מחקר: הטכנולוגיה תגדיל את הפערים בין נשים לגברים
לפי המחקר של קרן המטבע העולמית אוטומציה תגרום לכך שבתוך שני עשורים ייאבדו 26 מיליון נשים ב-30 מדינות, כולל ישראל, את עבודתן. כמו כן, 11% מהנשים נמצאות בסיכון לאבד את משרתן לטובת מכונות לעומת 9% מהגברים
טכנולגיה נחשבת בדרך כלל גורם המאיץ תהליכי קידמה, גורם שמאפשר התקדמות כלכלית משמעותית, מהירה ונרחבת. אך מסתבר שהטכנולוגיה דווקא מנציחה ואף עלולה להגדיל את הפערים בין נשים לגברים. לפי דו"ח חדש של קרן המטבע העולמית נשים נמצאות בסכנה רבה יותר מגברים לאבד את עבודתן עקב אוטומציה.
- רק 11% מבכירי החברות הגדולות בבורסה ב-2018 - נשים
- סקר: 51% מהנשים מעוניינות להמשיך לעבוד אחרי גיל 62
- איך לִבנות את הבָּנות
נשים מבצעות עבודות שגרתיות, שאינן מצריכות כישורים ויכולות גבוהות, אשר עלולות להיות מוחלפות על ידי מכונות או תוכנות, יותר מגברים. ההתפתחויות הטכנולוגיות בתחומים של בינה מלאכותית, דיגיטיזציה ו-Machine Learning כבר מביאות לכך שהטכנולוגיה מחליפה עובדים אנושיים. לפי הערכות קרן המטבע, נוכח קצב ההתקדמות הטכנולוגית, 26 מיליון נשים ב-30 מדינות (מדינות ה-OECD, קפריסין וסינגפור) נמצאות בסיכון גבוה (כלומר סיכוי של 70% ומעלה) לאבד את עבודתן לטובת מכונות במהלך שני העשורים הקרובים. נשים נמצאות בסיכון רב יותר מגברים לאבד את עבודתן עקב אוטומציה בכל המקצועות, אם כי יש הבדלים משמעותיים בין המדינות והסקטורים השונים.
לפי המחקר 11% מהנשים נמצאות בסיכון גבוה לאבד את עבודתן, לועמת 9% מהגברים, מה שעלול להרחיב את הפער התעסוקתי שכבר קיים בין נשים וגברים. הסיבה לכך על פי הדוח היא בעיקר פערים תעסוקתיים, כמו למשל ייצוג לא פרופורציוני של נשים במקצועות הדורשים מיומנות נמוכה ושגרתיות גבוהה כמו פקידות ומכירות, שמועדות לכן לעבור אוטומציה. "מצאנו שנשים מבצעות בממוצע יותר עבודות חזרתיות וניתנות-לקידוד מאשר גברים, בכל המגזרים והמקצועות – כלומר משימות שיותר מועדות לאוטומציה", נכתב במחקר. "בנוסף, נשים מבצעות פחות משימות שמצריכות חשיבה אנליטית או מופשטת, בהן ההתקדמות הטכנולוגית יכולה רק להשלים את המיומנות האנושית בניסיון להפוך אותה ליעילה יותר".
קרן המטבע פיתחה לצורך המחקר את מדד "אינטנסיביות שגרתיות המשימה (RTI)", כדי למדוד את השגרתיות של מקצועות שונים, מה שהופך אותם למועדים יותר לאוטומציה, והשווה את המדד לשיעור הייצוג המגדרי בכל אחד מהמקצועות. בממוצע היה מדד ה-RTI גבוה ב-13% עבור נשים מגברים, בעקבות כך "שנשים מבצעות בדרך כלל פחות משימות שמצריכות מיומנות אנליטית או בין-אישית, או עבודה פיזית", נכתב. עם זאת, תוצאות המדד לא היו לגמרי עקביות. פער השגרתיות המגדרית היה נמוך בהרבה מהממוצע במרכז אירופה וסקנדינביה, וגבוה ממנו בהרבה ביפן, סלובקיה, סינגפור ואסטוניה. לפי קרן המטבע הסיבות לפערים בין המדינות הן גם השוני בהתקדמות בתהליכי אוטומציה במדינות השונות וגם אפליה מגדרית רבת שנים שקיימת בחלק מהן.
עוד נמצא במחקר שנשים מבוגרות, ללא השכלה גבוהה, נמצאות בסיכון הגבוה ביותר לאיבוד עבודתן עקב תהליכי אוטומציה. עם זאת, נמצא שבעשורים האחרונים יותר נשים צעירות עברו מעבודות פקידותיות וידניות למשרות שמצריכות התמחות ומיומנויות גבוהות. בעשורים האחרונים יותר נשים רוכשות השכלה גבוה במדינות המפותחות ובכך, מקטינות הנשים את הסיכון שעבודתן תוחלף על ידי מכונות. "נשים בוחרות יותר ויותר משרות שנחשבות בטוחות יחסית. הפערים המגדריים הקשורים לסכנת האוטומציה קטנים יותר בקרב אוכלוסיות צעירות, אפילו כאשר מדובר בעובדים שנמצאים בסיכון רב להיות מוחלפים על ידי מכונות", כתבו החוקרים.
החוקרים מסייגים כי המחקר מבוסס על ההתקדמות הטכנולוגית הידועה כיום וכי יכול להיות שהתקדמות משמעותית בתחומי בינה מלאכותית ו-Machine learning תוביל לכך שמשרות רבות יותר יוחלפו על ידי מכונות. כמו כן, החישוב שנעשה לגבי כמות המשרות שיבוצעו על ידי מכונות לא הביאה מחשבון כדאיות כלכלית לתהליכי האוטומציה אלא רק מסוגלות טכנולוגית. בנוסף, החישוב לא לקח בחשבון מגמות בעולם העבודה כמו כלכלת ה-Gig, גמישות תעסוקתית והסדרי עבודה אישיים אשר עשויים לאפשר ליותר נשים לשלב בין מחוייבויותיהם המשפחתיות לבין עבודה - מה שעשוי להגדיל את השתתפותן בשוק העבודה.