פרשנות
חמאס לא יפסיק את השיגורים עד להבטחה לקבלת הכסף הקטארי
הארגון האיסלאמי נכנס לסבב הנוכחי במטרה לקבל את 30 מיליון הדולרים מקטאר ולא יעצור עד שתובטח העברתם. ישראל חידשה את מדיניות הסיכולים הממוקדים ושמה במוקד גם את המעורבים במימון טרור
הסבב הנוכחי מול ארגוני הטרור ברצועת עזה הוא הקשה ביותר מאז סיום מבצע צוק איתן כשבצד הישראלי נרשמו במהלך אתמול (א') ארבעה הרוגים מפגיעת רקטות באשקלון, באשדוד ובשדרות. מאז החלה הלחימה ביום שבת בבוקר שיגרו המחבלים מעזה יותר מ־600 רקטות ופצמ"רים לעבר שטח ישראל כשטווח הרקטות מתרחב לעבר מרכז הארץ. עם זאת, לפחות עד אמש נמנעו ארגוני הטרור הפלסטיניים מלשגר לעבר גוש דן, כמעין איתות שהם אינם מעוניינים בהסלמה כוללת ועימות ממושך למרות הפגיעות הקשות שהם סופגים.
- טווח הירי מתרחב: בת 50 נפצעה קשה בקריית גת מירי רקטה
- פגיעה ישירה באשדוד: הרוג רביעי בהסלמה
- פגיעות ישירות במפעל וברכב: שני בני אדם נהרגו
הקרב על מימון הטרור
הסבב הנוכחי כולל הסלמה משמעותית, וזאת עם חידוש הסיכולים הממוקדים על ידי צה"ל. הראשון שחוסל היה חאמד אחמד אלחודארי (בן 34) שזוהה על ידי צה"ל כחלפן כספים ידוע ברצועת עזה שנחשד בהעברת כספים רבים מאיראן לארגוני הטרור. בהמשך הודתה הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א־דין אלקסאם, כי המחוסל היה חבר בה. הפרטים האישיים של אלחודארי במקרה זה פחות חשובים מהמסר שאותו שיגרה ישראל ולפיו לא רק ראשי הארגונים, מפקדי הזרועות והפעילים בשטח הם יעד לחיסול אלא כל מי שמעורב במימון הטרור גם אם במסווה של פעילות אזרחית דוגמת חברה לחלפנות כספים.
איראן מאז ומתמיד היתה המממנת העיקרית של הג'יהאד האסלאמי. היא גם תרמה לאורך השנים בנדיבות לזרוע הצבאית של חמאס למעט תקופה קצרה של מחלוקת עקב המלחמה בסוריה. לפי מקורות ברצועה, בשנה האחרונה הגבירה איראן את מאמצי המימון שלה בעזה כשהסכום הכולל שאותו העבירה לחמאס ולג'יהאד האסלאמי נאמד בכ־100 מיליון דולר. בנוסף, איראן התחייבה להעביר לכל מי שנפגע בעימותים עם צה"ל בגדר כ־500 דולר. בהתחשב בכך שמרבית הפעילים שהשתתפו בהפגנות היו אנשי חמאס, זוהי דרך נוספת של טהראן ללבות את האש בחזית הדרומית.
ככל שעובר הזמן צריכים גם ראשי חמאס והג'יהאד לתת הסברים למתווך המצרי להסרת הרסן מבחינתם החל משבת בבוקר. לפי מקורות המקורבים לשני הארגונים, העילה לפרוץ האלימות בעיתוי הנוכחי היא הסחבת וגרירת הרגליים של ישראל בדבר מימוש הבנות ההסדרה שאליהן הגיעו הצדדים בסוף מרץ תחילת אפריל.
ההבנות הללו לא פורסמו ברבים אך עיקריהן הודלפו הן על ידי ישראל והן על ידי ראשי הארגונים. באופן כללי עולה כי הפלסטינים התחייבו להפסיק את האלימות בגדר במסגרת "הפגנות השיבה" כולל הפרחת בלוני נפץ ותבערה וכמובן את שיגורי הרקטות לשטח ישראל. בתמורה התחייבה ישראל לספק הקלות מסחריות והומניטריות במטרה לשפר את מצבם של תושבי עזה ובכלל זה הכנסת 30 מיליון דולר בחודש מקטאר, הרחבת שטחי הדיג, צמצום רשימת המוצרים האסורה בכניסה לעזה (מחשש לשימוש צבאי), הגדלת כמויות הדלקים לייצור החשמל, הגברת היצוא מהרצועה וכן הגברת התעסוקה באמצעות פרויקטים בסיוע ובמימון גופים ערביים ובינלאומיים (בשלב ראשון 20 אלף עזתים באופן זמני ובהמשך תעסוקת 40 אלף עזתים באופן קבוע).
שלב זה של "יצירת אמון" בין הצדדים היה אמור להימשך אל השלב הבא של יישום פרויקטי תשתית ותעסוקה ברצועה בטווח הארוך. בעוד על פרטי ההבנות היתה הסכמה פחות או יותר, החלו בשבועיים האחרונים מחלוקות על מידת היישום. ראשי חמאס גרסו כי ישראל מעכבת את הביצוע, ככל הנראה בשל שיקולים פוליטיים פנימיים לאחר הבחירות, בעוד ממשלת ישראל טוענת שחמאס אינו עומד בהתחייבויותיו להפסקת האלימות בגבול או לריסון הארגונים "הסוררים" בראשות עושה דברה של איראן ברצועה, הג'יהאד האסלאמי. בשבוע שעבר אף צומצמו אזורי הדיג בשל שיגור רקטות של הג'יהאד שנפלו במימי עזה.
חיפשו דרך פחות מביכה
נראה כי הסעיף הבעייתי ביותר בהבנות קשור לסיוע מקטאר ובמידה פחותה יותר בהימנעות הישראלית מלצמצם את רשימת הסחורות האסורות בכניסה. הפלסטינים הודו שישראל אכן קיימה את התחייבותה בעיקר בנושא החשמל (והדיג עד לשיגור הרקטות). בתחילת אפריל הוסכם כי הקטארים יעבירו לרצועה 30 מיליון דולר בכל חודש עד סיום 2019. תמונות "מזוודות הכסף" שפורסמו מוקדם יותר השנה חוללו מהומה תקשורתית וציבורית לא רק בישראל אלא גם ברחוב הפלסטיני. חמאס, שנדחק לפינה תחת ביקורת נוקבת ולפיה הוא מקבל כספים מישראל, פנה לקטארים וביקש למצוא דרך אחרת ופחות מביכה מבחינתו.
בזמנו דווח כי הכסף יעבור באמצעות מנגנון משותף לקטאר ולאו"ם. אולם בימים שלפני תחילת הסבב הנוכחי מסרו מקורות בחמאס כי הכסף הקטארי מתמהמה ולא יוכנס ככל הנראה לפני תחילת הרמדאן היום. בחמאס טענו כי קטאר הודיעה להם שישראל מסרבת להכנסת הכסף לרצועה מסיבות שונות. זו הסיבה גם ששגריר קטאר לרצועה ביטל את ביקורו. בישראל טוענים כי העיכוב בהזרמת הכסף הקטארי נעוץ בחילוקי דעות בין האו"ם לבין קטאר. נראה כעת שחמאס לא יפסיק את השיגורים עד לקבלת הבטחה לקבלת הכסף הקטארי.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com