$
דעות

כך נפתור את משבר הזדקנות האוכלוסיה לפני שהתחיל

הפתרון חייב לכלול פלטפורמות שיאפשרו מתן שירותים איכותיים וזמינים לאוכלוסיית הגיל השלישי, ביזור גיאוגרפי שווה בכל הארץ והתייחסות למימד המניעתי והיומיומי של קידום בריאות וחיים עם מחלות כרוניות

ד"ר יעל בנבנישיתי 07:2117.05.19

נדמה שמבול האירועים והימים הלאומיים המאפיין את חודש מאי הנוכחי דחק השנה הצידה את השיח החשוב שהיינו חייבים לנהל בעקבות דו"ח המבקר שהוגש לפני שבוע בלבד - ביום שני האחרון. מבקר המדינה בחן היבטים בולטים במערכת הבריאות והתריע על שורה של ליקויים חמורים הנובעים מהיעדר תוכניות ארוכות טווח - בין היתר גם חוסר המוכנות של המדינה, מבחינה בריאותית, חברתית וכלכלית לתהליך הזדקנות האוכלוסייה בישראל.

 

 

 

ישראל מזדקנת. בהתאם לתחזיות האוכלוסייה המעודכנות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל צפוי ששיעור אוכלוסיית בני הגיל השלישי יעלה עד לכדי 15% מסך האוכלוסייה בשנת 2045, מתוכם שיעור האוכלוסייה של אלו בני 85+, אוכלוסייה בה שיעורי השימוש בשירותים רפואיים וסיעודיים גבוהים, צפוי להישאר ברמה של כ-3% עד לאמצע העשור הבא ולאחר מכן לעלות בחדות עד ל- 8.4% עד לשנת 2045. שיעורי האשפוז של אוכלוסיית בני הגיל השלישי גדולים פי שלושה ויותר משיעורי האשפוז בקרב כלל האוכלוסייה.

 

חולה סיעודי (ארכיון) חולה סיעודי (ארכיון) צילום: צביקה טישלר

 

כשם שהוספת כבישים לא תפתור את מצוקת פקקי ישראל שהרי גם הם יתמלאו במהרה ברכבים פרטיים, כך גם התפיסה הצרה שהוספת מיטות אשפוז תפתור את מצוקת העומס ואיכות השירות הרפואי בבתי החולים אינה מספקת. גם הן יתמלאו במהרה בעוד ועוד מאושפזים. על שר הבריאות הנכנס (או סגן השר) להכין בדחיפות תוכנית סדורה ארוכת טווח, שתראה ציוני דרך בטווח הקצר יותר, שיבטיחו מענה לגידול המשמעותי הצפוי במספר בני הגיל השלישי ומניעת המשבר אליו צפויים להיכנס ההורים של כולנו. הפתרון חייב לכלול פלטפורמות אשר יאפשרו גם מתן שירותים איכותיים וזמינים לאוכלוסייה שכמותה רק הולכת ועולה, גם ביזור גאוגרפי שווה בכל הארץ וגם התייחסות למימד המניעתי והיומיומי של קידום בריאות וחיים עם מחלות כרוניות (כדוגמת: סכרת, יתר לחץ דם ועוד) וכל אלו תוך עמידה ביעדים תקציביים. במילים אחרות, שילוב פלטפורמות טכנולוגיות הינו הכרחי על מנת שהמדינה תעמוד באתגר.

 

פלטפורמות טכנולוגיות יכולות להשתלב בתחום הבריאותי בשני מימדים: הראשון כפלטפורמות מניעתיות המכוונת לקידום ושימור בריאות והשני כפלטפורמות המשמשות לטיפול ושיקום.

