MusicTech
ראש המרכז לחקר המוח באונ' בר-אילן: "מצאתי אנלוגיה בין צורת חשיבה לסגנונות מוסיקה"
פרופ' משה בר: "צורת חשיבה שטובה ליצירה היא חשיבה רחבה כמו ADHD, כאשר קופצים מרעיונות לרעיונות עם קשר מרוחק זה מזה. יש מחקרים שמראים שאנשים שחושבים בצורה רחבה עם הרבה אסוציאציות מפגינים יצירתיות"
"מצאתי אנלוגיה בין צורת חשיבה לסגנונות מוסיקה", כך אמר הבוקר (ב') פרופ' משה בר, ראש המרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן, בכנס when technology meets music של כלכליסט ובנק לאומי, שהתקיים בבית הספר למוזיקה רימון. את הרצאתו של בר ליווה בנגינה יהודה עדר - מוזיקאי, יוצר ומייסד ונשיא רימון.
על פי בר, "חשיבה היא דבר שאדם מהרחוב חושב עליו כדבר אחד מונוליטי, אבל כשמתחילים להתעמק בחשיבה ולחקור אותה מבינים שיש הרבה סוגים של חשיבה".
בהמשך דבריו תיאר בר צורות חשיבה, ועדר ניגן את האנלוגיה המוסיקלית.
צורת חשיבה ראשונה אותה תיאר בר היא לדבריו "קצת חריגה, שמאפיינת תופעות פסיכיאטריות כמו דיכאון, היא כזו שבה אדם תקוע בלופ של מחשבה טורדנית. וכשזה קורה הרבה באופן כרוני זה מלווה בדיכאון". להמחשת הדוגמה המוסיקלית, ניגן יהודה עדר את השיר "פנס רחוב" של שלום חנוך.
בר הסביר כי "סט מוסיקלי שחוזר על עצמו יותר מדי יכול לשגע אותנו, כי יש לנו בעיה עם חזרתיות יתר. אבל כאשר שירים, כמו זה שניגן עדר, מוכרים לנו למרות שההתחלה שלהם חזרתית אנחנו יודעים מה הולך להגיע".
צורת חשיבה נוספת שעל פי בר היא יותר סטנדרטית היא "חשיבה מקדמת - כזו שבה אנו מתקדמים ממחשבה למחשבה ולא נתקעים". עדר המחיש זאת בנגינת השיר "הולך בטל" של תמוז.
בר הסביר, כי "כשאנחנו יושבים בפקק והמחשבות מתקדמות ממחשבה למחשבה זה לא תהליך רנדומלי, אקראי. אחת התגליות בחקר המוח ב-20 שנה האחרונות היא שהמוח מאוד עסוק כשאנחנו לא עושים כלום. יש לזה סיבה, אנחנו חושבים קדמי, עושים סימולציות. הזיכרון לא משמש אותנו כאלבום תמונות אלא תפקידו להכין אותו לעתיד על סמך ניסיון העבר.
צורת חשיבה אחרת עליה דיבר בר היא מחשבה שאינה קוהרנטית שגם היא מזוהה עם כמה בעיות פסיכאטריות. זו חשיבה שבה קופצים מדבר אחד לדבר הבא.
"כשביקשתי מיהודה עדר לנגן קטע לא קוהרנטי התברר שהוא לא יכול, כי יש לו תבניות מוסיקליות בראש", אמר.
לדברי בר, "צורת חשיבה שטובה ליצירה היא חשיבה רחבה כמו ADHD, כאשר קופצים מרעיונות לרעיונות עם קשר מרוחק זה מזה. יש מחקרים שמראים שאנשים שחושבים בצורה רחבה עם הרבה אסוציאציות מפגינים יצירתיות. השלב הראשון ליצירה אנחנו זורקים רעיונות, פותחים את היריעה רק בשלב הבא אז צריך להתכנס, כדי לבחור את הרעיונות הכי טובים".