הלמ"ס מעדכנת כלפי מטה את הצמיחה ברבעון הראשון ל-4.8%
מדובר באומדן שני לגבי קצב הצמיחה של המשק ברבעון הראשון. על פי האומדן הראשון שפורסם בחודש שעבר, עמד קצב הצמיחה על 5.2%. העלייה החריגה בצמיחה מוסברת בזינוק חד ביבוא כלי הרכב עקב שינוי מתווה המס הירוק
התוצר המקומי הגולמי עלה ברבעון הראשון של 2019 ב-4.8% לעומת הרבעון הרביעי של 2018 - כך עולה מהאומדן השני שמפרסמת היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. עליה זו מתונה יותר לעומת האומדן הקודם לרבעון הראשון שפורסם בחודש שעבר, ובו דווח על עלייה של 5.2%.
- המשק צמח ברבעון הראשון ב-5.2% - בזכות זינוק חריג ביבוא של כלי רכב
- המכשול העיקרי לצמיחת המשק
- בקצב הזה, בעוד 30 שנה ישראל כבר לא תוכל לשלוח חללית לחלל
אף שהלמ"ס עדכנה את קצב הצמיחה ברבעון הראשון כלפי מטה, עדיין מדובר בנתון מרשים המבטא עלייה בקצב הצמיחה של המשק. לשם השוואה, ברבעון הרביעי נרשמה עלייה של 3.8% בקצב הצמיחה וברבעון השלישי של 2018 צמח המשק ב-2.8%.
הרבעון השלישי של 2017 היה האחרון שבו נרשמה צמיחה של יותר מ-4%, אז צמח המשק ב-5%. יצוין, כי בחודש הבא צפוי להתפרסם אומדן נוסף - שלישי במספר - לגבי הרבעון הראשון, שיתבסס על נתונים מעודכנים יותר.
העלייה בקצב הצמיחה מוסברת בעלייה בהוצאה לצריכה פרטית ובהשקעות בנכסים קבועים, שהושפעו מגידול חריג ביבוא כלי רכב ברבעון. הגידול ביבוא כלי הרכב נבע מהשינוי שנעשה ב-1 באפריל במס הירוק, שייקר חלק מהמכוניות, מה שגרם להקדמת ביצוע רכישות של כלי רכב לפני השינוי, עוד במהלך הרבעון הראשון, כדי להימנע מההתייקרות.
לצמיחה תרמו גם עלייה של 3.9% ביצוא הסחורות והשירותים (נתון שאינו כולל יהלומים וסטארט-אפים). בהוצאה לצריכה ציבורית נרשמה עליה של 1.1% וביבוא סחורות ושירותים (למעט יבוא בטחוני, אניות, מטוסים ויהלומים) עליה של 14.6%, בהמשך לעליה של 12.9% ברבעון הקודם.
עוד עולה מהנתונים, כי ההוצאה לצריכה פרטית עלתה ב-6.6% ברבעון הראשון בחישוב שנתי, שפירושו עלייה של 4.7% בהוצאה לצריכה פרטית לנפש, וזאת בהמשך לעליה של 5% ברבעון הקודם בחישוב שנתי. עליה זו הושפעה בעיקר מעליה חריגה של 83.6% בהוצאה למוצרים בני קיימא לנפש (הכוללים ריהוט, ציוד למשק הבית כמו מקררים, מכונות כביסה ומזגים, וכן כלי רכב אישיים), לאחר עליה של 28.5% ברבעון הקודם.
ההוצאות לכלי רכב לשימוש פרטי עלו ב-598.7% בחישוב שנתי, וב-62.6% בחישוב רבעוני, לאחר עלייה של 40.4% בחישוב שנתי ברבעון הקודם ושל 8.9% בחישוב רבעוני.