מה קטאר עושה בקופה אמריקה? כביסה
הקשר בין דרום אמריקה לקטאר התחיל כאשר הנסיכות הקטנה קנתה קולות של עסקנים דרום אמריקאים וממשיך באירוח אלופת אסיה בטורניר אליפות דרום אמריקה. הכל במטרה לכבס את התדמית הנוראית שדבקה במדינה
לפני שהחלו משחקי גביע אסיה 2019 באיחוד-האמירויות, פרשנים רבים ראו באוסטרליה, הזוכה היוצאת, כמועמדת הבכירה לזכות בתואר בפעם השנייה ברציפות.
- העסקה המשתלמת של קטאר: מסי ב-180 מיליון יורו, קונה?
- 6 סיפורים שמוכיחים שפיפ"א עדיין ארגון רקוב
- 7 הערות על חשיפות פוטבול ליקס
יפן, שיאנית הזכיות בגביע וזו שהייתה פסע מלהדיח את בלגיה החזקה בדרך לרבע גמר המונדיאל ברוסיה, גם הייתה אחת מהפייבוריטיות הבולטות. דרום-קוריאה, ערב-הסעודית ואיראן גם כן הציגו נבחרות חזקות וקראו תיגר על התואר. ולכן טענתו של צ'אבי, אגדת ברצלונה בעבר ושחקן אל-סעד עד העונה, כי ידה של קטאר תהיה על העליונה, התקבלה בגיחוך.
מעטים האמינו שהנבחרת מהנסיכות תצליח להגיע לשלבים המאוחרים של המפעל, ולסתות רבות נשמטו כאשר זו זכתה בטורניר בצורה כה משכנעת. כעת, היא מגיעה לדרום-אמריקה להתמודד בקופה-אמריקה. סוכנויות ההימורים לא מאמינות בה, ונתנו לה את היחס הנמוך ביותר לזכייה (1/66). אז כיצד מדינה שמעולם לא הייתה ידועה ביכולות הספורטיביות שלה - הופכת לכוח כדורגל שיכול בכל-זאת להפתיע את אריות היבשת הלטינית?
המטרה מקדשת את האמצעים
מדינות רבות השתמשו בעבר בספורט כאמצעי פוליטי להצגת מצג שווא על המציאות המתרחשת בתחומיה, ליצור הנאה ספורטיבית שתגרום לאמפטיה בקרב הקהל - במטרה שישכחו ממעשיהן בתחומים אחרים.
לכן אף אחד לא הופתע מההשקעה המאסיבית של קטאר בענפי הספורט, שכן הם הוזכרו לא אחת בהקשרים פחות נעימים. המדינה מזוהה עם האידיאולוגיה של תנועת האחים המוסלמים, שמוכרת כארגון טרור במדינות מערביות וערביות רבות. סעודיה, מצרים, איחוד-האמירויות, בחריין ותימן, למשל, בחרו לנתק את יחסיהן הדיפלומטיים עימה בטענה כי היא גורמת לתסיסה באזור בכך שהיא תומכת בארגוני אסלאם קיצוניים ומחזקת את קשריה עם איראן.
שמה עלה שוב ושוב בהקשרים שליליים וההחלטה שנפלה בקרב מקבלי ההחלטות הייתה כי צריך לשנות את תדמית המדינה – יעלה כמה שיעלה.
"אנחנו בדרך לאדמות חדשות", אמר נשיא פיפ"א דאז, סאפ באלטר, על ההחלטה לאמץ את ההצעה הקטארית לאירוח מונדיאל 2022 על פני זו האמריקאית. אל מול המוכנות התשתיתית של ארה"ב עמדה ההצעה הקטארית, שכללה בנייה של שבעה איצטדיונים חדשים. אחד מהם בעיר לוסיל, שכמו האיצטדיון שבה, בזמנו עוד לא הוקמה. כיום אנו יודעים, בזכות חקירה של משרד המשפטים האמריקאי, כי חלק מחברי הוועדה - רבים מדרום אמריקה - שוחדו במיליוני דולרים במזומן תמורת הצבעתם.
אך ההחלטה נותרה על כנה, על אף ההשלכות הבעייתיות שנלוות לה. מהקטנה ביותר (צריכת אלכוהול אך ורק באזורים שמיועדים לכך ובמחיר מופקע – עקב "מס חוטאים" של 100%) ועד העניין הזה שצריך לקיים את הטורניר בחורף, על חשבון כדורגל הקבוצות, מכיוון שבקיץ הטמפרטורה במדינה המדברית עשויה להגיע 50 מעלות. ובנוסף, ישנה הסכנה שנוטלים אוהדים להט"בים עם הגיעם למדינה – עקב כך שנטייה הומוסקסואלית, כמו צריכת אלכוהול בציבור, נמצאת מחוץ לחוק.
אך הקטארים בדרך להגשים את שאיפתם, והם לא בוחלים באמצעים על מנת להשיג את מטרתם.
