$
בארץ

דעה

על הממשלה החדשה להמשיך בתנופת האנרגיה הירוקה

לאור תחזיות הזעם לפיהן בעוד 38 שנה יחוסלו מאגרי הגז הטבעי בישראל, כאשר שנתיים לאחר מכן ייגמרו כלל מאגרי הנפט בעולם - על שר האנרגיה הבא להחליט במהירות על צעדים משמעותיים בתחום החשמל כדי שמהפיכת האנרגיה הירוקה לא תתמסמס

הדס מרזל 08:1824.05.19

הבחירות כבר מאחורינו, ואחרי שכבר נאמר כבר הכל על אתגרי הביטחון, החינוך והבריאות, חשוב להזכיר כי גם בפני שר האנרגיה הבא עומדות משימות חשובות שישפיעו על עתידה של ישראל בעשרות השנים הקרובות.

 

 

 

בעוד 40 שנה ייגמרו מאגרי הנפט בעולם (על פי מכון הנפט הישראלי), בעוד 38 שנה ייגמרו מאגרי הגז הטבעי בישראל (על פי וועדת צמח), ועתודות הפחם צפויות להספיק רק ל-118 שנים (על פי דו"ח BP).

לוחות סולריים על גג בית פרטי לוחות סולריים על גג בית פרטי צילום: שאטרסטוק

 

שר האנרגיה החדש, יהיה אשר יהיה, יצטרך להחליט במהירות על צעדים משמעותיים בתחום החשמל, על מנת שמהפכת האנרגיה הירוקה המקודמת בשנים האחרונות על ידי המשרד לא תאבד תנופה.

 

הנה, בקצרה, האופן שבו צריך להיראות שוק החשמל בישראל בעוד כעשור: כולנו נהיה שותפים ברשת חשמל חכמה, בה אנו יכולים לייצר חשמל בעצמנו, במקורות אנרגיה חלופיים, ולשלוט באנרגיה שלנו. כל צרכן יוכל להפוך גם ליצרן וסוחר חשמל פוטנציאלי, היכול לבחור האם לרכוש חשמל ממקורות חיצוניים או למכור אותו, וכיצד להוריד את הוצאות החשמל החודשיות, ולהשתמש תמיד במקור הזמין ויעיל ביותר.

 

בדיוק כפי שבעיית הרעב בעולם אינה קשורה לייצור המזון אלא לניהולו, כך גם הגנרציה - ייצור החשמל, היא כבר מזמן לא האתגר. האתגר העומד בפני שר האנרגיה החדש קשור לניהול החשמל.

 

כיצד יכול שר האנרגיה החדש לעודד שוק חשמל חופשי המנוהל על ידי הצרכנים וכוחות השוק? על שר האנרגיה לפעול בחקיקה על מנת להגדיר "קבוצות צרכנים" - שכונות מגורים, אזורי תעשייה, בתי חולים, קמפוסים ומושבים. אלו יהיו זכאים להטבות כספיות ניכרות מהמדינה במידה ויצרכו חשמל באופן ירוק.

 

כשיהיו לנו הרבה צרכנים גדולים ועצמאיים אנרגטית, יגוונו המקורות אשר יבקשו לספק להם אלטרנטיבות יעילות וזולות. וכך, המחוקק, שר האנרגיה, יוכל להפוך את משק החשמל ליציב, קיים וירוק פי כמה. בנוסף, על המדינה לעודד כלכלית גם צרכנים פרטיים שיבחרו להתנתק מחברת החשמל.

 

במקביל, על המדינה לעודד הכנסת מקורות אנרגיה ירוקים לישראל; להמשיך לפתח את רשת החלוקה של הגז הטבעי; וגם: לתת תמריצים לחידושים טכנולוגים בייצור חשמל, אגירת חשמל וניהול חשמל.

 

ויש גם מקל: על שר האנרגיה החדש למצוא את הדרך ל"העניש" כלכלית כל צרכן שיצרוך חשמל מהרשת בשעות העומס. בדיוק כמו מס גודש בכביש, אם תצרוך חשמל בשעות שיא הביקוש, אתה תשלם הרבה יותר.

 

מילה אחרונה, לנו, הצרכנים: תתחילו להתעניין איך לגוון את מקורות החשמל שלכם, במקום לרכוש באופן אוטומטי מחברת החשמל. תתחילו לדרוש מהשלטון המקומי שלכם לתת לכם חלופות, לא רק לבתים הפרטיים שלנו, אלא גם למרחב העירוני.

 

אז כמו שצמחו להם לאחרונה הקואופרטיבים, וחללי העבודה המשותפים והמכוניות המשותפות, ברוכים הבאים לעידן "קהילת החשמל", בו החשמל יכול להיות שיתופי, וכולנו יכולים לתרום לזמינות שלו.

 

פעם, כשמונופול חברת החשמל שלט ללא עוררין, חיינו היו "פשוטים" יותר - נכנסים לבית חדש, מעדכנים את חברת החשמל הלאומית ויש לנו חשמל לכל צורך: השתמשנו - שילמנו , לא השתמשנו - לא שילמנו. אבל היום, בדיוק כמו שאנחנו צריכים להחליט מאיפה לקנות עגבניות ומלפפונים - מהמכולת השכונתית, מהסופרמרקט או מגידול בגינה הפרטית, קורה אותו הדבר בחשמל. כי היום אנחנו עדיין יכולים להתחבר לחברת החשמל של ישראל (ולשלם הרבה יותר) אבל יש לנו עוד אפשרויות - הרבה אפשרויות.

 

הדס מרזל היא מנכ"ל חברת האנרגיה אנג'יס

בטל שלח
    לכל התגובות
    x