המירוץ לדור החמישי: ארה"ב כושלת מול סין, מפזרת האשמות במקום כסף
ממשל טראמפ מתאמץ להגדיר את חלוצת הדור החמישי וואווי כאיום ביטחוני וראש גשר לריגול סיני - אך לא מסייע לחברות אמריקאיות בפיתוח ופריסת תשתיות 5G. זאת, בעוד חברות סיניות נהנות מתמיכה ממשלתית בהיקף של כחמישים מיליארד דולר
הבית הלבן לא מסייע לחברות טכנולוגיה אמריקאיות בהדבקת הפער מול סין בתחום תשתיות הדור החמישי; לפי דיווח של CNBC, ממשל טראמפ תוקף ללא הרף את וואווי הסינית, אך לא מסבסד פעילות פיתוח בתחום ועל כן משאיר את המדינה מאחור. זאת, בעוד חברות סיניות נהנות ממימון ממשלתי בהיקף של יותר מ-50 מיליארד דולר.
- המודיעין האמריקאי: סוכנויות הביון בסין מממנות את וואווי
- חגיגה בוואווי: גרמניה דחתה את דרישת ארה"ב להחרים את החברה
- טראמפ: "המירוץ לרשתות דור חמישי החל; ארה"ב חייבת לנצח"
הסכום הועבר למאמצי המו"פ שלהן, לאחר שהוקצה מקרנות השקעה שנועדו במקור ליוזמות פיתוח תעשייתי במסגרת מדיניות "חגורה אחת, דרך אחת". לעומת זאת, החברות האמריקאיות נאלצות להסתמך על כספי משקיעים, גיוס חוב ועוד.
לטענת אנליסטים, הבית הלבן טרם גיבש מדיניות אסטרטגית בתחום ה-5G; "הבעיה היא שהממשל האמריקאי הפך את הסוגיה של וואווי וסין לעניין של ריגול וביטחון", מסר ל-CNBC בכיר לשעבר בביון הבריטי, נייג'ל אינקסטר.
אמנם ספקיות תקשורת כוורייזון ו-AT&T כבר החלו בפריסה מוגבלת של הטכנולוגיה בשכונות בערים מסוימות במדינה, אך לרוב מדובר בטכנולוגיה מאוד בסיסית שרחוקה מאוד מלספק את המהירויות המובטחות. AT&T אף הואשמה שפרסה טכנולוגיית דור 4.5 וכינתה אותה דור חמישי כאקט שיווקי.
בוחרים בוואווי, גם בלי לסמוך עליה
פריסת תשתיות 5G היא מאמץ יקר ומורכב, שלפי הערות יקר פי עשרה מפריסת טכנולוגיות דור רביעי: כל ק"מ רבוע של רישות דור חמישי מצריך פי עשרה יותר אנטנות, כשבשטח אין מכשירים תומכים ויש מעט מאוד דגמי 5G בשוק, מה שמקשה על מימון ההשקעה.
בסין מתבצעת כל הפריסה באופן יזום ובשיתוף פעולה מלא בין המגזר הציבורי והפרטי. יתרה מכך, גם מדינות רבות במזרח אסיה, החל ממלזיה, תאילנד ועד בעלת בריתה הגדולה של ארה"ב באיזור, הפיליפינים, מבססות את פריסת הדור ה-5 בשטחן על טכנולוגיות של וואווי הסינית.
בשלב זה, מעדיפה וושינגטון למצות כל ניסיון לשחוק את אמינות וואווי, תוך תקווה שחברות אמריקאיות יצליחו להדביק את הפער הטכנולוגי בעצמן. ואולם, נראה שעד שלא תתחיל לתמוך במאמציהן, לא יתבצע יישור קו. במצב זה, יתכן שגם מדינות שחושדות בוואווי ובסין ורואות בהן כאיום פוטנציאלי ייאלצו לרכוש טכנולוגיה סינית - פשוט בשל היעדר אלטרנטיבה שקולה.