פייסבוק חשפה רשת חשבונות ישראלית שניסתה להשפיע על פוליטיקה עולמית
חברת Archimedes Group הפעילה מאות חשבונות מזויפים, וניסתה להשפיע על סדר יום ומערכות בחירות באפריקה, אמריקה הלטינית ודרום-מזרח אסיה. הם קידמו אירועים, פייק ניוז והיללו פוליטיקאים, תוך הפצת שקרים והכפשות על יריביהם
פייסבוק הסירה רשת של מאות חשבונות מזויפים שהופעלו מישראל על ידי חברה ישראלית במטרה להשפיע על סדר היום ומערכות בחירות במדינות באפריקה, אמריקה הלטינית ודרום-מזרח אסיה - כך הודיעה היום (ה') החברה.
- הסרה, צמצום ויידוע: פייסבוק חושפת אסטרטגיה משופרת לסינון תוכן
- הטריק של פוטין להפצת פייק ניוז: שכירת חשבונות לגיטימיים
- פייסבוק הסירה 30 חשבונות פייק ניוז; רובם קידמו תוכן פוליטי ימני
לדברי פייסבוק, החברה שעומדת מאחורי הפעלת הרשת מכונה Archimedes Group. פייסבוק הסירה 161 עמודים שלה, 65 חשבונות, 23 קבוצות ו-12 אירועים בפייסבוק וכן ארבעה חשבונות אינסטגרם.
הרשת החלה לפעול ככל הנראה בסביבות דצמבר 2012, עת קנתה פרסומת ראשונה ברשת החברתית, ועם הורדתה עקבו אחרי אחד מהעמודים או החשבונות שלה 1.2 מיליון איש, 2,900 מהם הביעו עניין בלפחות אחד מתשעת האירועים שערכה. הרשת השקיעה בסך הכול 800 אלף דולר בפרסום בפייסבוק.
הדלפות ושקרים, הכפשות ופרגונים
"הסרנו 265 עמודים, קבוצות, חשבונות ואירועים בפייסבוק ובאינסטגרם שקיימו פעילות מתואמת לא-אותנטית", אמר ראש מדיניות הסייבר בפייסבוק, נתנאל גלייכר, בשיחת ועידה עם עיתונאים ישראלים שנערכה היום. "מקור הפעילות הוא בישראל, והיא התמקדה במדינות כמו ניגריה, סנגל, טוגו, אנגולה, ניג'ר וטוניסיה, וכן פעילות מסוימת באמריקה הלטינית ובדרום מזרח אסיה. האנשים מאחורי הרשת השתמשו בקבוצות של חשבונות מזויפים כדי לנהל עמודים, להפיץ תוכן ולפעול להגדלת התפוצה של התוכן ולהפוך אותו ליותר פופולרי מכפי שהוא באמת". לדברי גלייכר, החשבונות ברשת התחזו לשחקנים מקומיים, בין השאר לארגוני חדשות מקומיים שפרסמו מידע מודלף לכאורה על פוליטיקאים מקומיים.
"העמודים כתבו בקביעות על חדשות פוליטיות, בחירות במדינות השונות, דיווחים על מועמדים וביקורות על מועמדים", אמר. "נראה שהשחקנים האלו פעלו בשם דמויות ציבוריות שרצו לקדם נרטיבים חיובים עליהם וביקורת על יריביהם הפוליטיים. הם יצרו עמודים בשם ולטובת מועמדים מסוימים. הם גם יצרו עמודים שמתחזים לכאלו של מועמדים אחרים, והשתמשו בעמוד כדי לקדם מסרים שליליים על המועמדים, על מנת להגחיך אותם או לקדם ביקורת עליהם".
אף שמפעילי הרשת ניסו להסתיר את הזהות שלהם, פייסבוק זיהתה שהם קשורים לחברה בשם קבוצת ארכימדס. "זו חברה שהפרה באופן חוזר ונשנה את מדיניות השימוש שלנו, כולל באמצעות התנהגות מתואמת ולא-אותנטית", אמר גלייכר. "בנוסף להסרת הנכסים שלה, אנחנו מסירים אותם מהפלטפורמה וחוסמים את החזרה שלה. כל עמוד שקשור לקבוצה הזו לא יורשה לפעול בפלטפורמה שלנו. אלו שחקנים שאפשרו הונאה, ועשו את זה מסיבות מסחריות. לעסק כזה אין מקום בפלטפורמה שלנו והצוות שלנו ימשיך לחפש התנהגות כזו, בין אם היא נעשית למטרות מסחריות ובין אם למטרות פוליטיות או אחרות, ולהסיר אותה".
גלייכר העריך שהחברה קיבלה כסף בעבור פעילות זו ("זו חברה מסחרית שמפרסמת שירותים מסוג זה, אז הגיוני שהם מקבלים כסף, אבל אנחנו לא יכולים לראות על סמך המידע שזמין לנו האם הם קיבלו כסף או לא", אמר), אך לא יכל למסור פרטים נוספים על זהותה וזהות האנשים שעומדים מאחוריה.
לכלכליסט נודע שבראש ארכימדס עומד אלינדב היימן, ששימש בעבר כעוזר פרלמנטרי לשני חברי כנסת. ב-2009 מונה היימן ליועץ לענייני חוץ בפרלמנט האיחוד האירופי ושימש כיועץ בכיר בחברת הייעוץ האסטרטגי TARA. ב-2012 החל היימן לכהן כמנכ"ל חברת הלובינג European Friends of Israel, שפעלה לקידום האינטרסים של ישראל באיחוד האירופי.