השוק זקוק לאלפי מומחי בינה מלאכותית – אנחנו מכשירים אותם
חברות הייטק רבות מבינות שכדי להישאר תחרותיות הן חייבות להטמיע מרכיבי בינה מלאכותית במוצרים שלהן. הביקוש לעובדים נמצא בשיא וכדי להתמודד עם המחסור, הובא מארצות הברית המודל של הבוטקאמפ (bootcamp): הכשרה אינטנסיבית של אקדמאים בוגרי תארים מדעיים לרמה יישומית גבוהה. הבוטקמפ של פרימרוז מציע את החבילה המלאה להכשרה בתחום למידת מכונה
מכשירי חשמל ביתיים מקשיבים לנו – וגם עונים; שלוש שעות של משחק כדורגל הופכות מיד בסיומו לתקציר מהודק; בוטים משוחחים בטבעיות עם לקוחות, והלקוחות עונים להם; המוזיקה שנשמעת מהסלולרי קולעת בדיוק לטעם האישי; מערכת המלצות לרופאים מצילה חיי חולים; המחשב מזהה פנים מוכרות בתמונות שצילמתם וכמובן – מכונית נוסעת בלי נהג.
הבהלה ל-AI
9,000 איש כבר עובדים בתחום בישראל, אולם כדי לעמוד בקצב של היזמות הישראלית התוססת ובתחרות העולמית, הענף צריך תוספת כוח אדם של 50% בתוך זמן קצר.
לא מדובר רק בסטארט-אפים חדשניים. גם חברות ותיקות שעוסקות בענפים מסורתיים יותר, כמו פיתוח שבבים למשל, מבינות שיש בשוק כלי עבודה חדש שהן חייבות להטמיע במוצרים שלהן. כל תוכנה שמטרתה לקבל החלטה – מתחזית מזג האוויר, שיפור תהליכים חינוכיים ועד השקעה בנייר ערך – יכולה לרשום שיפור משמעותי בביצועים כאשר המחשב לומד להסיק את המסקנות בעצמו.
כדי לא לאבד יתרון תחרותי, כמעט כל חברה טכנולוגית מקימה כיום צוותים ייעודיים לתחום הבינה המלאכותית (Artificial Intelligence, AI). גם אם הציפיות שהציבור תולה בבינה המלאכותית גבוהות מדי, ברור שהגיע השלב הקריטי שבו חברות צריכות להתרגל להטמיע את הכלים במוצרים שלהן.
המודל האמריקאי לייצור מומחים
הביקוש הגבוה בתחום כמובן מעלה את שכר המומחים והעובדים, אך השאלה היא מהיכן יגיעו אותם אלפים כאשר האקדמיה אינה עומדת בקצב ההכשרה הדרוש לשוק העבודה.
כדי לנסות להתמודד עם המחסור, הובא לישראל מודל שפותח בשנים האחרונות בארצות הברית – בוטקמפ (bootcamp) או בעברית סיירת תיכנות. זהו קורס אינטנסיבי וממוקד של כמה חודשים שמיועד לבעלי תארים מדעיים המעוניינים בהסבה מקצועית, ומביא אותם לרמה המתאימה לשוק העבודה. הסטודנטים מקדישים את עצמם ללימודים יום יום מבוקר ועד ערב, ובתוך כמה חודשים מגיעים לרמה תחרותית מול בוגרי תארים מתקדמים מהאקדמיה.
הבוטקאמפ של פרימרוז
פרימרוז נבחרה על ידי הרשות לחדשנות להפעיל סיירת תיכנות בתחום למידת מכונה (machine learning). לקורס מתקבלים בוגרי תארים מדעיים מצטיינים, שהחליטו לעשות הסבה מקצועית או להשתלם באופן מעמיק כדי להשתלב בתחום החדש. בקורס ניתן למצוא מבוגרי תואר ראשון ועד בעלי דוקטורט מאוניברסיטאות מובילות, צעירים שסיימו זה עתה תואר ראשון לצד אנשים מנוסים שהחליטו להעשיר את היכולות שלהם.
הכשרה אינטנסיבית לסטודנטים מוכשרים
במשך חמישה חודשים הם לומדים את התחום ברמה אקדמית גבוהה ממרצים בוגרי מכון ויצמן ואוניברסיטאות, לצד קורסים במתמטיקה ברמה אוניברסיטאית. היכולת לשלב את כלי ה-AI עם תחום הלימודים המקורי שלהם, מייצרת בוגרים רב-תחומיים, שאטרקטיביים מאוד לחברות ההייטק.
הקורס נלמד בשפת התכנות המובילה כיום בתחום, פייתון (python). הסטודנטים מתחילים מרמה בסיסית אך במהרה נדרשים לממש בעצמם אלגוריתמים מתקדמים בלמידת מכונה ולאחר מכן לומדים גם את הספריות הנפוצות בתחום כגון Numpy, Pandas, Scikit Learn, keras, TensorFlow ולהתמודד עם אתגרי מחקר ופיתוח מהתעשייה.
סטודנטים שמשתלבים בתעשייה
בהתאם למטרה הפרקטית שלו, הבוטקמפ מותאם לעבודה מעשית. הסטודנטים לומדים בקורס את האלגוריתמים העדכניים ביותר, החל מ-supervised learning (למידה שבה המחשב לומד מתוך דוגמאות מתויגות), שבו לומדים SVM, עצי החלטה לומדים, Random Forests ועוד אלגוריתמים נוספים, דרך unsupervised learning ועד למידה עמוקה באמצעות רשתות נוירונים שבו לומדים גם CNN, RNN, LSTM, GANs ועוד אלגוריתמים ונושאים מתקדמים. הקורס מבוסס גם על למידה עצמאית רבה, כפי שנעשה בעבודה היומיומית, ובחודשיים האחרונים שלו הסטודנטים משלבים את הלימודים בכיתה עם התמחות בפרויקטים מעשיים בחברות הייטק.
בוגרי הקורס של פרימרוז מקבלים את כל הכלים שיאפשרו להם להשתלב בחזית תעשיית ההייטק הישראלית. זאת הדרך להתמודד עם המחסור בעובדים, זה המקום שבו מנהלי כוח אדם וטכנולוגיה ימצאו את העובד הבא שלהם.