הצפה בקריית ביאליק: מאות דירות לא מכורות
שכונת נאות אפק תחל להתאכלס בעוד 4 חודשים, אך היזמים עדיין תקועים עם 700 דירות, רובן במחיר למשתכן. ראש העיר: "המדינה שיווקה יותר מדי קרקע בקריות"
שכונת נאות אפק בקריית ביאליק מתקשה למשוך רוכשים. זאת אף שרוב הדירות הנבנות בשכונה החדשה שבצפון־מזרח העיר מוצעות בהנחה, במסגרת יוזמת מחיר למשתכן. ארבעה חודשים בלבד לפני תחילת אכלוס השכונה, היזמים עדיין תקועים עם 700 דירות שלא נמכרו, מתוך 1,500 דירות המצויות בבנייה פעילה.
על פי תוכנית הבנייה, בשכונה צפויים להיבנות 4,573 דירות, אולם אם לשפוט לפי הנעשה בשטח, שנים עוד יחלפו עד שאלה ייבנו. מאז הצלחת מכרזי מחיר למשתכן הראשונים במאי 2016, פרסמה המדינה שורה של מכרזים נוספים, האחרון בחודש שעבר, אך כמעט כולם נכשלו. רק מכרז אחד לבניית 300 דירות הסתיים בהצלחה באוקטובר 2017, כשחברת י.ח. דמרי, המציעה היחידה, זכתה.
- השוק מתחמם: עלייה של 16% במכירת דירות חדשות
- השמאית שנלחמת עבור רוכשי הדירות – ומלחיצה את הבנקים
- הגרלת שכירות מוזלת בת"א: 2,500 מתמודדים על 84 דירות
ראש העירייה אלי דוקורסקי מסביר זאת בכמות האדירה של הקרקעות ששיווקה המדינה בסביבה: "המדינה הציפה את כל האזור, לא רק את קריית ביאליק. בקריית מוצקין נבנות כאלף דירות, בקריית ים שווקו קרקעות בהיקף של אלף דירות, ובחיפה, עכו ונהריה נחתמו הסכמי גג, שכל אחד מהם קובע שיווקים של קרקעות עבור אלפי דירות נוספות".
שיווק הקרקעות המסיבי בקריית ביאליק נעשה גם הוא מכוחו של הסכם גג, שעליו חתמה העירייה באפריל 2014, ולפיו ייבנו באופן מואץ 7,253 דירות. לפני כשנה תקף דוקורסקי את קונספט הסכמי הגג במהלך דיון בוועדת הפנים של הכנסת, ואמר כי המהלך מסכן את איתנותן הפיננסית של הרשויות המקומיות. "כל מכרז שנכשל, אני מרוצה", אמר אז.
"צריך לזכור שזה אזור שבו הוועדה המקומית נהגה להוציא היתרים עבור 150 דירות בשנה", אומר כעת דוקורסקי ל"כלכליסט", "אבל אני חושב שבסך הכל אנחנו חוזרים לנורמליות בקצב השיווקים. מבחינת הרזרבות של מטרופולין חיפה, כאן נמצאות מרבית עתודות הבנייה ואני משוכנע שכשיתחיל האכלוס, גם הדירות שטרם נמכרו יימכרו.
"השכונה ממוקמת בצמוד לשמורת הטבע עין אפק בפאתי העיר. עבודות התשתית עדין בעיצומן אבל דוקרסקי מבטיח שכל התשתיות ומבני הציבור להם העיריה מחויבת ושבעבורם תוקצבה בהסכם הגג, יהיו מוכנים לקראת פתיחת שנת הלימודים ב-1 בספטמבר. בין אלו נמנים כביש הגישה לשכונה והכביש הפנימי, תשתיות תת קרקעיות של מים, ביוב, חשמל ותקשורת, מדרכות, תאורה ופיתוח סביבתי, קריית החינוך שתכלול בשלב זה מעונות יום, גני ילדים ובית ספר יסודי, אולם ומגרשי ספורט ובית כנסת. "השכונה כאן מתקדמת מבחינת בינוי כל התשתיות הנחוצות", אמר.
האכלוס הראשון בשכונה צפוי להתרחש באוגוסט, אז יקבלו את המפתחות 100 זוכי מחיר למשתכן בפרויקט של חברת גיא ודורון. בסך הכל עתידה החברה לבנות כ־1,000 דירות מחיר למשתכן בשכונה, 830 מהן כבר בבנייה פעילה. עד כה מכרה החברה בתקופה של שנתיים כ־700 דירות, כ־100 מהן למשפרי דיור, לאחר שהתאפשר לשווק את הדירות לפלח זה של האוכלוסייה.
אושרי זפרני, סמנכ"ל השיווק בחברה, ציין כי רוב הדירות שנותרו הן גדולות: "התב"ע אילצה אותנו לבנות דירות גדולות, שהצעירים לא קונים. ובאמת, הדירות שנותרו לנו הן הגדולות, שלאנשים קשה לרכוש, אבל כיום התוכנית פתוחה גם לקהלים של משפרי דיור. מכרתי 100 דירות לאנשים בלי הגרלה בקונספט הזה".
חברה נוספת הפועלת במקום היא סלע בינוי, המתעתדת לסיים במרץ 2021 בניית 230 דירות, שמהן מכרה עד כה 100 בלבד. שי אבוחצירה, מנהל היזמות בחברה, מקווה לעלייה בביקוש עם פתיחת מחלף ביאליק צפון, המתוכנן לחבר את השכונה לכביש עוקף קריות, ואמור להיפתח במחצית השנייה של 2020. "הבעיה אינה עודפי היצע, אלא שלאנשים אין חזון לראות את מה שיהיה פה", הוא אומר. "המכשול היחיד שעומד בפני השכונה הוא פיתוח תשתיות. ברגע שיהיו פה כבישים ואנשים יוכלו להיכנס לשכונה ויראו תאורה, פארק ובית ספר, נמכור את כל הדירות".
עוד בטרם החלה המדינה לשווק בשכונה מגרשים במסגרת מחיר למשתכן, פעלו במקום חברות שרכשו מגרשים לבנייה רגילה במחירי שוק. עם אלה נמנות שיכון ובינוי ואפריקה ישראל, הבונות את פרויקט סביוני אפק, הכולל שני מגדלים בני 228 דירות. עד כה, נמכרו 25 דירות בלבד.
לדברי דורית סדן, סמנכ"לית שיכון ובינוי, ההיצע הרב הביא לרמת מחיר נמוכה יחסית. לדבריה, המחיר לדירת 4 חדרים בפרויקט עומד על 1.4 מיליון שקל, לעומת 1.6 מיליון שקל בפרויקטים מקבילים באזור הקריות.