בעקבות חשיפת כלכליסט
"אם חוק החסינות יעבור אפסיק לתרום לקריית שמונה"
איש העסקים איזי שרצקי מצטרף למחאת עורכי הדין - ומאמין שאחרים ילכו בעקבותיו; אנשי עסקים נוספים, ויוסי מימן ביניהם, מצטרפים לביקורת על הממשלה: "מנסים לנטרל את מערכת המשפט - וזה מסכן את כל מה שאנחנו מאמינים בו"
קריאתו של עו"ד צביקה בר נתן ממשרד גולדפרב זליגמן לפני מספר ימים, להצטרף אליו למחאה נגד החוקים הלא-דמוקרטים אותם מתכננת הממשלה להעביר, סחפה אחריו לא רק עורכי דין (ראו מסגרת) - אלא גם אנשי עסקים.
"אני מפרסם בזאת קריאה לכל המשפטנים ועורכי הדין בישראל, ששלטון החוק וישראל כדמוקרטיה ליברלית יקרים ללבם", כתב בר נתן. "צאו במחאה תקיפה כנגד כוונת מפלגות הקואליציה לחוקק חוקים שתכליתם לצמצם את הביקורת השיפוטית של בג"ץ על פעולות ומעשים שלטוניים, וכל זאת על מנת לשמר את שרידות השלטון עצמו. לנו, ציבור עורכי הדין, חובה עמוקה להגן על שלטון החוק ועל עצמאות מערכת המשפט. אל תחרישו עוד".
- לשכת נתניהו: "לא מקדמים את חוק החסינות בהסכמים הקואליציוניים"
- גדעון סער נגד חוק החסינות: "אפס תועלת ומקסימום נזק"
- “אם צריך נשבית את מערכת המשפט במחאה"
הקמפיין החדש מהווה המשך למודעת גילוי הדעת: הגנה על עצמאות מערכת המשפט, שפרסמו בעיתונות עשרות עורכי דין מהמשרדים המובילים בישראל בחודש מרץ האחרון, טרם הבחירות לכנסת. במודעה ציינו עורכי הדין כי "מערכת משפטית בלתי תלויה, עצמאית, חזקה ושאינה כפופה להשפעות פוליטיות היא נדבך הכרחי בכל משטר דמוקרטי תקין. מערכת משפט כזו היא ההבדל שבין דמוקרטיה לבין עריצות הרוב. משכך, אנו מודאגים לנוכח ההשתלחות במערכת המשפט והאיומים הנשמעים במסגרת
מערכת הבחירות".
את אנשי העסקים איזי שרצקי, יוסי מימן, יהודה זיסאפל ואחרים, ההתקפות על מערכת המשפט לא הותירו אדישים.
איזי שרצקי, בעלי החברה הציבורית איתוראן
"אי אפשר לחוקק חוק פרסונלי. זה לא יכול לעבור. אם יעבור - אין יותר כסף. תבקשו ממירי רגב"
"נתחיל מזה שאני נגד פגיעה בבג"ץ. אני בעד שפושעים יעמדו למשפט וייכנסו לבית סוהר", אומר שרצקי. "אם יהיה חוק חסינות - אפסיק את התרומות לקריית שמונה, ואני רוצה לקרוא לכולם לעשות כמוני. אני מתנגד לחוק החסינות, כי לא יכול להיות שאנשים יעשו מה שהם רוצים ולא ישבו בבית הסוהר. זה הופך אותנו למדינה של פשע. לכן זה לא יאמן".
שרצקי, בן לניצולי שואה, אומר כי הוריו חינכו אותו כל חייו שישראל היא המדינה שלו. "יש לי עסקים בכל העולם, אבל הבנים שלי לא חולמים לעזוב את הארץ ואני לא חולם על אזרחות אחרת. לא קניתי בית בשום מדינה אחרת, ולא פתחתי חשבון בנק בשום מדינה אחרת. אני גם אמות במדינה הזאת. למה אני אומר את זה? כי כל חיי נלחמתי בשביל המדינה הזאת. לאחר שסיימתי את שירות המילואים שלי, כאשר קטיושות נפלו בקריית שמונה - העמדתי את העיר הזאת בחזרה על הרגליים עם 20 פרויקטים. אחרי שנה לקחתי על עצמי גם את קבוצת הכדורגל, שעשתה הרבה רעש. 20 שנה אני בקריית שמונה, השקעתי 450 מליון שקל בכל הפרויקטים, גם כשהממשלה לא הביאה אגורה - למרות שכולם שם הצביעו לראש הממשלה".
שרצקי טוען שזה לא נכון להעביר חוק פרסונלי. "זה לא יכול לעבור. אם יעבור - אין יותר כסף. תבקשו ממירי רגב. אני מחזיק פרויקטים בקריית שמונה גם בלי הכדורגל, נותן לתיאטרון בעיר הרבה כסף כל שנה. רגב רק אומרת שתעזור, אבל לא נתנה כלום. לימור לבנת נתנה יותר ממנה. כשבאו לבקש משכורות אמרתי אין, לא תורם יותר. לכו למירי רגב. כי לא יכול להיות שיוציאו מליארדים בזמן שביבי יותר עשיר מכולנו, ושהממשלה נותנת הכל לשרים החרדים שלו. אז אני קורא לכל התורמים למרוד ולהצטרף אלי. המדינה יותר חשובה מביבי".
