בלעדי לכלכליסט
משרד החינוך תוקע אכלוס 3,500 דירות בראש העין
עיריית ראש העין טוענת כי טרם קיבלה את הכסף לבניית מוסדות חינוך ולכן היא תמנע את כניסת אלפי המשפחות לדירותיהן
עיריית ראש העין הודיעה כי תמנע מ־3,500 משפחות, ובהן 600 שזכו בהגרלת מחיר למשתכן, להיכנס לדירותיהן החדשות בעיר, משום שלא קיבלה ממשרד החינוך את התקציב לבניית הגנים ובתי הספר שדרושים כדי לקלוט את המשפחות. מוסדות אלה אמורים היו להיות מוכנים כבר לשנת הלימודים הקרובה שמתחילה בספטמבר 2019, אך בהיעדר תקציב העבודות להקמתם כלל לא החלו.
- הצפה בקריית ביאליק: מאות דירות לא מכורות
- השוק מתחמם: עלייה של 16% במכירת דירות חדשות
- שינוי מגמה: מחירי הדירות עלו ב-0.6% בחודשים ינואר-פברואר
ממסמכים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי ראש העין ממתינה כבר כמה חודשים לתקציב בסך 104 מיליון שקל ממשרד החינוך לבניית מוסדות החינוך, הכוללים 34 כיתות גן ו־96 כיתות בית ספר יסודי בארבעה בתי ספר חדשים.
השיא המתוכנן יידחה
באימייל ששלח מנכ"ל עיריית ראש העין שלמה שילה לבכירים במשרדי הבינוי, החינוך והאוצר, ושהגיע לידי "כלכליסט", נכתב כי "לצערי, נוכח אי־קבלת ההרשאות (לתשלום — א"ג) עיריית ראש העין נאלצת להודיע כי לא נוכל לאכלס את שכונה E בקיץ 2019 וניאלץ לדחות את האכלוסים למועד סיום הקמת מוסדות החינוך".
עומר שכטר, סגן ראש העיר ומחזיק תיק החינוך בעירייה, אמר ל"כלכליסט" כי "ראש העין קיבלה משימה לאומית וכעת היא מופקרת על ידי משרדי הממשלה. יש לממשלה ולמשרד החינוך חודשים מעטים למצוא פתרון שימנע קטסטרופה בספטמבר".
אלפי המשפחות שייאלצו להמתין לפתרון הבעיה רכשו דירות שנבנו במסגרת הסכם גג שעליו חתמו המדינה ועיריית ראש העין בתחילת 2014. ההסכם נועד להבטיח בנייה מואצת של קרוב לעשרת אלפים דירות, במענה למשבר הדיור. מהודעתו של שילה עולה כי עד עתה קלטה העיר 5,000 משפחות חדשות במסגרת הסכם הגג, וב־2019 היה אמור להישבר שיא האכלוסים, שכן בתוך כמה חודשים ספורים היו אמורות להגיע לעיר 3,500 משפחות.
משיחה עם פקידי ממשלה בכירים עולה שהעיכוב בבניית מוסדות חינוך קיים גם בעוד ערים שלהן הסכמי גג כמו קריית גת, יבנה והרצליה, אבל המשבר בראש העין חריף במיוחד משום שזהו הסכם שנמצא בשלבי אכלוס מתקדמים.
במשרד החינוך נטען בעבר שהתקציב המשרד אינו מספיק לטיפול במחסור של אלפי כיתות ברחבי הארץ, וכי אגף התקציבים במשרד האוצר לא מעביר תוספת תקציב לצורך מענה נקודתי בערים החתומות על הסכמי הגג, אף ששיווק הקרקעות בהן מניב למדינה מיליארדי שקלים. ממשרד החינוך לא התקבלה תגובה לידיעה.
"למשרד החינוך יש תקציב"
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "בהסכם הגג הועמדו תקציבי פיתוח תשתיות בשכונות החדשות וברחבי העיר בהיקפים גדולים. האחריות לתקצוב מוסדות חינוך היא של משרד החינוך ובנושא זה יש לפנות אליהם".
תגובת משרד האוצר: "לרשות משרד החינוך תקציבים זמינים לבניית 1,600 כיתות וגנים באופן מיידי, בהתאם לסדרי העדיפויות המקצועיים".