"שייקה אופיר היה בית ספר, אני הייתי ילדה ולמדתי ממנו הכל"
48 שנה מאז עלה לאקרנים הסרט המיתולוגי "השוטר אזולאי" וניצה שאול נזכרת בקולגה שהיה בשבילה מנטור: " שייקה עזר לי עם המבטא והאינטונציה והרבה עם שפת הגוף" אומרת שאול שמשתתפת בסרטו הדוקומנטרי של ארי דוידוביץ' "שייקה: החיים הנסתרים של שייקה אופיר", שיעלה בבתי הקולנוע לב ובהמשך ב-yes דוקו
"היום אפשר ללמוד משחק מול מצלמה כמעט בכל בית ספר אבל אני למדתי את זה מהמאסטר", כך לדברי השחקנית ניצה שאול כשהיא מתכוונת לשחקן, הבדרן והפנטומימאי שייקה אופיר המנוח, שלצדו שיחקה בסרט "השוטר אזולאי". "בסרט הקולנוע הראשון שעשיתי קיבלתי את מתנת חיי, שיעור באיך לא לשחק אלא להיות - Don't act. Be!. היה לי על הסט מורה נדיב לב וחכם, מנטור. שייקה ידע להיות קולגה, הוא הבין שאני בחורה צעירה חסרת ניסיון ולא התנשא, פשוט מנטור!"
48 שנה חלפו מאז עלה לאקרנים סרטו המיתולוגי של אפרים קישון, זוכה פרס גלובוס הזהב לסרט הזר ומועמד לפרס האוסקר, ושאול לא שוכחת את הרגעים המופלאים. מי שנלקחה היישר מהלהקה הצבאית אל סט הצילומים היא אחת המשתתפות בסרטו הדוקומנטרי של ארי דוידוביץ' "שייקה: החיים הנסתרים של שייקה אופיר", שיעלה מחרתיים (ה') 13 ביוני, בבתי הקולנוע לב ובהמשך ישודר ב-yes דוקו.
סרטו של דוידוביץ' מביא את סיפורו המקצועי והאישי של האדם מאחורי אלף הפרצופים, השחקן והפנטומימאי שהחל דרכו בצ'יזבטרון ("הוא היה מלך הבנות. תמיד היה תפוס", אומרת חברתו ללהקה נעמי פולני), כבש פסגות בארצות הברית לצדה של מרלן דיטריך, כיכב בסרטים, הצגות ומערכונים ("יופי נחמה"), עבד עם שלישיית הגשש החיוור, אך גם ספג משבר אמנותי כלכלי, יש אומרים שבשל ניהול קריירה שגוי. בשנות ה-80, כשהסטנד-אפ החל להכות שורשים ולרדת על הקהל לא היה כוס התה שלו, נאלץ כוכב העבר לכתת רגליו בין מועדונים.
בפן האישי משפחתי מובא סיפור נישואיו הראשונים לאוהלה הלוי (שהקלטות שלה על היחסים ביניהם מושמעות לכל אורכו), שהחלה דרכה איתו בצ'יזבטרון, הצטרפה ללימודיו בפריז, נישאה לו וילדה את עתליה ואלעד ז"ל, עליו נכתב השיר "אלעד ירד אל הירדן". הציבור מכיר בעיקר את חיי הנישואים עם לידיה, אם ילדיו קארין (השחקנית קארין אופיר) ואלכסנדר (גיגי), וכאן מובא סיפורם של הילדים שלא זכו לחיות איתו חיים שלמים ולמרות הכאב ותחושת ההחמצה מרגש לראות שקארין ועתליה התקרבו אחת לשנייה שנים לאחר מות אביהן ובמובן מסוים סוגרות מעגל.
שאול ידעה לאורך כל השנים על משפחתו "השניה" של אופיר "הכרתי את עתליה בתקופת הלהקה הצבאית דרך חבר משותף והיה לי קשר מאוד הדוק וחם עם לידיה כל השנים. כל מה שהיא ביקשה הגעתי כמו חיילת לעשות כי היא היתה אישה מופלאה".
שאול זוכרת את אופיר מילדות ואת הפגישה איתו על סט הצילומים היא מתארת - "פגשתי אליל, מושא הערצה. כשהייתי רואה אותו נעתקה נשמתי. עוד כילדה אני זוכרת שאמי לקחה אותי לראות את 'גבירתי הנאווה' שם הוא שיחק את היגינס והיה מדהים. לשוטר אזולאי הגעתי דרך המלצה עסיסית שקישון קיבל עלי מחיים טופול שבא לראות אותי בלהקה והביא איתו את דני קיי, תארי לך. הוא הזמין אותי לאודישן אצלו בבית ואני זוכרת את זה כמו היום. היה לי שיער חלק מאוד עד הטוסיק והוא אמר לי במבטא ההונגרי הכבד שלו 'אוי אוי את נראית כמו מדונה, את לא נראית כמו בחורה עובדת'. באותם ימים פאות סינטטיות היו מאוד מודרניות ולא יודעת מאיפה היה לי האינסטינקט להביא איתי אחת כזאת שהיתה של אמא שלי. חבשתי אותה ועם הפאה הזאת התקבלתי ואיתה גם עשיתי את הסרט".
את העבודה על הסרט היא זוכרת היטב "עשינו חזרות אינטנסיביות כי קישון היה מצייר בדיוק מופתי כל פריים ופריים ויחד עם זה היה בזה גם סוג של חופש. שייקה עזר לי עם המבטא והאינטונציה והרבה עם שפת הגוף. אחת הסצנות היקרות ללבי היא בניידת המשטרה. היו שם חילופי מבטים ביני לבין השוטר השני ואני בהתרסה הרמתי יותר ויותר את השמלה ואזולאי ניסה להגיד לי להוריד אותה במן חיוך טוב וממיס והמימיקה המיוחדת שלו. אפשר להגיד שהוא היה בית ספר, אני הייתי ילדה ולמדתי ממנו הכל".
המפגש הבא ביניהם היה שש שנים אחרי בסרטו של קישון "השועל בלול התרנגולות" שלא זכה להצלחה אצל הקהל והמבקרים. קישון נפגע ולא עשה יותר סרטים מאז. "משהו שם לא עבד, זו היתה אופרה אחרת אבל שייקה עשה שם תפקיד נפלא. הבעיה היא שהקהל כבר לא קיבל מישהו שמשחק מבוגר בלי הצדקה, זו היתה תקופה של קולנוע אחר. אבל אני הרווחתי שם בגדול משייקה כי הייתי צריכה לשחק אילמת והוא נתן לי שיעורים פרטיים בפנטומימה וזה היה מדהים".
שאול זכתה לשחק בשני סרטים אייקוניים בתולדות הקולנוע הישראלי. כמה שנים אחרי השוטר אזולאי כיכבה בסרט "גבעת חלפון אינה עונה" ובימים אלה משחקת בגרסה הבימתית של תיאטרון הבימה שהיא מעין מחווה לסרט. "זה כיף גדול ותופעה שאי אפשר להסביר. אנשים עומדים על הרגליים, צועקים את הטקסט, אני לא חושבת שיש עוד תופעה כזאת בתיאטרון שאנשים מצטטים ככה. באים משפחות עם ילדים ונכדים ואנשים שחיים בחו"ל ומבקרים בארץ, זו מדורת השבט, זה מקום שאין ימין או שמאל, הכל נמצא במקום אחד שכל העם סוגד לו וזה המילואים. אני באמת מרגישה שנפלה עלי זכות ואני משמחת כל ערב אנשים".
בימים אלה היא עובדת על "מוצרט ילד הפלא", מופע לילדים של האופרה הישראלית שיעלה בשבוע הבא במסגרת סדרת "צלילי קסם" שייסדה לפני שנים. "זה הבייבי שלי והשליחות שלי וחשוב לי להמשיך להביא תרבות גם לדורות הבאים בלי לוותר. לשמח ילדים והורים וסבים וסבתות שילכו הביתה עם ערך מוסף, והסיפור על מוצרט מלבב מעין כמוהו, הוא דמות נהדרת להתחבר אליה".