משרד האנרגיה יקים ועדת בדיקה לעניין המליחות במתקן ההתפלה בשורק
בתקשורת פורסם שמתקן התפלת המים בשורק לא עמד לכאורה במדדי מליחות המים הנדרשים ממנו בתנאי הזיכיון, פעולה שעלותה כמה עשרות מיליוני שקלים. חשש שהוועדה תבדוק את עצמה: אחת מחברות הוועדה המיועדות היא מנהלת ההתפלה ברשות המים - אף שהבדיקה אמורה לכלול גם את חלקה של הרשות במשבר
משרד האנרגיה יקים ועדת בדיקה רשמית במטרה לטפל במשבר התפלת המים של המתקן בשורק. כך מסתמן לאחר פגישה שנערכה היום (ד') בין החשב הכללי שבמשרד האוצר רוני חזקיהו ושר האנרגיה יובל שטייניץ.
- העסקה הושלמה: חברת דן רכשה את מתקן ההתפלה שורק 1 מידי IDE ב-500 מיליון שקל
- ועדת הריכוזיות: תשובה יידרש למכור את שורק כדי להשתתף במכרז על מתקן התפלה חדש
- IDE תוכל להשתתף במכרז ההתפלה בשורק - אם תמכור אחזקותיה במתקן אחר
בראש הוועדה יעמוד מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי יחד עם איציק מרמלשטיין מאגף החשב הכללי, ונציגי רשות המים. הצוות יבדוק את התנהלות הדברים, השפעות על המשק ועל הציבור וכל מה שימצא תוך כדי הבדיקה מסקנות יוגשו עד תחילת חודש יולי.
למרות שהוועדה רק הוקמה, איוש הצוות שנכלל בה כבר מעלה שאלה מי בודק את מי. אחת מחברות הצוות היא הילה גיל מנהלת ההתפלה ברשות המים. מאחר והבדיקה גם תעסוק בחלקה של רשות המים בפיקוח, יוצא שלכאורה רשות המים עלולה לבדוק את עצמה. לעניין זה מסרו ממשרד האנרגיה שהבדיקה מחייבת שיתוף כלל הגורמים הרלוונטים.
הפגישה היום נערכה לאחר שורת פרסומים בתקשורת לפיהם מתקן התפלת המים בשורק, לא עמד לכאורה במדדי מליחות המים הנדרשים ממנו בתנאי הזיכיון, פעולה ששווה כמה עשרות מיליוני שקלים.
המציאות הזו אינה חביבה על שני הצדדים, בוודאי על רקע הפרסומים בתקשורת לפיהם בעלי המתקן לכאורה רימו את המדינה בשמירה חלקית על רמות מליחות במים, פעולה שאולי לא מסכנת את הציבור אבל מעלה חשש לרווח כספי בהיקף של כמה עשרות מיליוני שקלים. מקור הרווח הוא בחסכון של הוצאות חשמל שהיו נדרשות כדי להפעיל פעולות סינון נוספות במתקן ההתפלה שם.
המתקן בשורק מספק כ-150 מיליון קוב מים, והוא פועל מאז שנת 2013. במקור החזיקו בו חברת IDE שהוחזקה על ידי דלק וכי"ל והאצ'יסון, ולפני כחצי שנה IDE מכרה את חלקה לדן קפיטל.