מי עומד בראש חברת הפייק ניוז הישראלית שחשפה פייסבוק?
הרשת החברתית חשפה בשבוע שעבר כי קבוצת ארכימדס הישראלית הפעילה רשת של עמודים מזויפים ששימשה להתערבות במערכות בחירות בעולם; זה האיש שעומד בראשה
בימים האחרונים, הפך השם אלינדב היימן לאחד המסקרנים ברשת הישראלית. אחרי שפייסבוק דיווחה שקבוצת ארכימדס (Archimedes Group) הישראלית הפעילה רשת של עמודי פייסבוק מזויפים ששימשה להתערבות במערכות בחירות באפריקה ובאזורים נוספים, ואחרי שנודע שהיימן הוא זה שעומד בראש החברה, רבים מנסים להבין במי מדובר: עוזר פרלמנטרי מסור, לוביסט מתוחכם, או אשף של תמרון באמצעות רשתות חברתיות.
- פייסבוק חשפה רשת חשבונות ישראלית שניסתה להשפיע על פוליטיקה עולמית
- הסרה, צמצום ויידוע: פייסבוק חושפת אסטרטגיה משופרת לסינון תוכן
- האיחוד האירופי: פייסבוק, גוגל וטוויטר כושלות במאבק בפייק ניוז
ביום ה' דיווחה פייסבוק שחשפה רשת של מאות חשבונות מזויפים שהופעלו מהארץ בידי חברה ישראלית במטרה להשפיע על סדר היום ומערכות בחירות במדינות באפריקה, אמריקה הלטינית ודרום מזרח אסיה. הרשת כללה 161 עמודים, 65 חשבונות, 23 קבוצות ו-12 אירועים בפייסבוק וכן ארבעה חשבונות אינסטגרם. היא החלה לפעול ככל הנראה בסביבות דצמבר 2012, עת קנתה הרשת פרסומת ראשונה בפייסבוק, והשקיעה בסך הכל 800 אלף דולר בפרסום בפייסבוק, ששולמו באמצעות ריאלים ברזילאים, דולרים ושקלים.
"הסרנו 265 עמודים, קבוצות, חשבונות ואירועים בפייסבוק ובאינסטגרם שקיימו פעילות מתואמת לא-אותנטית", אמר ראש מדיניות הסייבר בפייסבוק, נתנאל גלייכר, בשיחת ועידה עם עיתונאים ישראלים. "מקור הפעילות הוא בישראל, והיא התמקדה במדינות כמו ניגריה, סנגל, טוגו, אנגולה, ניג'ר וטוניסיה, וכן פעילות מסוימת באמריקה הלטינית ובדרום מזרח אסיה. העמודים כתבו בקביעות על חדשות פוליטיות, בחירות במדינות השונות, דיווחים על מועמדים וביקורות על מועמדים. נראה שהשחקנים האלו פעלו בשם דמויות ציבוריות שרצו לקדם נרטיבים חיובים עליהם וביקורת על יריביהם הפוליטיים. הם יצרו עמודים בשם ולטובת מועמדים מסוימים. הם גם יצרו עמודים שמתחזים לכאלו של מועמדים אחרים, והשתמשו בעמוד כדי לקדם מסרים שליליים על המועמדים, על מנת להגחיך אותם או לקדם ביקורת עליהם".
אף שמפעילי הרשת ניסו להסתיר את הזהות שלהם, פייסבוק זיהתה שהם קשורים לחברה בשם קבוצת ארכימדס. "זו חברה שהפרה באופן חוזר ונשנה את מדיניות השימוש שלנו, כולל באמצעות התנהגות מתואמת ולא-אותנטית", אמר גלייכר. "זו חברה מסחרית שמפרסמת שירותים מסוג זה, אז הגיוני שם מקבלים כסף אבל אנחנו לא יכולים לראות על סמך המידע שזמין לנו האם הם קיבלו כסף או לא".
