החשד: מנכ"ל נטו עדכן מראש על עצירת הדיבידנדים בנאוי
עמי גולדין, שכיהן כדח"צ בחברת האשראי החוץ־בנקאי עד אוגוסט 2017, נחקר באזהרה ברשות ני"ע בחשד שמסר למשקיעים מידע פנים הנוגע לביטול מדיניות הדיבידנד - מהלך שהוביל לנפילת המניה. גולדין שוחרר לאחר שחתם על ערבות עצמית של 50 אלף שקל
מנכ"ל ספקית המזון נטו עמי גולדין נחקר באזהרה בשבוע שעבר במשרדי רשות ני"ע בתל אביב ושוחרר לאחר שחתם על ערבות עצמית של 50 אלף שקל, כך נודע ל"כלכליסט". ככל הידוע, החשד נגד גולדין, שכיהן כדירקטור חיצוני בחברת האחים נאוי בין מאי 2011 לאוגוסט 2017, הוא שמסר מידע פנים למשקיעים בנוגע למהלך שהביא לנפילת מניה.
- זה האיש שמחבר בין נטו ונאוי, שתי החברות שנחקרות ברשות ני"ע
- רשות ני"ע ערכה חיפוש במשרדי חברת נטו
- האחים נאוי מכרו 8% ממניות החברה חודשיים לפני הפסקת מדיניות הדיבידנד
ב־22 באוגוסט 2017 הודיעה האחים נאוי, החברה הגדולה בתחום האשראי־חוץ בנקאי שבשליטת שאול ודורי נאוי (שמכהנים כיו"ר ומנכ"ל בהתאמה), על ביטול מדיניות הדיבידנד שלה, שכללה עד לאותו הרגע חלוקה שנתית בהיקף של 25%–50% מהרווח הנקי. הנימוק לעצירת הדיבידנדים היה הצורך לשמור על איתנותה הפיננסית של החברה. סמוך לכך ביטלו בעלי השליטה ערבויות אישיות שהעמידו לבנקים המממנים של החברה, שנועדו להבטיח שהאחים נאוי תוכל לעמוד בהתחייבויות שלה.
חודשיים לפני כן, ב־11 ביוני, מכרו האחים נאוי 8% מהמניות שברשותם וירדו לאחזקה של 34.4% בחברה. עם היוודע דבר עצירת הדיבידנדים, ולנוכח מכירת נתח המניות של בעלי השליטה, נוצרה סערה בקרב המשקיעים, שהביאה לנפילה של 16% במניית החברה סמוך לדיווח. מכירת המניות הזאת נבדקת גם היא כעת על ידי הרשות.
גולדין, שמכהן כמנכ"ל ודירקטור בנטו זה 20 שנה, הוא החוט המקשר בין שני דיווחים שנמסרו לבורסה ביום חמישי האחרון, אודות חקירה של רשות ני"ע הנוגעת לשימוש במידע פנים. הדיווח הראשון היה של האחים נאוי, ובו צויין שביום שלישי האחרון פשטו חוקרי רשות ני"ע על משרדי החברה ושמספר נושאי משרה נחקרו. על הדיווח, שבו
מובהר כי החקירה אינה נוגעת לפעילות החברה, חתומים שאול נאוי וסמנכ"ל הכספים אביב אפרים, כך שלא ברור אם הם נחקרו. כמה שעות לאחר מכן דיווחה גם נטו — אחת מחברות המזון הגדולות בארץ, שנמצאת בשליטת עדי עזרא (53.2%), בעלה של הדוגמנית בר רפאלי — שביום שלישי האחרון פשטו חוקרי רשות ני"ע גם על משרדיה ועצרו נושא משרה אחד לחקירה. רשות ני"ע ושתי החברות לא דיווחו על כל קשר בין החקירות.
כפל הכובעים של גולדין והקרב עם יינות ביתן
לצד החשדות על שימוש במידע פנים, ישנם סימני שאלה שעולים נוכח כפל הכובעים שבו החזיק גולדין עד אוגוסט 2017 — מנכ"ל חברה בעלת פעילות ריאלית גדולה ודח"צ בחברה שמספקת אשראי. ב־2017 "כלכליסט" פנה לרשות שוק ההון, שמפקחת על האחים נאוי, בשאלה אם אין בדבר טעם לפגם, משום שכדח"צ וחבר ועדת אשראי בהאחים נאוי, גולדין עשוי להיות חשוף למידע רגיש הנוגע למצבם הפיננסי של ספקים ולקוחות של נטו, שאליו הוא לא אמור להיות חשוף כמנכ"ל נטו. מידע כזה יכול, תיאורטית, לאפשר לנטו להיזהר בכל הנוגע לעבודה עם לקוחות וספקים שנקלעו לקשיים.
