סין נוקבת לראשונה במחיר הסכם הסחר; טראמפ קוצב לה חודש
בראיון נרחב לכלי התקשורת בסין הגדיר סגן נשיא סין את התנאים להשגת הסכם, הכוללים הסרת מכסים עודפים על סחורה סינית, הצבת יעדים ריאליים לביצוע רכישות סיניות, שתואמים את הביקוש, והשגת הסכם מאוזן שישמור על הכבוד של שתי האומות
לראשונה מאז פרצה מלחמת הסחר עם ארה"ב, מבהירה סין מה ברצונה לקבל מארה"ב במטרה לסיים את מלחמת הסחר בין המדינות.
- ארה"ב מאיימת על סין: יש לכם חודש להשיג הסכם סחר איתנו
- האיום התממש: ארה"ב העלתה את שיעור המכס על סחורות סיניות
- טראמפ ראש בראש עם סין: "הפרה את מה שסוכם"
בראיון נרחב שערך עם כלי התקשורת בסין לאחר סיום השיחות בוושינגטון ביום שישי, אמר סגן נשיא סין ליו הי כי כדי להשיג הסכם ארה"ב חייבת להסיר את כל המכסים העודפים על סחורה סינית, להציג יעדים ריאלים לביצוע רכישות סיניות של מוצרים אמריקאים, שיעלו בקנה אחד עם הביקוש הקיים, ולהבטיח שנוסח ההסכם שיושג יהיה מאוזן ושמור על "הכבוד" של שתי האומות.
שלושת התנאים של סגן הנשיא הסיני מדגישים את הפערים שעדיין קיימים בין הצדדים בדרך להסכם. חברי צוות המו"מ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מסרו לסין שיש לה חודש להשיג הסכם עם ארה"ב - לפני שתעמוד בפני מכסים שיוטלו על כל המוצרים שהיא מייצאת לארה"ב.
האיום החריף שוגר לעבר סין במהלך השיחות שהתקיימו בוושינגטון ביום שישי, שעות ספורות לאחר שטראמפ "הגדיל את ההימור" והטיל על סחורות סיניות מכסים נוספים בשווי 200 מיליארד דולר. סין איימה בתגובה, אך עד כה לא פירטה אילו מכסים ברצונה להטיל על סחורה אמריקאית.
נציב הסחר האמריקאי רוברט לייטיזר אמר כי הממשל ישחרר ביום שני פרטים נוספים על תוכניתו להטיל מכסים נוספים בגובה 300 מיליארד דולר על מוצרים המיובאים מסין, ולמעשה הניע את התהליך שאיפשר לטראמפ לשגר את האיום שלו בנוגע למכסים על המוצרים המיובאים מסין.
בכירים אמריקאיים התעקשו כי הם עובדים על הסכם שישים סוף למה שהגדירו כ"גניבה האגרסיבית" הסינית של קניין רוחני אמריקאי ולסובסידיות התעשייתיות שניתנו על ידי ממשלת סין ואשר תידלקו את הצמיחה האדירה של הענקיות הסינית.
החלטתו של טראמפ להטיל מכסים ביום שישי באה לאחר שלטענת נציגים אמריקאים סין נסוגה מהבטחות קודמות שלה, שניתנו במהלך המו"מ, להעביר את השינויים הרלוונטיים שהוסכמו במסגרת החוק הסיני. במהלך ביקורו בוושינגטון אמר סגן נשיא סין ליו הי כי סין מוכנה להתחייב לקדם רפורמות במסגרת הדירקטיבות של מועצת העם שלה, אך לבסוף נסוג שוב משינוי חוקים כלשהם - מסר לבלומברג גורם המקורב לנושא.
בראיון שנתן לכלי התקשורת הסיניים אמר הי כי שני הצדדים הסכימו להמשיך לדבר למרות "כמה התנגדויות זמניות והסחות דעות" ולקיים מפגשים עתידיים בבייג'ינג. הוא ביטל את הרעיון שהשיחות התפוצצו: "זה נורמלי שיש תקלות במהלך משא ומתן. זה בלתי נמנע".
"לטובת האינטרס של תושבי סין, תושבי ארה"ב ותושבי העולם כולו, אנחנו נתמודד עם הכל בצורה רציונלית", סיכם סגן הנשיא הסיני. "אך סין איננה מפחדת, וגם לא האנשים הסיניים. סין זקוקה להסכם קואופרטיבי עם שוויון וכבוד".