ועדת הפטור של רמ"י דחתה את ההחלטה על אישור עסקת הדולפינריום
הוועדה ביקשה לקבל תשובות בכמה סוגיות, ביניהן ביחס לשאלות שמאיות, ואח"כ תקיים דיון נוסף. עפ"י מתווה העסקה, תקבל "שער לישראל" מגרש בן 10 דונמים להקמת מתחם משולב של מלונות, מגורים ומסחר בשטח של כ-48 אלף מ"ר
ועדת הפטור של מועצת מקרקעי ישראל דנה היום (ב') בעסקת הדולפינריום כפי שהנחה בג"ץ, אך בניגוד לציפיות המוקדמות כי תאשר את העסקה, עדיין לא עשתה זאת. בסיכום ישיבתה ביקשה הוועדה לקבל התייחסות מהנהלת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) למספר סוגיות שעלו בדיון, בין השאר ביחס לשאלות שמאיות. לאחר קבלת התייחסות הנהלת רמ"י יתקיים דיון נוסף בנושא בוועדת הפטור של מועצת מקרקעי ישראל.
הדיון התקיים בעקבות החלטת בג"ץ מחודש אוקטובר 2018 שדן בעתירת התנועה לאיכות השלטון נגד העסקה. על אף שביקר את העסקה, אישר בג"ץ את השלמתה בכפוף לאישורה הסופי של ועדת הפטור.
- הקרקע היקרה ביותר בארץ: 250 מיליון שקל על שני דונם מול הדולפינריום
- עסקת הדולפינריום מתנדנדת: רמ"י תדון בה מחדש
- שופטי בג"ץ תוהים: למה ויתרה רמ"י על חצי מיליארד שקל בעסקת הדולפינריום
על פי עסקת חילופי השטחים שנחתמה לפני למעלה מעשור בין חברת "השער לישראל" בבעלות איש העסקים הגרמני יוסף בוכמן, רמ"י ועיריית תל אביב, תמורת פינוי מתחם הדולפינריום, בשטח 18.5 דונם על חוף הים, בשטח המיועד לפעילות נופש, תקבל "שער לישראל" מגרש בן 10 דונמים בשטח שבין הרחובות הכובשים והרברט סמואל, אשר בו תוכנית להקמת מתחם משולב של מלונות, מגורים ומסחר בשטח של כ-48 אלף מ"ר.
בשנת 2015 רכשה קבוצת משקיעים בראשות אורית פרידמן-ויסמן את הפרויקט מידיו של בוכמן.
כיום מנוהלת ההתאגדות על ידי יזם הנדל"ן הרצל חבס, שהקים בעבר כמה פרוייקטי יוקרה בעיר, בהם מגדלי YOO. עד היום לא נודעו שמותיהם של המשקיעים, אך כעת מתברר כי על אלה נמנים מייסד קרן אייפקס רונלד כהן, יו"ר ובעל השליטה בקבוצת כלמוביל, שמואל חרל"פ, ומשפחת ברונפמן באמצעות קרן קלארידג' שבשליטתה.
הבנייה בשטח החלופי שיקבלו המשקיעים לידיהם בכפוף לאישור רמ"י, אמורה לכלול מגדל בן 28 קומות, בנייני מגורים בני תשע קומות ובניינים בני שבע קומות המיועדים לשמש מלונות, שבכולם קומת קרקע מסחרית. בסך הכל אמורים להיבנות במתחם 450 חדרי מלון ו-250 דירות מגורים.
על העסקה נמתחה ביקורת חריפה לאורך השנים, בעיקר בשל הפרשי השווי העצומים בין שטח הדולפינריום שיפונה, והשטח החלופי. על פי שומה שנעשתה על ידי השמאי הממשלתי ב-2016, שווי מתחם הדולפינריום עמד על 62 מיליון שקל, ואילו שווי המתחם שמקבלת השער לישראל בתמורה עומד על 931 מיליון שקל. מהפרשי השווי, תשלם החברה 50% היטל השבחה לעירייה, ו-31% דמי היתר לרשות מקרקעי ישראל.