אנרגיה חלופית: המלצות לסופ"ש
מוזיאון ישראל פותח את שעריו בסגנון "שלם כפי יכולתך", הסינמטקים מקרינים שישה סרטים במחווה לבמאי המתח אנרי־ז'ורז' קלוזו וגלריה בסיס בהרצליה מציגה את התערוכה "בבל"
לספוג תרבות במחיר שאתם תקבעו
המושג "שלם כפי יכולתך" מגיע גם למוזיאון ישראל, שיפתח מחר את שעריו במחיר שאתם תקבעו. בין התערוכות שתוכלו ליהנות מהן: "מבט מצועף", הצצה לעולמן של נשות הצניעות, "לא קם כמשה", כתבי הרמב"ם מכל העולם, וכן מיצב הענק "מניפסטו" בכיכובה של קייט בלאנשט. אז איך זה עובד? מגיעים לקופה ורוכשים כרטיס כניסה בכל סכום שעולה על דעתכם. אבל הי, פרגנו, זה מוזיאון ישראל, תנו לו סיבה לעשות את זה שוב.
מאיה נחום שחל
תערוכה
לצפות במדינת שיבוטי המגדלים
לאורך השנים הפכה ישראל ממדינה חד־קומתית, הרצופה בקיבוצים, מושבים וערים עם בתים צמודי קרקע, למדינת מגדלים, שבה קומות על גבי קומות, קומפלקסים זהים, שכונות משוכפלות. בתערוכה "בבל" (גלריה בסיס בהרצליה) מציג חיימי פניכל חזית בת שש קומות אופייניות של מגדל: חלונות זהים, תריסים זהים, מרפסות זהות. לצדה מוצגות עבודת אור המדמה מעלית ועבודת וידיאו שמראה מגדלים כאלה בשלבי בנייה. מלבד העובדה שזו עבודה מונומנטלית ומסקרנת, שממגנטת את הצופים אל חזית הבניין המונוכרומטי והמעוצב למשעי, היא מעלה את השאלה — האם המגדלים מסמלים את אובדן הזהות האינדיבידואלית והאנשים שגרים מאחורי הפסאדה הריקה הזאת ריקים גם הם?
רעות ברנע
קומיקס
למצוא את הצד המצחיק באבטלה
אין כמו פיטורים מהייטק כדי לגלות שאת יודעת לעשות קומיקס טוב. אור ליבנה תיעדה את תלאות תקופת האבטלה שאחרי הפיטורים בקומיקס עשיר בסטריפים מינימליסטיים אך מתוחכמים, כדי להמחיש מצבים כמו המאבק בשנ"צ המשתלט מול בינג' בנטפליקס והניסיון לפלס את דרכה החוצה דרך חומת שאריות המשלוחים של נודלס ופיצה על הספה. ב"מובטלת" מצליחה ליבנה להפוך גם סיטואציות מדכדכות למצחיקות — למשל את הטיול השבועי ללשכת האבטלה, שהיא מתארת כזוועתי יותר ממכשירי העינויים של ימי הביניים. חובבי ריק אנד מורטי, הסימפסונס וקומיקס באופן כללי יתאהבו גם בקומיקס הזה, שמייצג את העצלות של כולנו.
ניצן פינקו
אינסטגרם
לקבל תמונת מצב של המדינה בחיוך
בין כל הררי הוויכוחים הפוליטיים, הפרסומות ושאר הג'אנק ברשתות החברתיות, יש לאחרונה נקודת אור - העמוד 365Maalot (בפייסבוק וגם באינסטגרם -365maalot@) מביא מדי יום תרשים שמנגיש נתונים אקטואלים באמצעות איורים מרהיבים עם אמירה. כך למשל, הפוסט "ואהבתם את הגר" נותן תמונת מצב על הפליטים בישראל; "השכלה: לא חסינות" מבהיר כמה אדקמאים חיים מדמי אבטלה; ו"עו"ד ועו"ד" מבהיר באיזה שיעור חד עולה מספרי עורכי הדין בארץ. והכל בהומור, מקוריות וחן. שתי יוצרות הפרויקט, עובדות "כלכליסט" יעל שינקר ועדי ברק, כינו אותו "365 מעלות" על שם השנה שהקציבו לו, כך שנותרו לנו עוד שמונה חודשים של הנאה מחכימה.
שירלי זינגר
קולנוע
להצטמרר מקלאסיקות של היצ'קוק הצרפתי
שישה סרטים יוקרנו במחווה הקטנה שארגן המכון הצרפתי לבמאי המתח אנרי־ז'ורז' קלוזו בסינמטקים תל אביב, ירושלים והרצליה. שלושה עלילתיים ושלושה תיעודיים - מחווה קטנה מדי, אבל מבוא מספק ופותח תיאבון להיכרות עם "היצ'קוק הצרפתי". "בנות השטן" מ־1955, שמספר על גבר שאשתו והמאהבת שלו זוממות להרגו, הוא סרטו המפורסם ביותר, לא מעט בזכות הרימייק הכושל עם שרון סטון 40 שנה מאוחר יותר. אבל הסרט החשוב ביותר שלו הוא "שכר האימה" מ־1953 - מסע של חבורת גברים במשאיות שנושאות ניטרו־גליצרין ובכל רגע עלולות להתפוצץ. סרטי התעודה מספרים על הבמאי השנוי במחלוקת, שזכה לגנאי כשביים תחת שלטון וישי ואז שיקם את תדמיתו. "הגיהינום של אנרי ז'ורז' קלוזו", מלפני עשור, הוא טרגדיה על הסרט שחלם לעשות.
יאיר רוה