המדריך לשמאי: הכל על לימודי המקצוע מהמבוקשים במשק
איזו השכלה צריך בשביל להיות שמאי מקרקעין, איך בוחרים מוסד לימודים וכמה מרוויחים במקצוע האקסקלוסיבי? במכללת פסגות מסבירים
1. המקצוע מתפתח ביחס ישר להתפתחות שוק הנדל"ן
שוק הנדל"ן מהווה את מנוע הצמיחה המשמעותי ביותר כיום במשק הישראלי, ואחראי ל-1.2% מהצמיחה הכלכלית של ישראל, לפי סקירת חברת דירוג האשראי idb. לפי חברת מחקר הנדל"ן GPG, בשוק זה נמצא 40% מהון הציבור.
מקצוע שמאי המקרקעין התפתח בד בבד עם שגשוג הנדל"ן הישראלי. אם בישראל הצעירה היה פשוט יותר לבצע חלוקות שטחים ולהעריך שווי של נכסים, הרי שכיום, כשהארץ כבר בנויה ברובה, המלאכה סבוכה בהרבה. כפועל יוצא מכך, הדרישה לשמאים – כמו גם רמת הבקיאות הנדרשת מהם – גדולה לאין שיעור.
במדינה שבה ענף הנדל"ן נמצא בצמיחה מתמדת ומהווה נתח שוק משמעותי ביותר בפעילות הפיננסית, שמאי המקרקעין הפכו לשחקני מפתח. כמובן, השמאי ממלא תפקידים נוספים, ולא רק כאשר השוק בצמיחה – הוא מכין דו"חות פיננסיים עבור חברות ציבוריות, חברות ביטוח ויזמי התחדשות עירונית, ועוד.
2. קיים ביקוש חסר תקדים לשמאי מקרקעין
לאור התפתחות הנדל"ן בארץ, הביקוש לשמאים גובר בהתמדה. בישראל פחות מ-2,000 שמאי מקרקעין רשומים, ולפי הערכות רק כ-1,500 הם שמאים פעילים. קצב ריבוי בעלי המקצוע המורשים הוא נמוך ביותר, בעוד הצורך בהם הוא אקוטי. כמה נמוך? ב- 2013 היו בארץ 1,850 שמאי מקרקעין מוסמכים, ועד 2018 התווספו להם 41 שמאים חדשים בלבד. אולם דווקא המחסור החמור בכוח אדם בשוק שמאי המקרקעין – בשונה מתחומים בעלי תדמית יוקרתית הסובלים מ"הצפה" כמו עריכת דין, מנהל עסקים, כלכלה – מאפשר לנכנסים בשעריו ליהנות ממקצוע יוקרתי וביקוש גדול לעבודה.
ואמנם, הביקוש לשמאים עולה על ההיצע. במאי 2018 פירסמו משרד המשפטים בשיתוף משרד האוצר מכרז לאיתור 300 שמאים עבור נכסים בשווי 50 מיליארד שקל בשנה, בין היתר עבור קרקעות מחיר למשתכן הנשענות על הערכות שמאיות.
"כמי שמנהלים כבר שנים רבות בית ספר לתחום הנדל"ן, אנו רואים את הדרישה לשמאים בשטח. מי שהולך כיום לקבל הצעת מחיר משמאי מגלה שאין יותר מדי מקום לתמרון – הם נוקבים בסכום, ומי שרוצה לוקח, ומי שלא – לא. לא חסרה להם עבודה", אומר יניב ארביב, מנכ"ל ומייסד מכללת פסגות ללימודי שמאות מקרקעין, נדל"ן, שוק ההון ויזמות. "באקלים הזה, בחירה במקצוע בעל ביקוש רב מבטיחה יציבות תעסוקתית לאורך כל שנות הקריירה".
3. עבודת השמאי דורשת יכולות גבוהות מהממוצע
שמאי המקרקעין הוא המוסמך הבלעדי מבחינה חוקית לקבוע את שוויו של נכס נדל"ן כלשהו. על כן הוא מהווה שחקן מרכזי בשוק הנדל"ן ובמגוון סוגים של עסקות מכר, תכנון ובנייה. פעילותו חולשת על תחומים רבים כמו הפשרת קרקעות, הפקעות, מיסוי מקרקעין, משכנתאות, הערכות נכסים ממשלתיים ופרטיים, היטלי השבחה ועוד. לכן עליו להיות בקיא בהיבטים כלכליים, הנדסיים, משפטיים ותכנוניים, ולשלב עבודת שטח עם עבודת מטה. לאור הדרישות המרובות, שמאי מקרקעין הם לרוב בעלי כישורים גבוהים מהממוצע, עם יכולות מולטי-דיציפלינריות גבוהות.
4. לא כל אחד מתקבל ללימודים
מאחר שמדובר במקצוע מורכב למדי, לימודי שמאות המקרקעין מיועדים לאקדמאים בעלי תואר ראשון, או למי שנמצא בעיצומו של תואר ראשון המוכר על ידי המל"ג. לא מעט ממי שבוחר בלימודים הללו הם בעלי תארים ראשונים במשפטים, הנדסה, ניהול וכלכלה המעוניינים לעשות הסבה מקצועית לתחום עם אופק תעסוקה יציב ומשתלם.
