מלכת הלילה: כך שינתה "משחקי הכס" את עולם ההורדות הפיראטיות
בשמונה שנותיה שברה הסדרה שיאי הורדות והגיעה להיקפי צפייה פיראטית חסרי תקדים; בעלי הזכויות אמנם נלחמים בגניבה הזו, אך "משחקי הכס" הציגה מציאות חדשה, בה תוכן מגיע לרמת פופולריות כזו שכבר לא משתלם להילחם בו, והגניבה אף מועילה לחברה
- מדוע מיליארד סינים לא ראו את הפרק האחרון של "משחקי הכס"?
- סטארבקס בווינטרפל: הפאדיחה של HBO במשחקי הכס
- מה בין השיאים בוול סטריט למשחקי הכס
כן, גולשים העלו פרקים לשירותי שיתוף קבצים ופלטפורמות צפייה ישירה בשיעורים חסרי תקדים, האקרים פרצו וגנבו פרקים משותפות תוכן של HBO כדי להפיצם טרם זמנם המיועד, ומספר אדיר של משתמשים רץ בין שירותים פיראטיים כדי לצפות בכל פרק באיכות הכי טובה, וכמה שיותר מוקדם כדי לא להיחשף לספוילרים בפיד.
ההערצה היתה כה גדולה, שאנשים בחברות הפקה ויח"צ הסתכנו בתביעות ומעצרים כדי להשיג ולהדליף פרקים. למשל, ב-2017 נעצרו ארבעה אנשים בחברת Star India שהדליפו פרקים ותסריטים. גם האקרים שמו עין על המתרחש בווסטרוז: באותה השנה גנבו פושעי רשת טרה-בייט של מידע מ-HBO, לרבות פרקים, והפיצוהו לאחר שסירבה לשלם להם רבע מיליון דולר.
לפי דיווח של Torrentfreak, פרקי סוף העונה הם המורדים ביותר, ופרק סיום הסדרה שותף השבוע, בנקודה ספציפית, בידי 200 אלף איש בו זמנית. מתוכם כ-130,000 איש שיתפו את אותם שלושה עותקים. מיליונים רבים הורידו וצפו פיראטית - אך כנראה שלעולם לא נדע כמה; מנועי ההורדות והסטרימינג נזהרים מלפרסם נתוני צפייה, כדי להישאר מתחת למכ"מ של גדודי הפרקליטים שהטילה תעשיית התוכן למערכה הקשה בפיראטים. בפועל, ככל הנראה שרוב הצופים העדיפו סטרים בסגנון קודי ואתרים ייעודיים על פני ההורדה.
השיעור ניתן, אך האם הלקח נלמד?
שנים רבות שלא היתה סדרת קאלט כמשחקי הכס, כך שהגיוני שתשבור שיאים; ב-2015 רשמה שיא של כל הזמנים: 1.5 מיליון הורדות של פרק בתוך שמונה שעות. ואולם, לפי הערכות שונות וקולות בתעשייה, הפיראטים דווקא הועילו לרשת HBO, על אף שהציעו בחינם את מה שהיא מספקת בתשלום; ב-2013 אמר ג'ף בווקס, מנכ"ל טיים-וורנר, בעלת HBO, שהפיראטיות סיפרה לחברה יותר מנויים ושהתואר "הסדרה הכי נגנבת ברשת" הועיל לה יותר מכל פרס אמי. אחד מבמאי הסדרה, דיוויד פטררקה, אמר שהפיראטים לא מזיקים לסדרה, ומייצרים עבורה באז מקוון מתמשך ועוד רובד להתייחסות הקהל.
האם יש כאן שיעור שלמדה תעשיית התוכן? אולי על הדואליות שבין הצורך להילחם בפיראטים ובין הרצון ליהנות מאפקט הפופולריות שהם מלבים? האם השכילו בעלי הזכויות לקלוט שככל שתוכן יהיה יותר פופולרי, כך פחות ישתלם להילחם בפיראטיות שלו, וקיומה יועיל בטווח הארוך? מוקדם מכדי לדעת. בינתיים, לא מן הנמנע שבעלי הזכויות ימשיכו לרדוף אחר כל מפר ואחר כל סנט של כל מנוי, והפיראטים ימשיכו להיות זריזים יותר ולהשיג פרקים וסרטים בשלל דרכים. כמו בסדרה עצמה, בסוף התחמנים מנצחים.