$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

בחירות 2019

חברי הכנסת הטריים שרוצים לעצב סדר יום חדש למדינה

הדיפלומט לשעבר שחושש מהסתמכות היתר על אקזיטים מזדמנים, הלוביסטית שרוצה למנף את היכרותה עם מוסדות השלטון להפחתת בירוקרטיה, פעיל זכויות הלהט"בים שדוחף לקידום זכויות ופונדקאות והמקורב של אריה דרעי ששואף להגביר את שילוב בעלי המוגבלויות. כלכליסט שוחח עם ארבעה נבחרים חדשים לכנסת ה־21 ובדק מה האג'נדה שהם מתכוונים לקדם דרך מסדרונות החקיקה

צבי זרחיה 06:5611.04.19

בכנסת החדשה שתושבע בקרוב יכהנו 48 חברי כנסת חדשים. עד מהרה הם יגלו שקשה מאוד לחוקק חוקים פרטיים, וקשה מאוד להשפיע — במיוחד בכהונה הראשונה. הצעות חוק פרטיות נוטות להיתקע לרוב בוועדת השרים לחקיקה, והקואליציה עצמה מנסה לבלום אותם.

  

 

בוועדות הכנסת השונות הם יוכלו להגיש הצעות לסדר ולהגיש שאילתות לשרים במליאה ואילו כדי להשפיע על התקציב הם יצטרכו להימצא בקואלציה ולזכות לתמיכה רבה מצד הממשלה והאוצר, מה שלא תמיד קורה. חברי הכנסת החדשים יגלו עד מהרה שגם אם ראש הממשלה מכריז על תמיכתו ביוזמת חוק כלשהי הוא עשוי אחרי כמה ימים להפילה: בקיץ 2018 פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו סרטון שבו הכריז על תמיכתו בחוק פונדקאות ללהט”בים. אבל לאחר שהסיעות החרדיות איימו במשבר קואליציוני הוא הפך את תמיכתו להתנגדות והמליאה דחתה את ההסתייגויות בעניין שהוגשו על ידי חברי הכנסת אמיר אוחנה (ליכוד), מירב בן ארי (כולנו) ויעל גרמן (יש עתיד). בקיצור: למרות הרצון והלהט הקואליציה והממשלה עלולות לבלום יוזמות חקיקתיות חברתיות צודקות. עם זאת, לא אחת קרה שיוזמות שהועלו ונדחו כמה פעמים התקבלו לבסוף, למשל החוק להעלאת קצבאות הנכים שהועלה בסוף 2016 להצבעה בקריאה טרומית על ידי ח”כ אילן גילאון (מרצ), והתקבל בניגוד לעמדת הקואליציה והממשלה וסלל את הדרך מאוחר לחוק להעלאת קצבאות הנכים שאותו קידמה הממשלה. “כלכליסט” שאל ארבעה חברי כנסת טריים אילו נושאים ירצו לקדם ובאילו תחומים הם מבקשים לעסוק בקדנציה הראשונה שלהם.  

עידן רול, כחול לבן; משה ארבל, ש”ס; קרן ברק, הליכוד; אלי אבידר, ישראל ביתנו עידן רול, כחול לבן; משה ארבל, ש”ס; קרן ברק, הליכוד; אלי אבידר, ישראל ביתנו צילומים: יוסי צבקר, עמית שעל, יאיר שגיא

 

אלי אבידר | ישראל ביתנו | 54

"צריך לעצור את מחיר למשתכן"

 

אלי אבידר היה דיפלומט במשרד החוץ במשך 14 שנים, שימש כיועץ מדיני לשר החוץ אריאל שרון, והיה מנכ”ל מכון היהלומים ומנכ”ל הבורסה ליהלומים.

 

מה האג'נדה הכלכלית שלך?

“מדינת ישראל אימצה מדיניות של עיסוק אובססיבי בחלוקת העוגה התקציבית אך ויתרה על המרכיב החשוב ביותר: הגדלת העוגה התקציבית. השנים האחרונות התאפיינו בהזנחת התעשייה והייצוא הישראליים שיכולים להבטיח את עתידנו הכלכלי. התעשייה בסין מתקדמת לכיוון הרובוטיקה, וישראל עדיין מדשדשת מאחור בהשוואת שכר העובדים. ההסתמכות האקראית על הכנסות ממיסוי אקזיט לא יכולה לשמש ביטחון כלכלי לישראל, מה עוד שהממשלה לא עושה כלום כדי לקדם את האקזיטים הבאים. כל ההצלחות האחרונות התרחשו למרות הממשלה ולא בזכות הסיוע המזערי לתעשיית ההזנק”.

 

מה הסוגיות הכלכליות הבוערות ביותר בעיניך?

“יש לטפל בגירעון החריג בתקציב המדינה. בעיני הדבר החמור ביותר שיכול להתבצע זה העלאת מסים, לכן חייבים ללכת לקיצוץ רוחבי, אך רק באופן חלקי תוך שמקצצים בכיסי השוּמַן התקציביים שמוסתרים בתוך סעיפי התקציב.

 

אשר למשבר הדיור, קודם צריך לעצור את תוכנית מחיר למשתכן. הפרויקט הזה לא מספק פתרון. זה ניסיון לשנות את השוק שלא באמת מצליח לתת מענה. יש זוגות צעירים שזכו בדירות באזורים שלעולם הם לא יגורו בהם. זוג צעיר מלוֹד רוצה דירה מוזלת קרוב להורים שלו כדי לקבל מהם סיוע וכדי להיות קרוב למקומות העבודה שלו. לאותו הזוג אין מה לעשות עם דירה מוזלת באשקלון. לכן חייבים להעביר את המשאבים של מחיר למשתכן לטובת תשתיות של התחדשות עירונית. בעיני זה הפתרון למצוקת הדיור כי הפרויקטים האלה גם משפרים דיור לתושבי הרובעים המוחלשים בערים הגדולות וגם מביאים אוכלוסייה חדשה”.

 

אבידר סבור כי “בעשר השנים הקרובות יהיו יותר ממיליון עולים פוטנציאלים שיחפשו מדינה לעבור אליה, לאור פשעי שנאה ואנטישמיות במערב אירופה וארה"ב. המתחרות שלנו הן אוסטרליה וקנדה והדיור הוא מרכיב מרכזי באטרקטיביות שלנו עבורם”.

 

מה בנוגע למשבר התחבורה?

“יש לפעול לחיזוקה של רכבת ישראל, שכבר כיום קורסת, להעניק זיכויי מס למי שמגיעים למקומות עבודה בתחבורה ציבורית אבל הכי חשוב: לקדם בחקיקה הנחת תשתיות לתחבורה אוטונומית. ישראל משקיעה הון בתשתיות כשברור שתוך קצת יותר מעשור הכבישים האלה יהיו עמוסים באופן חלקי. זה לא מדע בדיוני אלא ממש מעבר לפינה”.

 

באילו תחומים תפעל בכנסת?

“בתחום המדיני, בשילוב ערביי ישראל. בתחום הכלכלי אעסוק בקידום המגזר היצרני והעצמאי שממנו אני מגיע ובתמיכה שיש לתת לחברות המייצאות, אשר גם מעסיקות מספר רב יותר של עובדים וגם משלמות רמות שכר גבוהות לאותם העובדים. נושא נוסף הוא קריסת מגזר העצמאים עקב התקנות שמוטלות עליהם כל שני וחמישי, ובעיקר מחנק האשראי.

 

“חייבים לחשוב על הגדלת העוגה התקציבית ולא רק על החלוקה. הסינים חייבים להיות המודל שלנו, במיוחד בחתירה שלהם להגדיל את העוגה על אף שהם בהחלט יכולים לעסוק רק בחלוקתה: המודל בישראל הוא מודל אמריקאי, ששם עוסקים בחלוקת העוגה ולא בהגדלתה. אבל גם אמריקה איבדה את הייצור והייצוא והחוב הלאומי שלה הולך ותופח”.