במקביל נערכה פנייה גם לחברת האשראי החוץ־בנקאי. ברשות נמסר באותה העת שהנושא נבדק ולפי האחים נאוי החברה קיבלה ייעוץ משפטי בנושא, שהצביע על חשש לניגוד עניינים, ושבעקבותיו הוחלט שגולדין לא יוכל להיות נוכח בוועדות אשראי שבהן דנים בחברות שקשורות לגולדין. זמן קצר לאחר הפנייה, באוגוסט של אותה שנה, החליט גולדין להתפטר מדירקטוריון האחים נאוי בשל נסיבות אישיות, חרף העובדה שמעט לפני כן כהונתו בדירקטוריון הוארכה לשלוש שנים נוספות.
הרקע לפנייה היה החלטתה של נטו לעצור אספקה לרשת המרכולים יינות ביתן של נחום ביתן, בשל חשש מהיכולת של הרשתות לעמוד בתשלומים. סוכנים של נטו קיבלו הנחייה לא להיכנס לסניפי הרשת והאפשרות של יינות ביתן לבצע הזמנות מנטו נחסמה לחלוטין. מכיוון שנטו היתה באותה העת אחד מחמשת הספקים הגדולים של יינות ביתן — ולפי ההערכות המכירות לרשת עמדו על כ־160 מיליון שקל בשנה — ההחלטה הכניסה את יינות ביתן לסחרור. סיבה נוספת לכך שההחלטה עוררה חשש ביחס ליינות ביתן היא ששנתיים קודם לכן, ב־2015, נטו היתה הראשונה לעצור את האספקה לרשת מגה, שבסופו של דבר קרסה ונמכרה ליינות ביתן.
הרשת של נחום ביתן, מצידה, הכחישה כל קושי, הצהירה שמצב הרשת מעולם לא היה טוב יותר, ואף פיזרה רמזים על כך שעצירת האספקה היא למעשה נקמה על כך שכמה חודשים קודם לכן החליטה יינות ביתן להפסיק לרכוש ירקות ופירות מנטו, ולעבור לרכוש אותם באופן ישיר מהחקלאים. זאת, במקביל להחלטה לעבור לרכוש דגים מספק אחר — שני מהלכים שפגעו בנטו. לאחר נתק של חמישה חודשים בין שתי החברות, נטו חזרה לספק סחורה ליינות ביתן והן חתמו על הסכם מסחרי חדש, שבמסגרתו סופקה לרשת של נחום ביתן כל סוגי הסחורה שאספקתם נעצרה לפני כן.
עלייה של 26% בתיק האשראי ב־2018
האחים נאוי, שנסחרת כיום בבורסת ת"א לפי שווי של 648 מיליון שקל, מתמקדת בנכיון צ'קים. כלומר, הלקוחות של החברה מביאים לה צ'קים דחויים שקיבלו, מוכרים אותם לנאוי בסכום נמוך מהשווי הנקוב, והפער משקף את העמלה שהחברה לוקחת עבור הקדמת התשלום ללקוח. בצורה זו, הלקוחות מקבלים מעין הלוואה בדמות הקדמת התשלום ומשלמים על כך ריבית, תוך שהסיכון עובר לנאוי.
לפי הדו"ח השנתי של החברה, להאחים נאוי יש כיום כ־3,000 לקוחות. על פי רוב, מדובר בחברות גדולות ובינוניות שהמסחר בצ'קים מהווה עבורן חלופה משלימה למימון בנקאי. עוד עולה מהדו"ח השנתי של החברה כי תיק האשראי של החברה עמד בסוף 2018 על 2.2 מיליארד שקל — עלייה של כמעט 26% בהשוואה לסוף השנה הקודמת. 27% מתיק האשראי הועמד ללקוחות מתחום הנדל"ן, 13% ללקוחות מתחום השירותים, 13% ללקוחות מתחום המסחר ו־6% ללקוחות מתחום המזון והחקלאות.
עורכי דינו של גולדין, נתי שמחוני ויואב סננס, מסרו כי "מר גולדין מכבד את רשויות אכיפת החוק ומשתף פעולה עם גורמי החקירה. מרשנו חדור אמונה כי בתום החקירה יתברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו".