מי יחליף את אריק פינטו? רשימת המועמדים לתפקיד מנכ"ל בנק הפועלים נסגרת היום
ממועמדים מתוך הבנק כמו המשנים למנכ"ל ארז יוסף ורונן שטיין ועד למועמדים חיצוניים כמו יעקב אורבך, דני קולר או אפילו לילך אשר טופילסקי. למרות כל השמות שנזרקו לאוויר, אף אחד עדיין לא הגיש עדיין מועמדות רשמית. מה שבטוח שוועדת האיתור תחתור להסכמה פה אחד
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
המירוץ לניהול בנק הפועלים יגיע היום לנקודת רתיחה. ועדת האיתור למנכ"ל שיחליף את אריק פינטו הפורש בסוף השנה בראשה עומד יו"ר הבנק עודד ערן הציבה את ה-4.6 כתאריך אחרון להגשת מועמדות לתפקיד. עד כה, כך נודע ל"כלכליסט" למרות כל השמות שנזרקו לאוויר אף אחד מהמועמדים לא הגיש עדיין את מועמדותו באופן פורמלי תוך שהם ממתינים לרגע האחרון כדי להבין את מפת הכוחות.
- עוד מתמודד על תפקיד מנכ"ל בנק הפועלים: גבי חמני
- המירוץ לצמרת בנק הפועלים: בן טיפוחיו של פינטו נגד המקורב לקינן
- מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו הודיע כי יפרוש מתפקידו בסוף 2019
פועלים נסחר בבורסה ללא גרעין שליטה כך שההחלטה נמצאת לחלוטין בידי הדירקטוריון. ערן שרוצה לחדש את כהונתו לשלוש שנים נוספות בסוף השנה יפעל לקבל הסכמה פה אחד של הדירקטוריון למועמד כדי לא לייצר אנטיגוניזם בתוך הדירקטוריון.
מתוך הבנק המועמדים החזקים הם המשנים למנכ"ל ארז יוסף ורונן שטיין כשמבחינת הדירקטוריון לזכותם עומדת היכרות עמוקה של הבנק והיכרות של העובדים והוועד איתם, במיוחד על רקע המגעים הטריים לחידוש ההסכם הקיבוצי וועד שנהיה מיליטנטי מבעבר. בנוסף הדירקטוריון מבין כי מינוי חיצוני עלול לערער את מצבת ההנהלה הקיימת ולגרום בהדרגה לעזיבות של מי שראו את עצמם ראויים לתפקיד.
אלא שבבנק ישראל המפקח על הבנקים רוצים שיתקיים הליך מינוי אמיתי ולוודא שבניגוד לעבר התפקיד לא נתפר ל"יורש" של המנכ"ל הקודם כמו שפינטו למשל נתפש כיורשו של ציון קינן, קינן של צבי זיו וארז יוסף שמזוהה כבן טיפוחיו של פינטו, אף כי העובדים מאד מחוברים אליו. בנוסף, שטיין ויוסף מגיעים יותר מהצד הקמעונאי ופחות מהצד העסקי שנחלש בבנק בשנים האחרונות.
השאלה הגדולה היא אם בניגוד להצהרותיה של לילך אשר טופילסקי, לשעבר בכירה בפועלים שעזבה ב-2014 לטובת ניהול בנק דיסקונט, תענה לפניות אליה ותתמודד על התפקיד שאז סיכויה מאפילים על המתמודדים הפנימיים. מועמדים נוספים מבחוץ הם יעקב אורבך, בין המנהלים הבכירים במערכת הבנקאית שעזב בעצמו את בנק הפועלים לקבוצת דלק אך משלא מונה למנכ"ל עזב את הקבוצה של תשובה. אורבך מביא עמו חוזקה בצד העסקי אך ההרפתקה בדלק דווקא לוקחת ממנו נקודות.
מועמדים נוספים הם דני קולר, אף הוא "בוגר" פועלים שעזב את תפקידו כמנהל חטיבת השווקים הפיננסים בבנק ב-2018. מועמדים אלה מביאים עמם יתרון של היכרות עמוקה עם ה-DNA של הבנק, תנאי שהדירקטוריון הציב כאחד הפרמטרים החשובים כשבסופו של דבר הרצון הוא לשמר את המכונה המשומנת של הבנק שייצרה (בנטרול ההפרשות לחקירת העלמות המס של הרשויות בארה"ב) רווח שנתי של 4 מיליארד שקלים.
בצד המצדדים בהפחת רוח חדשה בבנק הטענה כי המערכת הבנקאית עוברת טרנספורמציה של ממש בעידן הדיגיטלי והתחרות מול חברות כרטיסי האשראי ויותר מכך מול ענקיות הטכנולוגיה שמפתחות בעצמן אלטרנטיבות למערכות הפיננסיות המסורתיות. דבר שדווקא אמור לדחוף לחשיבה מחוץ לקופסא והבאת דם חדש ולא זה של מנהלים ותיקים של "העולם הבנקאי הישן". מועמדת נוספת שצפויה להתמודד על הכיסא הנחשק היא מיכל עבאדי, עד לאחרונה יו"ר בית ההשקעות פסגות ובעבר החשבת הכללית באוצר אך ככל הידוע סיכוייה אינם גבוהים למרות ההערכה הרבה כלפיה בשל חוסר ניסיון מספיק בניהול מערכת מורכבת כמו הבנק.