חשיפת כלכליסט
שינוי בלשכת עורכי הדין? לא לפי הבחירות במחוז מרכז
עורכי דין רשאים להתמודד על ראשות מחוז אם ביתם או משרדם מצוי בו. רומי קנבל, שלא עומדת בדרישה זו, אך נתמכת ע"י ראש הלשכה אבי חימי, טוענת: "יש לי סניף בנתניה". רק שאף אחד לא מכיר אותה שם
מרבית המתמודדים על ראשות לשכת עורכי הדין מצהירים כי בכוונתם לנקות את הלשכה מהתדמית הרעה שדבקה בה בתקופת אפי נוה, ולהפגין הנהגה ראויה יותר. אלא שמבדיקת "כלכליסט" עולה כי ייתכן ששיטות הדור הקודם עדיין טבועות עמוק בדנ"א של העסקנים השונים. אחת המועמדות הבולטות ביותר במערכת הבחירות הנוכחית, עו"ד רומי קנבל, מנסה בדרכים עקלקלות לסלול את דרכה לראשות מחוז מרכז, כממשיכת דרכו של עו"ד אבי חימי, שהיה ראש המחוז וכעת משמש כראש הלשכה הזמני.
- השופט בתביעת נוה נגד שטייף: "הנתבעים עשו דין לעצמם"
- תפנית בבחירות ללשכת עוה"ד: אילן בומבך חבר לציון אמיר כדי להביס את אבי חימי
- הפעילים שמעוניינים להתמודד על תפקידים בלשכת עוה"ד בקדחת איסוף חתימות
קנבל הכריזה לפני כחודשיים, ב־10 במרץ, על התמודדות לראשות מחוז מרכז מטעמו של חימי. אלא שלכאורה קנבל כלל לא יכולה לרוץ לתפקיד במחוז מרכז, מאחר שהיא אינה עונה על דרישות החוק: היא אינה עובדת או גרה במחוז מרכז. קנבל היא עורכת דין בתחום דיני המשפחה, ומשרדה נמצא כבר 15 שנה בשדרות מנחם בגין בתל אביב. כמו כן זה שנים רבות שהיא מתגוררת ביישוב טל שחר בהרי יהודה. תל אביב והרי יהודה הם מחוץ לגבולות מחוז מרכז.
אז איך בכל זאת הצליחה קנבל לרוץ לראשות מחוז מרכז? מתברר שהיא ביצעה תרגיל פשוט מאוד: היא הודיעה ללשכת עורכי הדין שכתובתה השתנתה מתל אביב לרחוב גיבורי ישראל 5א בנתניה. בעקבות זאת ברישומי לשכת עורכי הדין היא הוסרה ממחוז תל אביב ושויכה למחוז מרכז. אלא שמבדיקת "כלכליסט" עולה כי משרדה של קנבל נותר בתל אביב, ולא עבר לנתניה. כמו כן, אף שקנבל רשמה את כתובתה בנתניה, מספרי הטלפון שלה שמופיעים בספר עורכי הדין הם של הסניף בתל אביב, וגם יתר השותפים במשרדה, למשל בעלה עו"ד אלרואי קנבל, לא שינו את כתובתם לנתניה והם עדיין רשומים בתל אביב.
במענה לפניית "כלכליסט" צירפה עו"ד קנבל את הסכם השכירות למשרד בנתניה, שגודלו 13 מ"ר. ההסכם נחתם ב־13 במרץ, ימים אחדים לאחר שהכריזה על התמודדותה, ותקופת השכירות ארבעה חודשים בלבד — עד 30 ביוני, שזה כשבועיים לאחר הבחירות ללשכת עורכי הדין.
לא ראו, לא שמעו
לפניית "כלכליסט" השיבה קנבל כי בנתניה פועל סניף של משרדה, שם יושב עורך דין המועסק מטעמה. הסניף הזה לא מוזכר, ולו ברמז, באתר האינטרנט של המשרד, שמפנה אך ורק לכתובת בתל אביב. בכתובת בנתניה נמצא בניין משרדים שבו משרדי עורכי דין רבים. בקומת הכניסה ישנם שלטים שמפנים לכל המשרדים, אך שמה של עו"ד קנבל לא נמצא באף לא אחד מהם.
עם מספר הטלפון של קנבל מגיעים לסניף בתל אביב, ושם הם מפנים לטלפון של "הסניף בנתניה". מדובר במספר סלולרי, ומי שעונה לשיחה שם הוא עורך דין בשם איתן סולומון, שהוא לטענת קנבל עובד שמועסק בסניף שלה בנתניה. סולומון אמר שהוא אינו במשרד, וציין כי שלט של המשרד נמצא בקומה השנייה של הבניין. אלא שבקומה השנייה נמצא משרד עורכי דין אחר ששמו התנוסס בצורה בולטת על הדלת, וליד דלת הכניסה הופיע שלט נוסף ובו מצוין משרדו של סולומון כ"עורך דין ומגשר", בלי שנכתב שהוא שייך למשרדה של קנבל. מתחת לשלט זה נמצא דף נייר מודפס במדפסת, ועליו הלוגו של משרד קנבל.
