ביקורת בצרפת: "העשירים תורמים לשיקום נוטרדאם כדי לזכות בהטבות מס"
המשפחות העשירות והמגזר העסקי הודיעו כי יתרמו מעל מילארד יורו לשיקום הקתדלה; ואולם בתנועת האפודים הצהובים ובארגונים חברתיים אחרים לא מתרשמים: "התאגידים הגדולים אדישים לבעיות החברתיות, אך מוכנים לשפוך סכומים עצומים על בנייה מחדש של נוטרדאם"
החלטת המגזר העסקי והמשפחות העשירות בצרפת לתרום הון עתק לבנייה מחדש של קתדרלת נוטרדאם שנשרפה, מעוררת ויכוח ציבורי במדינה.
בתנועת המחאה "האפודים הצהובים", אשר מפגינה בכל שבת מאז אמצע נובמבר, סבורים כי ניתן היה להפנות את הכסף הזה ליעדים אחרים, שיגדילו את הצמיחה במדינה.
ביקורת נוספת היא כי ייתכן שהלהט של "החברים העשירים" של הנשיא עמנואל מקרון לתרום כסף נובע בין השאר משיקולי מס - בצרפת ניתן לקבל החזר מס של עד 60% על תרומות.
"כמובן, הסולידריות הזאת נחמדה", אמרה אינגריד לוואווסר, ממנהיגות "האפודים הצהובים"; ואולם לדבריה, זרם התרומות הזה מראה כי הביקורת של התנועה בנושאים החברתיים היא נכונה.
"יש זעם גדל והולך ברשתות החברתיות כלפי התאגידים הגדולים שאדישים לבעיות החברתיות, אך מוכנים לשפוך סכומים עצומים על שיקום נוטרדאם", היא הוסיפה.
פיליפ מרטינז, העומד בראש איגוד העובדים CGT, אמר: "אם הם יכולים לתרום עשרות מיליונים לבנייה מחדש של הקתדרלה, עליהם להפסיק לומר לנו שאין תקציב לטיפול בבעיות החברתיות".
עד כה תרם המגזר העסקי בצרפת מעל מיליארד יורו לעבודות השיקום - שעלותן עדיין אינה ידועה. מתוך סכום זה, שלוש המשפחות העשירות בצרפת - בעליהן של לואי ויטון, לוריאל וגוצ'י התחייבו לתרום יחד 500 מיליון יורו.
משפחת פינו, השולטת במותגים גוצ'י, איב סן לורן ואלכסנדר מקווין, שהצהירה כי תתרום 100 מיליון יורו, וכן ברנרד ארנו, בעל השליטה בלואי ויטון שיתרום 200 מיליון יורו, מסרו כי אינם עושים זאת משיקולי מס.
"מצער לראות שבצרפת מותחים עליך ביקורת גם כאשר אתה עושה משהו לטובת הכלל", אמר ארנו. לדבריו, החברה שלו כבר קיבלה את כל הטבות המס המותרות על פי חוק עבור תרומות, כך שהתרומה לשיקום נוטרדאם ממילא לא תוכר לצורכי מס.