בלעדי לכלכליסט
אינטל לספקים: הקמת המפעל החדש נדחית
כפי שנחשף ב”כלכליסט”, אינטל זימנה בזה אחר זה את המעורבים בהקמת המפעל בקריית גת והודיעה על דחייה של חצי שנה לפחות. מנכ"ל אינטל העולמית בוב סוואן: "אנחנו מצפים למפעל החדש"
אינטל הודיעה לספקיה כי היא דוחה את התחלת העבודה על המפעל החדש שלה בישראל למועד בלתי ידוע, כך לפי מידע שהגיע ל”כלכליסט”. כמה קבלני משנה שעובדים עם החברה אישרו ל”כלכליסט” כי עבודות ההרחבה באתר המפעל בקריית גת שהיו אמורות להתחיל כבר ב־2019, נדחו למועד חדש שטרם נקבע.
- מנכ"ל אינטל חשף תוכנית האצה לסטארט-אפים בישראל
- עיכובים בהרחבת המפעל של אינטל בקרית גת
- 150 מעובדי אינטל בישראל עומדים בפני סכנת פיטורים
לדברי אחד הספקים נמסר להם מאינטל כי מדובר בעיכוב של חצי שנה עד שנה, אך ללא התחייבות לתאריך. לפחות בשלב זה אין עדויות לשינויים בתוכנית העבודה עצמה, אלא רק דחייה משמעותית שלה.
אינטל הזמינה את כל ספקיה הקשורים לפרויקט הקמת המפעל החדש, בזה אחר זה, והציגה להם את האפשרות לצאת מהחוזה שנחתם עמם או להישאר בו, אף שלא ברור המועד בו יתחילו העבודות מחדש. ל”כלכליסט” נודע כי הספקים וקבלני המשנה, רובם ככולם, החליטו להישאר בחוזה הקיים ולא להתירו.
בתוך כך התייחס למפעל החדש בקריית גת גם מנכ”ל אינטל העולמית בוב סוואן המבקר בימים אלה בישראל. סוואן אמר כי “אנחנו מצפים למפעל החדש של 10 ננו שיוקם שם”. הוא הכריז אתמול במרכז פרס לשלום וחדשנות על פתיחת תוכנית האצה לחברות סטארט־אפ בתל אביב. ישראל היא המדינה הראשונה בה אינטל מפעילה את התוכנית.
מענקים והטבות מס
אינטל הכריזה בסוף 2018 על הרחבת המפעל בקריית גת, שמשמעותו בניית מפעל חדש נוסף. במסגרת הפרויקט התחייבה יצרנית השבבים להשקיע 10 מיליארד דולר בפעילות החדשה, בתמורה לשורה של הטבות שקיבלה ממשרד האוצר. ההטבה המשמעותית ביותר היתה מענק של 9.1% מן ההשקעה המתוכננת, שהם כ־3.6 מיליארד שקל שייפרסו על פני עשר שנים עד 2029. מרבית המענק יגיע אחרי 2022, כך שבמשרד האוצר עדיין לא צריכים למצוא מקור תקציבי לאותו מענק.
לצד סכום זה תקבל אינטל מענק נוסף של 4% בנוסף למענק של 4% על העסקה הקודמת, כך שתקבל עוד 700 מיליון שקל בהמשך להשקעה הקודמת. כמו כן, לצד המענק תיהנה אינטל גם מהתחייבות ל־10 שנים מיום סיום הקמת המפעל, שהיתה אמורה להתחיל ב־2024, בהטבות המס שלה, כך שתשלם שיעור מס חברות של 5% במקום 23%.
יש להדגיש כי לאינטל קיים חלון זמן של 5 שנים למימוש התחייבותיה במפעל החדש שבגינן קיבלה הטבות, ובתקופת זמן זו לא יהיה שינוי בתנאים עליהם חתמה עם המדינה.
אינטל מעסיקה 11.7 אלף עובדים בישראל ו־1,100 נוספים בחברה הבת מובילאיי. אינטל אחראית ל־52 אלף משרות ישירות ועקיפות בישראל.
מוקדם יותר השנה הודיעה אינטל על הרחבת הפעילות שלה בשלושה מוקדים בעולם: ישראל, אירלנד ואורגון שבארה"ב. אולם נראה כי הדו”חות הכספיים המאכזבים שלה לרבעון הראשון של 2019 והעובדה שהיא כבר קיבלה אישור והטבות ממשלתיות גם באירלנד, יגרמו לה להאט חלק מתוכניות ההתרחבות. ההערכות הן כי הן המפעל בישראל והן זה באירלנד יתמקדו בשבבי הדור החדש של 10 ננו מילימטר.
”נמשיך להשקיע בישראל”
החברה עשויה להחליט לקדם במהירות רק אחד מן המפעלים והשני יתקדם בקצב איטי יותר, לפחות עד סוף 2019 - אז אמורה החברה לראות את התפתחויות מעבדי 10 נ”מ בשוק.
אחד האתגרים הגדולים של אינטל היום הוא להציג תחרות יציבה למעבדי 7 נ”מ של יריבתה המרה TSMC. המתחרה הטאווינית כבר מצליחה לייצר כמויות מסחריות של המעבדים החדשניים, שמכים את מעבדי ה־14 נ”מ של אינטל בעוצמה, ביעילות וביכולת העיבוד על שטח פנים קטן משמעותית. על פי הערכות, אפל ו־AMD כבר מריצות את המוצרים החדשים שלהן על מעבדי 7 נ”מ בעוד שהלקוחות של אינטל עדיין מתקשים לקבל את מעבדי 10 נ”מ בכמויות מספקות.
מאינטל נמסר כי “החברה מחויבת לישראל, וממשיכה להשקיע בה. ישראל היא אחד ממרכזי הייצור והפיתוח הגלובליים של אינטל, עם פעילויות כמו מפעל הייצור בקריית גת ומטה הניהול של מובילאי בירושלים. כל השקעה מבוצעת בשלבים, ותמיד ייתכנו שינויים, בהתאם לצרכים עסקיים וכלכליים”.
כאמור, במקביל לעיכוב בהקמת המפעל החדש בקריית גת הכריז אתמול מנכ”ל אינטל העולמית על פתיחת תוכנית האצה לחברות סטארט־אפ בתל אביב. את התוכנית ינהל צחי וויספלד, לשעבר מנהל גלובלי של Microsoft for Startups. בתוכנית, הקרויה Ignite, יפעלו 15-10 חברות סטרט־אפ בשלב הפרה-סיד עד סיד “בישראל יש בסיס כישורים חזק בבינה מלאכותית ומערכות אוטונומיות טכנולוגיות שהן קריטיות לחידושים שקורים בעולם”, אמר סוואן.