הקמת האיצטדיונים החדישים נעשית על גבם של עובדים זרים, במה שנראה כעבדות מודרנית. תחקירים רבים פורסמו אודות הפועלים הזרים בנסיכות - העדכני ביניהם, של רשת הטלוויזיה הגרמנית WDR, ששלחה עיתונאי חמוש במצלמה נסתרת מתחת לאפה של הממשלה הקטארית בכדי לשפוך אור על העלות האנושית שנגבית עבור המונדיאל – זיעזעה את הצופים.
בתחקיר מוצגים בצורה ויזואלית תנאי עבודה קשים המבוססים על סחיטה, התעללות ועבודה בכפייה, כשבין השאר מתוארים מקרים של הלנת שכר והחרמת דרכונים במשך זמן רב בכדי למנוע מהפועלים לברוח. מספר ההרוגים בעת ההכנות (ע"פ נתונים שממשלת נפאל העניקה ל-WDR, מ-2009 נהרגו 1,426 פועלים נפאלים) גרם לכדורגל להפוך למשני. אולם ההכנה הספורטיבית, זו שעל מגרשי הכדורגל – אינה מסתכמת בניצול ופנקס הצ'קים.
בדרך ללוסיל עוצרים בריו
ב־2004 הוקמה בדוחא אקדמיית "אספייר" בכדי לשנות את תרבות הספורט במדינה. מעבר למתחם המשוכלל ולמתקנים החדישים, האקדמיה מעסיקה מאמנים זרים רבים, סקאוטים בכל רחבי העולם ומנוהלת על ידי אנשי מקצוע מוכרים דוגמת אנדראס בלייכר וג'וזפ קולומר, סקאוט ברצלונה בעבר שזכה לקרדיט כאיש שגילה את ליאו מסי. "בזכות אספייר, דור השחקנים החדש מקצועני יותר", סיפר צ'אבי. "הליגה המקומית שונה מזו שהגעתי אליה לפני 3 שנים".
נערים רבים מובאים לדוחא ממדינות עניות – בעיקר אפריקאיות – במטרה ללטש את כישוריהם, ולאזרח אותם עבור הנבחרות המקומיות. על אף שהליך ההתאזרחות, על פי כללי פיפ"א, דורש משחקנים לחיות במדינה 5 שנים ברציפות לאחר הגיעם לגיל 18 - נראה שהמאמצים נשאו פרי ובגביע אסיה רק 4 שחקנים מסגל הנבחרת הגיעו ממוצא קטארי.
אולם אותו סגל בינלאומי סחב את הנבחרת לניצחונות מול נבחרת חזקות כמו ערב-הסעודית, דרום-קוריאה ואיחוד-האמירויות, כל הדרך אל לגמר הראשון בתולדותיה, שם הדהימה את יפן 3:1. וכעת, נבחרת הארגמן ניצבת אל מול אתגר נוסף בדרך למונדיאל.
על-אף מיקומם על המפה, ההתאחדות הדרום-אמריקאית (CONMEBOL) הודיעה כי נבחרות יפן וקטאר ישתתפו בקופה-אמריקה. רק 10 נבחרות חברות ב-CONMEBOL, כך שהיו חייבים להזמין עוד 2 נבחרות בכדי ליצור מבנה של טורניר.
הנבחרות ממרכז או צפון אמריקה לא יכלו להצטרף, מכיוון שהן ישתתפו בטורניר גביע-הזהב באותו העת - ולכן הוזמנו הנבחרת האסייתיות. ובעוד יפן השתתפה בעבר בקופה-אמריקה, ההזמנה שקיבלה קטאר גרמה להרמת גבה בקרב אוהדי-כדורגל רבים. שמועות שקשרו את ההזמנה לטורניר להסכם החסות שקיבל ה-CONMEBOL מחברת התעופה “Qatar Airways”, נותרו בגדר שמועות. את הקטארים, בכל-אופן, זה לא מעניין.
"הקופה-אמריקה מהותי עבורנו לקראת גביע-העולם", סיפר פליקס סאנצ'ז, מאמנה הספרדי של הנבחרת, שבעברו אימן במחלקת הנוער של ברצלונה "לה-מאסיה", עבד באספייר וזכה עם נבחרת קטאר עד גיל 19 באליפות אסיה. "באמצעות משחקים מול נבחרות טובות משפגשנו בעבר נראה היכן אנו עומדים, ומה צריך לעשות בשלב הבא".
הנבחרת תתבסס על השלישייה הקדמית המוכשרת - מלך בישולי גביע-אסיה אקרם עפיף, מצטיין ומלך שערי הטורניר אלמועיז עלי והקפטן חסן אל-היידוס, בעוד סאנצ'ז עתיד לתזז בין המערכים 4:1:4:1, 4:2:3:1 ו-5:3:2 - בכדי לגרום להגנה בראשות בסאם אל-רוואי ועבדל כארים חסן לככב, כפי שעשתה בחורף.
אגב, על אף שמרבית סגל הנבחרת גדל באספייר, חלקם טעם את טעמו של הכדורגל האירופי. מדובר בשחקנים צעירים ומוכשרים שגדלו יחדיו והוכשרו בצורה הטובה ביותר. ולאחר שהדהימו את אסיה - הם הגיעו להפתיע את דרום-אמריקה. ואולם, ספק אם יזכרו אותם בגלל הכדורגל.