשקיע בפלטפורמת הבלוקצ'יין החדשה

עומר כביר 15:4318.06.19
10. מה קרה?

 

ארגון ליברה (Libra Association), שמורכב מכמה חברות והוקם ביוזמת פייסבוק, הכריז על מטבע קריפטו חדש - Libra - שיושק ב-2020.

 

 

2. יש כבר הרבה מטבעות כאלה. למה זה צריך לעניין אותי?

 

כי בניגוד למטבעות אחרים כמו ביטקוין, לליברה יש גב של כמה מהגורמים המשפיעים ביותר בתחומי הפיננסים (מסטרקארד, ויזה, פייפאל), הטכנולוגיה (פייסבוק, אובר, איביי, ליפט, ספוטיפיי), הטלקום (וודאפון), הבלוקצ'יין (Coinbase) וההון סיכון (אנדריסן-הורוביץ, יוניון סקוור קפיטל ואחרים), שכולם חברים בארגון. ובניגוד לביטקוין, שלא נשלט על ידי שום גורם, ארגון ליברה יהיה זה שינפיק מטבעות או יוציא אותם מהמחזור ויווסת את מחיר המטבע, כשהוא פועל למעשה כבנק מרכזי.

 

3. איך ייקבע מחיר הליברה?

 

השווי של המטבע יגובה ברזרבה של נכסים אחרים – איגרות חוב ממשלתיות נזילות ופקדונות בנק במטבעות מובילים יציבים כמו דולר ויורו. את הרזרבה ינהל ארגון ליברה, שיישב בג'נבה, והוא יהיה גם זה שינפיק או יוציא מהמחזור מטבעות (בניגוד לביטקוין, שם מטבעות נוצרים באמצעות ביצוע פעולות חישוב מורכבות, הליך שנקרא כרייה). אם יהיה ביקוש גדול למטבעות, הארגון ייקח את התמורה שנמסרה בעבורם ויצרף אותה לרזרבה. אם יהיה עודף מטבעות יוכל הארגון להוציא כסף מהרזרבה, לרכוש מטבעות ולהוציא אותם מהמחזור.

 

 

המטבע של פייסבוק - מה מיוחד בו? המטבע של פייסבוק - מה מיוחד בו? צילום: facebook

 

 

4. האם צפויות בו תנודות כמו בביטקוין?

 

המנגנון שנוצר צפוי להקנות לליברה יציבות משמעותית, ובמידה רבה מצמיד אותו למעשה למחירי המטבעות המובילים בעולם. הדבר עתיד למנוע ממנו לסבול מתנודות משמעותיות דוגמת אלו שמאפיינות את הביטקוין, שלא כולל שום מנגנון ייצוב ומחירו נקבע לפי כמות האנשים שמוכנים לשלם בעבורו. הדבר גם ימנע מליברה מלהפוך לאפיק השקעה, אם כי לא מן הנמנע שתושבי מדינות שסובלות מהיפר-אינפלציה יבחרו להמיר את המטבע המקומי לליברה כדי לשמר את ערך הכסף שלהם.

 

5. האם הצטרפות ענקיות הסחר המקוון תבטיח שהמטבע יהפוך לאמצעי תשלום עיקרי בשירותיהן?

 

היא לא מבטיחה את זה, אבל בהחלט צפויה להפוך את ליברה לאופציית תשלום מקובלת ונפוצה באתרים כאיביי. כמו שכיום אתרים רבים מאפשרים למשתמשים לבחור אם לשלם ביורו, דולר או מטבע מקובל אחר, כך יכול ליברה להצטרף לרשימה זו. מעמד, אגב, ששום מטבע קריפטו לא זכה לו בקנה מידה שכזה.

 

צפויה לתמוך במטבע. איביי צפויה לתמוך במטבע. איביי

 

 

6. מי יפקח על המטבע ועל מנפיקיו?

 

על המטבע עצמו יפקח ארגון ליברה, שגם יהיה המנפיק הבלעדי שלו. ומי יפקח על הארגון? זו שאלה מורכבת הרבה יותר. בנקים מרכזיים כמו בנק ישראל עובדים במסגרת חוקים שמסדירים את פעילותם. מעל ליברה לא יושב מנגנון שכזה, וסוגיית הרגולציה שלו, אם בכלל אפשרית, עתידה להיות מקור לדיונים במדינות רבות. כדאי שהם יתחילו; המטבע ייצא ב-2020 וכמו שכולנו יודעים, הרגולציה איטית מאוד בתגובה להתפתחויות בשוק.