5. התנאים לקבלת רישיון תובעניים, אך אפשריים
כדי לקבל רישיון שמאי מקרקעין מוסמך ממשרד המשפטים, יש להיות בעל תואר ראשון המוכר על ידי המל"ג, מגיל 23 ומעלה במועד הבחינות הסופיות וללא רישום פלילי. במהלך הלימודים על הסטודנטים לעבור בהצלחה 11 מבחנים של מועצת שמאי המקרקעין ועוד שלושה מבחנים סופיים. אחריהם יוכלו להתחיל בסטאז' אצל שמאי מקרקעין מוסמך במשך שנה עד שנתיים. לאחר שעמדו בכל הבחינות ובסטאז' בהצלחה, הם ניגשים לבחינה הסופית של מועצת שמאי המקרקעין, אשר תקנה את הרישיון הנכסף. בחירה במוסד לימוד בעל רקורד מוכח בתחום ישפר משמעותית את הסיכויים לקבלת הרישיון, שכן בבחינות מועצת השמאים אין מועד ב', קיים רק מועד הבחינה הבא.
6. כיום קל מבעבר למצוא מקומות להתמחות בהם
משרדי השמאות מתרבים כיום בקצב מהיר. "ההתפתחות של השנים האחרונות בענף הנדל"ן שינתה את התמונה. היום קל יותר למצוא מקומות להתמחות כי יש הרבה יותר משרדי שמאי מקרקעין בעקבות הביקוש הרב לתחום", מסביר ארביב. "בנוסף, ניתן להתמחות אצל כל שמאי פרטי, גם כזה שעובד מהבית".
7. ניתן לעבוד מיד עם קבלת הרישיון, ולא חסר היכן
בניגוד לתארים אקדמיים שונים, לימודי שמאות מקרקעין הם לימודיים פרקטיים אשר בסופם ניתן לעבוד בתחום, במגוון גופים – משרדי שמאים, חברות הון סיכון, עיריות, חברות ציבוריות, בנקים, תאגידי נדל"ן, חברות ממשלתיות ועוד. נוסף על כך, שמאי מקרקעין יכולים לשמש בוררים בנושאי נדל"ן שונים כגון קביעת פיצויים בגין הפקעות וקביעת היטל השבחה, וכן לייעץ לעסקים, לגופים ממשלתיים ולאנשי מקצוע בתחום הנדל"ן.
8. שמאי מקרקעין בעלי ניסיון מרוויחים כמו היי-טקיסטים
בעוד ששכרו ההתחלתי של שמאי שכיר (במהלך הסטאז') הוא כ-6,000 שקל, עם מעט ניסיון הוא מזנק משמעותית ויכול להגיע ל-13 אלף שקל. שכיר בעל ניסיון של חמש שנים ומעלה יכול להגיע גם ל-20 אלף שקל ויותר. עבור עצמאים המעדיפים לשלוט על שעות העבודה ולצמצם עלויות משרדיות, ההכנסה תלויה בכמות השומות שאותן הם עורכים והמוניטין הנצבר שלהם, כאשר בהחלט ניתן להגיע לסכומים של עובדי היי-טק.
9. למוסד הלימודים יש משקל רב על אפשרויות התעסוקה
לא כל מוסדות הלימוד מציעים לימודי שמאות ברמה מספקת, ולחלקם אף נוצר מוניטין שלילי בקרב המעסיקים. בבחירת מוסד הלימוד יש לקחת בחשבון ניסיון והיכרות עם שוק הנדל"ן, מתן דגש על כלים פרקטיים ורלוונטיים אשר יאפשרו לעסוק בתחום עם סיום הלימודים, וכמובן יכולות פדגוגיות.
10. אפשר לשלב את הלימודים עם העבודה, אם בוחרים בחוכמה
מכללת פסגות, אשר הכשירה עד היום למעלה מ-30 אלף בוגרים למגוון תפקידי מפתח בתחום הנדל"ן והיזמות במשק הישראלי (ראו חוות דעת וביקורת של סטודנטים על מכללת פסגות), מציעה שני מסלולי לימוד בתחום שמאות מקרקעין, פרונטלי ודיגיטלי, המיועדים לאקדמאים המזהים את הפוטנציאל הכלכלי הגלום בתחום ומעוניינים בהסבה מקצועית.
השיעורים הפרונטליים מועברים על ידי בכירי המרצים מתחום הנדל"ן (רוב המרצים הם שמאי מקרקעין בעצמם) ובמקביל מצולמים ועולים למערכת הלומדה הדיגיטלית באתר המכללה. בפסגות זיהו את הצורך להנגיש את הלימודים לאורח החיים המהיר, ויצרו סביבה לימודים מקוונת המאפשרת לסטודנטים גמישות רבה בלמידה. "השקענו רבות במערכת דיגיטלית חכמה ובכלים טכנולוגיים שיעזרו לתלמידים לצלוח את הבחינות ולהפוך לשמאים מוסמכים", אומר ארביב.
"ניתן למצוא במכללה שלנו תלמידים ממגוון רקעים אישיים ומקצועיים, ובטווח גילים גדול. חלקם מאוד עסוקים ורוצים ללמוד אונליין מהבית. בזכות הכלים שפיתחנו הם יכולים לחזור על החומר בקלות ובזמנם החופשי, מבלי לבזבז זמן יקר ולעכב את התוכניות שלהם לעסוק בתחום".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>