 

באשר למימד המניעתי, המשמעות של קידום בריאות היא להביא למיצוי היכולות לחיות על ידי שימור והגדלת העתודות הבריאותיות של הגוף והנפש. תכניות במסגרת זו מכוונות בדרך כלל לאורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית, תזונה, חיסונים, הימנעות מעישון וצריכה מוגבלת של אלכוהול וכן גם לשילוב פעיל של האדם בחברה, יצירת משמעות והתמודדות עם בדידות ובידוד חברתי. מחקרים רבים מצביעים על כך שפעילות של קידום בריאות ומניעת מחלות תורמים משמעותית לתחלואה קטנה יותר ולעליה בתוחלת החיים. כבר היום ניתן לאמץ טכנולוגיות המנטרות את רמת הפעילות הגופנית של האדם ומעודדות אותו לפעול, טכנולוגיות המתזכרות את האדם לקחת את תרופותיו הקבועות ולהתחסן כשיש צורך. באספקטים החברתיים קיימות כיום טכנולוגיות המאפשרות הן נגישות פיזית למניעת בידוד חברתי והן מעורבות בקהילה ומידע על פעילות רלוונטית המתקיימות במרחב הווירטואלי או בסביבה הקרובה, ומאפשרות התמודדות עם מחלת המאה ה-21 – הבדידות.

 

באשר לטכנולוגיות הקשורות לאספקטים של טיפול ושיקום הרי ששימוש בטכנולוגיות הטלא-רפואה ושיקום מרחוק, מאפשר לצוות הרפואי והשיקומי לעבור מאשפוז בבית החולים או מוסד שיקומי לאשפוז ביתי. אין בכך בכדי לבטל את הצורך בהגדלת מספר מיטות האשפוז והשיקום אלא שיש להשקיע חשיבה בייעול המערכות, קיצור משך ימי האשפוז, פתרון שאינו מוגבל גאוגרפית ואחרון פתרון המאפשר מעבר מרפואה כוללנית לרפואה מותאמת אישית. כאמור אוכלוסיית בני הגיל השלישי הולכת וגדלה ואיתה תעלה הדרישה לשירותים אלו, הפתרונות הטכנולוגיים מאפשרים בין היתר לקבל ייעוץ מומחה רפואי/שיקומי בשיחת וידאו, לעקוב ולנטר חולים שהשתחררו מאשפוז או חולים במחלות כרוניות בעזרת מכשירים המשדרים את הנתונים למוקדים רפואיים, לתרגל בקבוצה מספר אנשים הזקוקים להמשך שיקום (גם אם הם רחוקים אחד מהשני גאוגרפית) וליהנות מיתרונות הטיפול הקבוצתי מבלי לצאת מהבית ועוד.

 

תפקידו של משרד הבריאות, בתוכנית אסטרטגית לטווח ארוך, לדאוג לתמיכה תקציבית ולקידום פיתוח טכנולוגיות אשר יאפשרו מתן שירותים איכותיים להרבה אנשים בו זמנית בעלות נמוכה ולתגמל מערכות רפואיות המשלבות טכנולוגיות אלו.

 

לסיום, חשוב להתייחס גם לכוח האדם בתחום הטיפול באוכלוסייה המבוגרת. המחסור המקצועי ברופאים גריאטריים, רופאים מומחים בקרדיולוגיה, שיקום, אורתופדיה ופנימית, אחיות וכוחות עזר ידוע. אך על מנת לייעל את המערכת ולהתמודד עם האתגרים הבריאותיים שמציבה בפנינו הזדקנות האוכלוסייה, קיימת חשיבות רבה לחינוך לפתיחות בהטמעת מערכות טכנולוגיות חדשות, ולימודים טכנולוגיים בסיסיים. יש לקחת בחשבון שהכשרת רופאים, אחיות, ועובדי מקצועות הבריאות נמשכת מספר שנים ולכן, הטיפול בהכשרת והכנת כוח אדם מקצועי בנושאים אלו חייב להיות מידי.

 

הכותבת היא מנהלת שותפה בקרן מגדלי הים התיכון VENTURES

בטל שלח
    לכל התגובות
    x