 

7. האם כל משתמש בכל העולם יוכל להצטרף לשירות, לקנות, למכור ולשלם בליברה?

 

בגדול, כן. פייסבוק, השותפות וגם מפתחים עצמאיים צפויים ליצור אפליקציות, כלים ושירותים שבחזון של פייסבוק וליברה ינגישו את המטבע לכל אדם עם חיבור לרשת. בפייסבוק אף מדברים על הנגשת המטבע לאנשים שכיום לא נהנים מגישה לשירותי בנקאות מסורתיים. איך זה יעבוד כאשר למשתמש אין חשבון בנק או כרטיס אשראי כדי לרכוש באמצעותם את ליברה? לשאלה זו עדיין אין מענה.

 

8. האם אין זה אמצעי להלבנת הון שחור?

 

מאחורי המטבע עומדים תאגידים מוכרים ובעלי שם, כאלה שהרשויות לא יתקשו לאתר. אם יהפוך ליברה לפלטפורמה להלבנת הון שחור תהיה לרשויות כתובת לפנות אליה. זאת, בתוספת העובדה ששניים מהגופים הפיננסיים החשובים בעולם – ויזה ומסטרקארד – חברים בארגון מצביעה על כך שינקטו מאמצים רחבים כדי למנוע הלבנת הון שחור, אולי באמצעות זיהוי משתמשים בעת ביצוע עסקאות, אולי בדרכים אחרות שטרם פורטו.

 

9. מה בדיוק התפקיד של פייסבוק בכל הסיפור?

 

פייסבוק היא הגורם שהוביל להקמת ארגון ליברה והיא חברה מייסדת בו, וככזו יהיה לה תפקיד מרכזי בעיצוב והובלת המדיניות שמאחורי המטבע החדש. בצד הפרקטי יותר, הקימה פייסבוק חברה בת בבעלות מלאה בשם קליברה, שתהיה זו שתיצור אפליקציות וכלים בעבור המטבע החדש. המוצר הראשון: ארנק דיגיטלי (גם הוא בשם קליברה), שיהיה זמין בווטסאפ, פייסבוק מסנג'ר וכאפליקציה עצמאית ויושק במקביל למטבע ב-2020.

 

 

אפליקציית ארנק קליברה אפליקציית ארנק קליברה

 

 

הארנק יאפשר למשתמשים להמיר מטבעות לליברה, לאחסן את המטבע, לשלם באמצעותו או לקבל תשלומים ממשתמשים אחרים, הן בצורה מרוחקת והן בנקודות מכירה פיזיות בבתי עסק. הארנק יהיה זמין בפייסבוק מסנג'ר, בווטסאפ ובתור אפליקציה עצמאית. השותפות של פייסבוק בארגון ליברה עתידות גם הן ליצור כלים משלהן או לשלב כלים כאלה באפליקציות קיימות, וכאמור גם מפתחים עצמאיים יוכלו ליצור באמצעותו כלים.

 

 

 

10. רגע, רגע. מה בדיוק נוכל לעשות עם המטבע הזה?

 

ניתן לתומר בראל, סגן נשיא לתפעול בקליברה, להשיב: "השימושים של ליברה צפויים להיות בעיקר במקומות שבהם יש קושי לגשת לשירותים פיננסיים, או שעלותם של שירותים אלו גבוהה במיוחד. למשל בנושא של העברת כספים, שהיום אין הצדקה לעלות שלה. אנשים משלמים סוכמים משמעותיים, למרות שלהעביר כספים זה רק לשלוח ביטים. או מקומות שבהם יש חיכוך. למשל, בנושא של מיקרו-תשלומים יש מחסום בגלל עלות מינימלית לתשלום, יש סכום מינימום שהופך את זה ללא כדאי. יש המון הזדמנויות במקומות שבהם יש חיכוך, שבהם יש מחסום בנגישות לכסף. תחשוב על מדינות שבהן לאנשים יש קושי להגיע למערכת הבנקאית או חוסר אמון במטבע. למשל מדינה שבה יש אינפלציה מאוד גבוהה או חוסר יכולת לצפות מה יקרה למטבע, זו הזדמנות לאנשים בעולם, ויש לא מעט כאלו, לקבל גישה למטבע שנשען על המטבעות החזקים בעולם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x