לדברי שרצקי, הדברים שהוא אומר נובעים מכך שאינו יכול "לחיות עם המצב הזה. אני בעלים של חברה ציבורית אבל אני אני חייב להגיד את זה כי אי אפשר יותר. אני יכול לדבר כי אני לא רץ אחרי כסף. אני יודע שכאשר אני אומר את הדברים הללו - אני פוגע בעצמי: זה יכול לפגוע בחברה שלי. אני לא אומר את זה כי יש לי חשבון אישי עם ראש הממשלה. זה לא שיקול. הדבר היחיד שביקשתי כסף עבורו זה הכדורגל - ושלחו אותי לקיבינמט".
שרצקי אומר כי אם חוק החסינות יעבור "אפנה להרבה גופים שיפסיקו לתרום. אי אפשר לקבל מאיתנו כסף קל, שאנחנו נתרום כשיש חוק חסינות. אני אקרא לכולם לעשות אותו דבר. אם ביבי ילך, תקימו ממשלת אחדות עם כחול לבן בשביל שנחזור לפסים נורמליים. העיקר שיהיו אנשים ישרים בממשלה".
הביקורת שלך היא רק על נתניהו?
"גם על אריה דרעי. הוא שומר שבת אבל לא חוק. תראי את פניציה - החרדים עושים פה מה שהם רוצים, 50 שנה במפעל עובדים בשבתות. אז עכשיו לחרדים יש בעיה עם זה? צריך לפטר 200 עובדים בירוחם בשביל לשמור על השבת? המדינה הזאת הולכת, זו לא המדינה שלנו".
יוסי מימן, איש עסקים
"אי אפשר לנהל מדינה כשכל מה שאתה עוסק בו הוא מניעת ביקור בכלא"
"אני תומך בכך שיהיה משגיח הלכה בבית ההמשפט העליון, מישהו מטעם הרבנות, שישגיח מבחינה הלכתית על כל החלטה של בית המשפט, כדי ללמד את החילונים איך להתנהג. אם ההחלטות לא מוצאות חן בעיניו, הוא יוכל לבטל אותן", אומר בציניות יוסי מימן. "אני חושב שכל התקפה על מערכת המשפט היא מסוכנת. חשבנו שנשמור על מערכת דמוקרטית בלתי תלויה בפוליטיקאים, שתקבע את הדין בישראל - ומנסים לנטרל אותה. מנסים להכפיף אותה לשיקולים פוליטיים קואליציונים. זה מסכן את כל מה שאני מאמין בו".
החשש של מימן הוא שאחרי כהונת שרת המשפטים היוצאת איילת שקד, הבעיות יחריפו. "יש פה התקפה על עצמאות מערכת המשפט ועל העיתונות, עם הטון האמריקאי של 'פייק ניוז', וזה מטריד. כל פוליטיקאי מנסה לקבל עיתונות חיובית, וזה בסדר, אבל להשתלט על כלי תקשורת זאת סכנה אמיתית".
לגבי חוק החסינות, מימן מתלבט. "אפשר לבחון את הדברים משני כיוונים. מצד אחד, אף אחד לא נמצא מעל החוק; מצד שני, לא יתכן שראש הממשלה ינהל מדינה כשחצי מזמנו מוקדש לפגישות עם משפטנים ועורכי דין. לי לא אכפת שישפטו את נתניהו בגמר הקנדציה. אי אפשר לנהל מדינה כאשר כל מה שאתה עוסק בו זה למנוע ביקור בכלא. צריך לאפשר לראש הממשלה לנהל את ענייני המדינה מבלי שיעסוק בוקר עד לילה בהגנה על עצמו. פה צריך להימצא פתרון הגיוני".
יהודה זיסאפל, מראשי קבוצת רד-בינת וממקימי תעשיית ההייטק בישראל
"חוק החסינות לא ראוי, זו תוצאה של מאבק שיצא משליטה. צריך להגן על הדמוקרטיה"
זיסאפל טוען שחוק החסינות הוא תוצאה של מאבק שיצא משליטה בין שלוש הרשויות. "כרגע זה לא חוק ראוי, כי מדובר בתוצאה של איבוד שליטה", הוא אומר. "חייבים שהגופים יפעלו בצורה דמוקרטית, בלי לפלוש זה לטריטוריה של זה".
לדברי זיסאפל, בעדיפות ראשונה נמצאת ההגנה על הדמוקרטיה, ועל כך ש"שלוש הרשויות ישמרו אחת על האחרת בלי לכפות את עצמן. אני תומך בהתארגנות עורכי הדין, אבל אם יש דבר דחוף באמת לחיי היום-יום של איש העסקים הקטן והבינוני, כמו גם למערכת המשפט - זו העובדה שלא ניתן להאריך את ניהול המשפטים לתקופה של 5 או 10 שנים; זה הופך את פסקי הדין ללא רלבנטיים.
"אני בעד להגביל את השלטון לשמונה שנים", אומר זיסאפל. "חוק חסינות בלי הגבלת כהונה לזמן סביר לא נראה טוב. לו הגבילו את הכהונה, לא היתה לי בעיה עם זה".