שקספיר בנוסח הסופרנוס: בהצגה "רומיאו ויוליה" גם הקהל משתתף
ב"רומיאו ויוליה" של תיאטרון "אלעד" האילתי יוליה היא בת למשפחת מאפיונרים שמארחת את הקהל לסעודה חגיגית
"הקהל בהצגה שלנו הוא משתתף ולא צופה, כל אחד מהצופים יקבל תפקיד", אומר שי פיטובסקי, מנהלו האמנותי של תיאטרון אלעד האילתי, על הפקת "רומיאו ויוליה - הסעודה האחרונה", שתעלה בשבוע הבא (10–12 ביוני) במסגרת פסטיבל ישראל בחצר מוזיאון הטבע בירושלים.
- לרקוד בין גבר לאשה
- בית הספר "מוזיקה ושקט" מציג: הופעות במקום מבחנים
- חלום שחור: בסוף החודש יחגוג האוכל השחור את אירוע הבראנצ'ים
העיבוד המחודש למחזה המיתולוגי וסיפור האהבה הגדול בכל הזמנים של שקספיר מתחיל בסוף המערכה הראשונה, בנשף המסכות, שהוא למעשה אירוע פרטי של משפחתה של יוליה. "ההשראה היא משפחת מאפיונרים איטלקית בסגנון הסופרנוס, והאירוע היוקרתי יתקיים במקום יפהפה שנראה כמו אחוזה. המשפחה תקבל את האורחים, והם יישבו סביב שולחן, שעליו ישחקו הדמויות". את האוכל והשתייה שהקהל ייהנה מהם תפעיל חברת קייטרינג. "זה אירוע חי שקורה כאן ועכשיו. יש בו כמה חללים עם קבלת פנים ומלצרים, הטקסט השקספירי עבר עיבוד והוא מרגיש חי ולא מרוחק ומדוקלם, השפה יפהפייה, והתלבושות והתפאורה מודרניות ועוצבו בהשראת משפחות הפשע האיטלקיות".
בשלב מסוים בסצנת הנשף רומיאו מתגנב עם חבריו לאירוע, וכשהסיפור מתפתח לאחר שהם מתגלים. "בני המשפחה של יוליה לוחצים עליה להתחתן עם מי שהם רוצים מתוך מניעים פוליטיים וכלכליים. אבל יוליה לא רוצה, ומנסה לברוח עם רומיאו מהעולם הזה. שניהם נאלצים לשלם את המחיר על הבחירות שלהם. הסוף מקורי ומרגש עם הרבה טוויסטים בדרך".
תיאטרון אלעד הוקם לפני חמש שנים בידי בוגרי סמינר הקיבוצים בעז דן ודנה יצחקי לזכרו של אלעד דן, אחיו הבכור של בעז, שנפל במלחמת לבנון השנייה. הם איגדו חבורת שחקנים ויוצרים צעירים מהמרכז וירדו ליצור יחד תיאטרון בקיבוץ אילות מתוך שליחות ואמונה שעשייה אמנותית איכותית צריכה להתקיים בכל רחבי הארץ. שם הם מצאו שפה ייחודית. "רומיאו ויוליה - הסעודה האחרונה" היא אינה ההצגה היחידה שלהם ששוברת את מוסכמות הבמה הקונבנציונליות ומתחקה אחרי יחסי שחקן־קהל.
ההצגה שלהם "ירמה לאור ירח" היא חוויה קסומה של צפייה במחזהו של לורקה תוך כדי הליכה תחת כיפת השמים, וב"הזקן והים" של המינגווי הקהל "צופה" בעיניים מכוסות. מלבד זאת פועל התיאטרון בקהילה, היה שותף להקמת מגמת תיאטרון בתיכון באילת ומתכונן להשתלט על הטרמינל שהתפנה בעיר, ליצור ולהופיע בו. "התחלנו מגרעין של כמה אנשים והפכנו למנוע תמיכה. אנחנו נותנים מענה תרבותי ל־65 אלף תושבים באזור ולתיירים. אם פעם עלו באילת עשר הצגות בשנה, היום יש 15 אירועים כאלה בחודש".
התקציב השנתי של תיאטרון אלעד הוא כ־2.5 מיליון שקל, מה שמקשה עליו לעמוד בהוצאות של הפקה כמו "רומיאו ויוליה", שבשל מורכבותה והקייטרינג שנדרש לה מגיעה לכ־600 אלף שקל. מחירי הכרטיסים לא יכסו את העלות, ולכן בשלב הראשון היא מוגבלת ל־20 הצגות שיתקיימו לאחר הפסטיבל בתמנע ובאילות.
את רומיאו ויוליה יגלמו נמרוד ברגמן (42) ודנה יצחקי (35), שחקנים בוגרים יחסית לליהוק הקונבנציונלי למחזה הזה. "הדגש היה פחות על מרד נעורים, ויותר על מקום עמוק יותר של לעשות בחירות בחיים ולהשתחרר מהמשפחתיות. חוץ מזה, שקספיר דורש בשלות, זה למיטיבי לכת".