מעט מאוד מידע קיים ברשת על ארכימדס ופועלה, אך לכלכליסט נודע שבראש החברה עומד אלינדב היימן, פעיל פוליטי ולוביסט בעברו. היימן שימש כעוזר פרלמנטרי ודובר של שני חברי כנסת, וב-2009 מונה ליועץ לענייני חוץ בפרלמנט האיחוד האירופי וכיהן כיועץ בכיר בחברת הייעוץ האסטרטגי TARA. ב-2012 החל היימן לכהן כמנכ"ל ארגון הלובינג European Friends of Israel, שפעל לקידום האינטרסים של ישראל באיחוד האירופי.
הארגון, ככל הנראה, כבר אינו פעיל: האתר שלו ירד מהאוויר ב-2017 לכל המאוחר, והפסיק להתעדכן כבר ב-2015, וחשבון הטוויטר של הארגון לא פעיל כבר קרוב לארבע שנים. אפשר להעריך שהיימן הצטרף לארכימדס בתקופה זו, או בסמוך אליה.
היימן לא פעל לבדו בארכימדס ולכלכליסט נודע על עוד חמישה שמות שנקשרו לפעילות החברה: פביו גודלמן, שנולד או התגורר בעבר בסאו פאולו ושעד לפני כמה ימים פרופיל הלינקדאין שלו ציין שהוא מנהל צוות בארכימדס; יובל הראל, ציין בעמוד הפייסבוק שלו (אותו כבר מחק) שהוא עובד בארכימדס; אורי בן יוסף; אריאל טרגיר ורפי צזנה.
להיימן עצמו, כך נראה, מקושר לגורמים בעלי השפעה. במרץ, הוא השתתף כדובר בוועידה השנתית של אייפא"ק, השדולה הישראלית בארה"ב ואחד מהארגונים המשפיעים בפוליטיקה האמריקאית. הכנס השנתי של השדולה הביא דוברים מהשורה הראשונה ובהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"רית בית הנבחרים של ארה"ב, ננסי פולוסי ומנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט, מיץ' מקונל.
היימן עצמו, שמזוהה בתוכניית הכנס כמנכ"ל ארכימדס, השתתף בפאנל שכותרתו "אפריקה וישראל: שותפות אסטרטגית אל העשור הבא", לצד גיל השכל, מנהל המרכז לשיתוף בינלאומי של משרד החוץ, ד"ר פיטר פאם, סגן נשיא באטלנטיק קאונסיל וקארים קייטה, יו"ר ועדת הביטחון וההגנה של האספה הלאומית של מאלי.
בנוסף, ארכימדס חיברה את עצמה לגורמים אמינים ורכשה שירותי רישום אתרים מאדלר חומסקי, משרד הפרסום הגדול בישראל. האתר של ארכימדס פועל תחת הכתובת ar-gr.com. בעת רישום כתובת אתר, מתבקש הרושם להזין פרטים אישיים כמו שם, כתובת, טלפון ואימייל. פרטים אלו זמינים לכל דורש וללא תשלום. לפי פרטים אלו, כתובת האתר נרשמה בשם "אלדן הראל". חיוג למספר הטלפון שהופיע בנתונים הוביל את "כלכליסט" לאדם שלא הכיר את קבוצת ארכימדס, אך זיהה עצמו כעובד באגף מערכות המידע של משרד הפרסום. בנוסף, הסיומת של כתובת האימייל שאתה בוצע רישום האתר שייכת גם היא לאדלר חומסקי.
מייסד ומנכ"ל אדלר חומסקי, אייל חומסקי, הבהיר ל"כלכליסט" שלמשרד אין מעורבות בפעילות ארכימדס. "אני מכחיש כל קשר לפעילות של החברה הזאת בעבר, בהווה ובעתיד", הוא אמר. "באחת מחברות הבנות שלנו פתחו את הדומיין, כי אנחנו בונים אתרים לחברות, אבל אין שום קשר לפעילות של החברה. לפתוח דומיין זה משהו שאנחנו פותחים למאות או אלפי חברות, אבל לא קשורים בשום אופן לפעילות החברה".