אלא שבמשרד עורכי הדין טענו כי אין להם עורכת דין בשם רומי קנבל. כש"כלכליסט" ציין כי השם מופיע על הדלת, נמסר מעורך דין שנכח במקום כי מדובר ב"עורכת דין חדשה יחסית כאן" שהיתה זקוקה לחדר. אלא שלאחר בירור עם אותו עורך דין עלה כי הוא בעצמו לא נתקל בקנבל בכל החודשים האחרונים שבהם הוא מועסק במשרד. המלצתו היתה לפנות למשרד שלה בתל אביב. מכל אלה עולה כי לעו"ד קנבל אין קשר אמיתי לנתניה, והרישום שלה כשייכת למחוז מרכז הוא לכל הפחות בעייתי.
אגב אפילו אם לעורך דין שהוא בעל משרד ישנם מספר סניפים ברחבי הארץ, אין פירוש הדבר שהוא רשאי להירשם בכל אחד מהמחוזות לפי בחירתו. כללי לשכת עורכי הדין (רישום חברי הלשכה במחוזות) קובעים בסעיף 1 כי כל עורך דין צריך למסור הודעה ללשכה באיזה מחוז הוא מבקש להירשם "לפי מקום עבודתו או מקום מגוריו". הכוונה מטבע הדברים היא למקום מגורים או עבודה אמיתי, כך שאם ישנם מספר סניפים, הסניף העיקרי בו שוהה עורך הדין מרבית זמנו – הוא הקובע את המחוז.
קנבל הכריזה על מועמדותה לראשות מחוז מרכז, והזמינה את עורכי הדין ל"מפגש חברים והיכרות". בהזמנה נכתב: "אני פותחת את משרדי ומזמינה את כל החברים, הקולגות שלי למפגש היכרות". הכתובת שצוינה בהזמנה היתה כמובן של המשרד בתל אביב. בנוסף לכך קנבל פעילה בלשכת עורכי הדין במחוז תל אביב, ומשמשת כיו"ר ועדת ירושה של מחוז תל אביב.
אגב לאחרונה התבררה עתירה בקשר לתעמולת בחירות אסורה שהגיש אחד מיריביו של חימי, ציון אמיר, וקנבל הגישה במסגרתה שני תצהירים, על שניהם חתמה כשהיא במשרדה בתל אביב. לפי אישורי המסירה בתיק, גם המסמכים הומצאו לה למשרד בתל אביב. המסמכים בכתבי טענות נמסרים בדרך כלל לכתובת הרשומה של עורך הדין, כלומר ייתכן כי לפני חודשיים עוד הופיעה קנבל בספר עורכי הדין כבעלת כתובת בתל אביב. קנבל לא השיבה לשאלה מתי שינתה את כתובתה.
"מהרגע מלחמה"
עו"ד קנבל היא כאמור המועמדת של עו"ד אבי חימי, שמכהן כראש הלשכה הזמני, לתפקיד יו"ר מחוז מרכז. בשנים האחרונות מילא עו"ד חימי את תפקיד יו"ר מחוז מרכז, אך בניגוד ליתר ראשי המחוזות חימי לא נבחר לתפקיד על ידי עורכי הדין בבחירות של 2015, אלא הוא מונה בידי ראש הלשכה הקודם אפי נוה והוועד המרכזי. זאת מאחר שמחוז מרכז נחשב כבר מספר שנים בתהליך של "הקמה".
עו"ד חימי בתפקידו כיו"ר המחוז נחשב פעיל ומאוד דומיננטי. משנודע שחימי מתמודד לראשות הלשכה, עלה הצורך לאתר מועמד מוביל שירוץ לראשות המחוז מטעם המחנה של חימי. מבחינת חימי ואנשיו, מחוז מרכז הוא שיאפשר לכבוש את ראשות הלשכה, והמטרה להביא כמה שיותר ממחוז מרכז שיצביעו לקנבל וחימי. בהודעה שהועברה בקרב ראשי המטה של חימי וקנבל נכתב: "חברים יקרים, סיימנו את מלאכת חיתוך ספר הבוחרים. מהרגע מלחמה...
אני מבקש לא לסמן אפילו חבר קרוב בלי שדיברתם איתו. אנחנו נבדוק העניין באופן מדגמי. אנחנו באפס זמן, אין זמן לשאננות. מחוז מרכז הוא הבסיס להצלחת הבחירות ואתם בראש... זה הזמן וזה השלב לייצר לנו רשימה של 9,000 קולות אותם נהיה אחראים להביא לקלפי ב־18 ביוני 2019".
מעו"ד קנבל נמסר בתגובה: "השלוחה של משרדי בנתניה חיה וקיימת, והעבודה המשפטית של משרדי המבוצעת מהשלוחה בנתניה, בראשותו של עו"ד איתן סלומון ממשרדי, שרירה וקיימת. אני מקיימת פגישות בסניף בנתניה".
ראש לשכת עורכי הדין הזמני, עו"ד אבי חימי, מסר בתגובה: "עו"ד רומי קנבל היא עורכת דין מן השורה הראשונה, המחזיקה משרדים הן בנתניה השייכת למחוז מרכז, והן בתל אביב. התמודדותה מתבצעת על פי כל דין. עו"ד קנבל תעשה עבודה מצוינת כראש מחוז מרכז בלשכת עורכי הדין, למען עשרות אלפי עורכי הדין במחוז החשוב הזה, אותו הקמתי".