בלעדי לכלכליסט
מכה למשפחת דיין: קיצצו לה 800 דירות
הפינוי־בינוי שאושר בשכונת גיורא בגבעת שמואל מאפשר 1,700 דירות בלבד, כמות שלא תאפשר למשפחת דיין לעמוד בהתחייבותה להוסיף 40 מ"ר לדירה של כל דייר
הוועדה למתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) אישרה להפקדה תוכנית ענק לפינוי־בינוי שקידמה עיריית גבעת שמואל לשכונת גיורא, כך נודע ל"כלכליסט". על פי התוכנית, יתאפשר לבנות 1,700 דירות במקום 552 דירות המצויות כיום ב־22 בנייני רכבת ישנים.
- הופקדה תוכנית מתאר לגבעת שמואל: תוספת של 5,600 דירות
- ראש עיריית ר"ג הנכנס: "גבעת שמואל גונבת לי את אונ' בר אילן"
- לאחר עשור - אושרה תוכנית פינוי בינוי בכניסה לגבעת שמואל
מדובר בבשורה קשה למשפחת דיין, שחתומה כיום על הסכמים לביצוע פרויקט עם 66% מבעלי הדירות, ואשר לפיהם תעניק החברה לכל אחד מהדיירים דירה חדשה ששטחה גדול ב־40 מ"ר משטח דירתו כיום. כדי לעמוד בהתחייבות זו, וגם להרוויח, קידמה משפחת דיין תוכנית משלה לבניית 2,500 דירות במתחם. אולם כעת, בעקבות התוכנית המצומצמת שאושרה, יהיה לה קשה עד בלתי אפשרי לעמוד בהבטחתה. בשטח פועלת גם מתחרה, קבוצת כנען, וכעת עשויים הדיירים לזלוג לכיוונה. כנען מצדה טוענת כי החתימה כ־100 דיירים על חוזים לביצוע פרויקט.
בסך הכל חולשת התוכנית שאושרה על 110 דונם. בשטח שבו הבניינים המיועדים להריסה ניתן לבנות 1,000 דירות בסך הכל. בנוסף לכך, כדי ליצור מודל רווחי, הקצתה המדינה שטח סמוך, בין היתר כ"קרקע משלימה", לבניית כ־700 דירות נוספות. הבניינים החדשים יהיו בני 30-10 קומות, תתאפשר גם בניית בניין משרדים בשטח של אלף מ"ר, וכן כוללת התוכנית שטחי מסחר בהיקף של 10,000 מ"ר.
המאבק של משפחת דיין על השכונה החל באוגוסט 2016, כשרכשה באמצעות חברת א.ב. התחדשות עירונית (בעבר הרברט סמואל על הים) את חברת מגדלי הזוהר, שהיתה בהליכי פירוק, תמורת 80 מיליון שקל. מייסדי החברה היו דודי אפל ודרור חוטר ישי. בעת הרכישה אבי, אמיר ואיציק דיין היו בעלי השליטה בחברת א.ב., וכיום מנהלת את הפעילות יפה דיין.
אחד מהנכסים המרכזיים של החברה שנרכשה הוא הסכם עם רשות מקרקעי ישראל מ־1998 לתכנון וביצוע פרויקט פינוי־בינוי בשכונת גיורא בגבעת שמואל. אלא שהמדינה ורמ"י מתכחשות כיום להסכם הזה, הן משום שחלפו למעלה מ־20 שנה מאז נחתם, אך בעיקר משום שהוא נולד בחטא: ב־2010 אפל הורשע במתן שוחד לפקיד בכיר ברמ"י ולראש עיריית גבעת שמואל לשעבר זמיר בן ארי, שוחד שבזכותו נחתם ההסכם.
לפני 18 שנה מגדלי הזוהר הוציאה צו מניעה שאסר לקדם כל תוכנית על הקרקע בגבעת שמואל עד שיתברר מעמדה ואם היא עדיין שייכת לחברה. אבל בפברואר 2018 בית המשפט המחוזי מרכז ביטל את אותו צו מניעה, ואפשר לעיריית גבעת שמואל לקדם את התוכנית שאושרה כעת להפקדה.
ניב רום, מבעלי קבוצת כנען, אמר ל"כלכליסט": "שההתנהלות הנכונה בתהליך פינוי־בינוי היא לשתף פעולה עם הרשות המקומית ועם הוותמ"ל. רק כך ניתן להגיע לתמורות טובות יותר עבור הדיירים. ישנם גורמים שמעוניינים לעכב את התוכנית ולהגיש במקומה תוכנית הזויה של כמעט פי שניים מכמות הדירות שהמתחם יכול להכיל".
מחברת א.ב. נמסר: "הפרויקט שנעשה יהיה דוגמה ומופת לרווחת כל תושבי השכונה, ואין גורם שיכול לעצור אותנו ואת התושבים שנחושים ומגויסים יחד איתנו לטובת העניין. בשלב זה למעלה מ־60% מתושבי השכונה כבר חתמו על החוזים, ועוד מאמץ קטן ותושלם העבודה, כך שניתן יהיה לקדם את הפרויקט ללא כל דיחוי נוסף. הרצון של גורמים מתחרים לשבש את עבודת א.ב. נובע מכך שמדובר בפרויקט מעולה ומהמובילים באיכותו ובהיקפו. לא ניגרר לחוסר האכפתיות של המתחרים מתושבי השכונה, אשר אנו רואים אותם כחלק בלתי נפרד מאיתנו וכמרכיב קריטי להוצאת הפרויקט לדרך".