 

באילו ועדות תרצה לשבת?

“ועדות הכספים והכלכלה”.

 

קרן ברק | ליכוד | 46

"האור לא נכבה כשהמליאה נסגרת"

 

קרן ברק היתה בעלת משרד ליעוץ אסטרטגי ולובינג שייצג 21 לקוחות, בהם הבנק הבינלאומי, איגוד חברות הביטוח, סיגריות ג’ול, סלקום, נמל חיפה, מועצת הלול, ופורום חברות הגז לבישול.

 

מדוע החלטת להתמודד לכנסת?

"כל חיי פעלתי למען הציבור. התמודדתי על מקום ברשימת הליכוד לכנסת ב־2009 וב־2013. כעת, עם בחירתי לכנסת, אני עוזבת חיים מאוד נוחים, בכל רמה שהיא. הרמה הכלכלית יורדת דרמטית אבל כל זה נעשה כי אני שליחת ציבור אמיתית".

 

מה האג'נדה החברתית שלך?

"אני מתכוונת להתמקד בכל הנושאים החברתיים שהוזנחו, למשל בריאות, עבודה, רווחה וחברה, פנים, חינוך, ביטחון סוציאלי, נשים, וילדים. כבר יש לי הצעות חוק בתחום הביטחון הסוציאלי לבעלי עסקים קטנים והצעה אחרת לסייע לחיילים משוחררים”.

 

איפה לדעתך בכנסת יבוא לידי ביטוי נסיונך המקצועי?

“כמי שמכירה את המגזר העסקי אני רוצה לפעול כדי להוריד ביורוקרטיה ולהפחית מהרגולציה. כבר 20 שנה שאני חיה ונושמת את הכנסת ויודעת איך לקחת נושא, לפרק אותו לגורמים ולקדמו. אני מבינה איפה נקודות החוזקה והחולשה ואיפה להוריד התנגדויות ולהאיץ הצעת חוק קדימה כדי לגייס מקסימום תמיכה. היכולת הזאת, של הכרת הפרקטיקה ודרכי הפעולה של הכנסת ומסדרונות הממשלה מהווה יתרון שאין לח"כים חדשים. בגלל זה הצלחתי במשך השנים ואת הידע והיכולת האלה איישם בכנסת. אני באה לשרת את הציבור בתחומים שאני מבינה בהם. האור לא נכבה כשמליאת הכנסת נסגרת, אלא ממשיך לדלוק כל הזמן".

 

באילו ועדות תרצי לשבת?

“העבודה והרווחה, ועדת הפנים או ועדת החינוך והתרבות. אולי אלחם להיות יו"ר ועדה”.

 

מה תעשי עם חברת הלובינג שלך?

"אני מחכה להוראות ברורות של היועץ המשפטי של הכנסת ואחתום על הסכם רחב למניעת ניגודי עניינים. אני מניחה שאמכור את החברה או אעבירה לנאמנות, בהתאם להנחיות”.

 

כשהיא נשאלת כיצד כמי שהיתה לוביסטית של גופים כלכליים, תישמר מפני הטיה בטיפול בעניינים הקשורים בהם היא משיבה ש”החשד המוזר ממני הוא אבסורד. אם הייתי רוצה לעשות לביתי הייתי ממשיכה בכך. בחרתי לפעול למען הציבור עם כל היכולות שיש לי, והן קיימות. אני באה לכנסת על מנת לשרת את הציבור”.

 

עידן רול | כחול לבן | 34

"אקדם את חוק הפונדקאות"

 

עידן רול, כחול לבן עידן רול, כחול לבן

 

