$
מט"ח וסחורות

פותחים שבוע מט"ח: הדולר מתחזק, היורו נסוג לאחור

הדולר עולה ב-0.3% ל-3.61 שקלים, היורו יורד ב-0.2% ונסחר ב-4.04 שקלים; פסגות על האינפלציה הגוברת: "קשה לראות כיצד בנק ישראל הולך להעלות ריבית בתקופה שבה המהלכים הבאים של הפד והבנק האירופי צפויים להיות מרחיבים"; ביום רביעי - החלטת ריבית בארה"ב

מיקי גרינפלד 12:5617.06.19

פותחים שבוע מט"ח - לקראת החלטת ריבית בארה"ב. בשוק המקומי עולה הדולר ב-0.3% ל-3.61 שקלים, היורו נסוג ב-0.2% ונסחר ב-4.04 שקלים.

 

בשווקים העולמיים: היורו יציב, נסחר ב-1.121 דולר, הפאונד יציב, נסחר ב-1.259 דולר.  

 

 

לבנק ישראל תהיה בעיה לעמוד מול המשך העלייה באינפלציה - ובאופן ספציפי לשקו העלאת ריבית - מול הכיוון שאליו הולך הבנק המרכזי האמריקאי. כך אומר גיא בית אור, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות, "מדד חודש מאי הפתיע כלפי מעלה כאשר עלה ב-0.7% לעומת תחזית הקונצנזוס (ושלנו) שעמדה על 0.5%, וקצב האינפלציה השנתי עלה ל-1.5%. לכאורה, מדובר על קצב אינפלציה שבעבר היינו אומרים שמצדיק העלאות ריבית נוספות על ידי בנק ישראל.

 

הבעיה היא שכאשר מנתחים את הסביבה הכלכלית, קשה לראות כיצד בנק ישראל הולך להעלות ריבית בתקופה שבה בנקים מרכזיים אחרים בעולם הופכים להיות 'יוניים' יותר שכן המהלכים הבאים של הפד וה-ECB צפויים להיות מרחיבים ולא מצמצמים. לאור רגישותו הגבוהה של בנק ישראל לשקל והשפעתו על האינפלציה, כל עוד הסביבה העולמית לא תשנה כיוון, נראה כי הריבית בישראל תיוותר ללא שינוי לעוד זמן רב", אומר בית אור. 

 

אמיר ירון נגיד בנק ישראל אמיר ירון נגיד בנק ישראל צילום: עמית שעל

 

הפד כנראה ימתין - או שלא

 

ביום רביעי יפרסם הפד את החלטת הריבית שלו, והחלטה של הבנק המרכזי על הורדת ריבית אינה מופרכת. לפי סקר כלכלנים שערך הוול סטריט ג'ורנל, 40% מהם סבורים שהבנק יבצע הורדת ריבית בישיבה של החודש הבא (31-30 ביולי) וכך גם מעריכים 80% מהסוחרים בסקר שפורסם ב-CBNC (70% מהסוחרים מצפים להורדה נוספת בספטמבר).

 

"העליות האחרונות בשוק נגרמו בעיקר על רקע מסרים מצד חברי הפד ובפרט פאואל, שהתפרשו ע"י השווקים כאיתות לגבי הפחתת ריבית משמעותית בתקופה הקרובה. לא מדובר רק בעצם הצפי להפחתת ריבית, אלא גם בעוצמת השינוי שהשווקים מתמחרים", מסביר שמואל קצביאן, אסטרטג שווקים - חדר עסקאות דיסקונט.

 

"רק בתחילת חודש מרץ שוקי הריביות תמחרו יציבות בריבית בתקופה של 8-6 חודשים קדימה. כעת שוקי ההון מתמחרים 65-70 נ.ב. הפחתת ריבית עד סוף השנה. מדובר למעשה בצפי לשינוי החד ביותר (לכל כיוון) למסגרת זמן דומה מאז תחילת 2008. להערכתינו המסקנה של השווקים עשויה להיות אגרסיבית מדי ביחס לאמירות והכוונה האמיתית של הפד, לפחות בשלב זה", אומר קצביאן.

 

ג'ו דייויס (Joe Davis) הכלכלן הראשי ואסטרטג ההשקעות הראשי חברת הקרנות ואנגרד (Vanguard) , כותב בסקירה מעודכנת שקיימת סבירות גבוהה להורדת ריבית כבר בפגישה הנוכחית: "מול הסביבה הכלכלית הנוכחית, המוגדרת על ידי רמות האינפלציה, שוק התעסוקה, רמת הצמיחה, השווקים הפיננסיים והתנאים הבינ"ל, ההשלכות הסבירות של התפתחויות אלה על הכלכלה שלנו מובילות למסקנה שהורדות ריבית במהלך 2019 יהיו התגובה הכי שקולה" (הדברים מובאים ברויטרס).

 

קאת'י בוסטיאניץ' (Kathy Bostjancic), כלכלנית הפיננסים של אוקספורד אקונומיקס (Oxford Economics), אמרה למרקטוווטש שנתוני המאקרו של ארה"ב לא נחלשו במידה המצדיקה הורדת ריבית. עם זאת, לדבריה, הדבר אינו מונע הורדת ריבית בקרוב: "ייתכן שהפד לא יהיה מוכן לאשר שהנתונים עדיין לא משקפים מצב של האטה חריפה בפעילות הכלכלית".  

 

יו"ר הפד ג'רום פאוול יו"ר הפד ג'רום פאוול צילום: AP

בטל שלח
    לכל התגובות
    x