עידן רול הוא עורך דין ששימש כמנהל פיתוח עסקי בהייטק. כשהוא נשאל מדוע רץ לכנסת הוא משיב ש"כחלק מהתעוררות הפוליטית שעברה על הקהילה הגאה בשנתיים האחרונות גם אני, שתכננתי יחד עם בן זוגי הראל סקעת את המשפחה שנקים, הבנתי שלא נוכל להביא ילד לעולם בארץ כי הממשלה הפילה את חוק הפונדקאות וידעתי שזה מסלול יקר ומרוחק. בתור פעיל בקהילת הלהט”ב וכמי שמכיר את הצרכים שיש לקהילה הלהט”בית די מקרוב ידעתי שיש לי את המוטביציה והיכולת לשדרוג כדי שיהיה לה יותר טוב. זה היה הדבר הכי טבעי מבחינתי לעשות. עשינו הליך פונדקאות בארה"ב שהוא מאוד יקר ומנוכר עם שפה זרה והליכים ביורוקרטיים קשים — ושעולה מעל חצי מיליון שקלים. יש כאלה שלא יכולים לעשות זאת ועליהם לבחור בין לקנות בית או להביא ילד”.

 

מה בכוונתך לקדם בכנסת?

"אפעל לקדם את הפונדקאות ללהט"בים כחלק מהשליחות שלי. אנו מפלגה שנחושה לקדם זכויות לקהילה הגאה. יש לנו את תוכנית השוויון — תוכנית עבודה למען הלהט"בים שגובשה בעקבות המחאה בקיץ האחרון. נפעל לקידום התוכנית עד שנשיג שוויון זכויות מלא באמצעים פרלמנטריים וחקיקתיים, למרות הקואליציה המסתמנת".

 

מה האג'נדה החברתית הכלכלית שלך?

"אני חושב שאני שמח מאוד להיות נציג גאה ואמיתי שבא לקדם את זכויות הקהילה הגאה, ועוד סוגיות חברתיות".

 

כיצד הגיב הראל סקעת?

"הוא מאוד תמך בי לכל אורך הדרך".

 

 

משה ארבל | ש"ס | 35

"אפעל למען רשויות חלשות"

 

מסדרונות הכנסת אינם זרים לחבר הכנסת החדש משה ארבל. הוא התחיל את העבודה שלו במשכן לפני חמש שנים כיועץ חקיקה של ח"כ יואב בן צור מש"ס לאחר שסיים התמחות במשפטים בבית משפט השלום ברמלה, ולפני כארבע שנים מונה לראש מטה שר הפנים אריה דרעי.

 

מה האג'נדה החברתית שלך ומה תקדם בכנסת?

"אני הולך לקדם בכנסת את התפיסות הכלכליות של ש"ס שהן חברתיות, ורחוקות מתפיסות קפיטליסטיות. למעשה התפיסות הן הרבה יותר קרובות לסוציאליזם, לחמלה ולסיוע לחלש. הדברים האלה באו לידי ביטוי גם במהלכים שנעשו במשרד הפנים בסבסוד מלא של מענק איזון ברשויות מקומיות במצב סוציו־אקונומי 3-1. הזכות והחובה של החזק היא לפעול ככל יכולתו לרווחתו של החלש והנזקק. החלום שלי הוא שלא יהיה צורך בהמשך פעילותו של משרד הפריפריה כי לא יהיו רשויות ואנשים חלשים מבחינה חברתית, ולא יהיו ישובים גיאוגרפיים חלשים. אפעל לסייע לרשויות מקומיות חלשות".

 

ארבל אומר כי "אחד הדברים שמאוד נוגעים ללבי כעמית ברשות מעוז — רשת מנהיגים ממלכתיים הפועלים על מנת לקדם את חוסנה החברתי־כלכלי של המדינה — הוא לפעול לקידום שילובם של אנשים בעלי מוגבלויות בחברה הישראלית. כבר שוחחתי לפני הבחירות עם נציב שוויון ההזדמנויות לבעלי מוגבלויות אברי טרום וסיכמנו שנפעל במשותף לרווחתם של בעלי מוגבלויות בחברה".

 

באילו ועדות תרצה לכהן?

"אקבל כל משימה שתוטל עלי. כל ועדה היא ראויה בעיני. מה שחשוב הוא להכיר את נבכי עבודת הכנסת לפרטיה. חבר כנסת יכול להשפיע בכל הוועדות, גם בוועדה שבה הוא אינו מכהן כחבר קבוע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x