$
עולם

מחקר חדש: הקרחונים בכדור הארץ נמסים בקצב מהיר מהצפוי

לפי המחקר הנוכחי אלפי מצבורי קרח יבשתיים מצטמקים במהירות הגבוהה ב-18% לעומת תחזיות המדענים ב-2013 - 369 מיליארד טון של שלג וקרח נמסים מדי שנה; יותר ממחצית הכמות באמריקה הצפונית

שירות כלכליסט 15:3309.04.19
קרחוני כדור הארץ נמסים בקצב מהיר מהרבה מתחזיות המדענים. מחקר חדש מראה שהם מאבדים 369 מיליארד טון של שלג וקרח מדי שנה, יותר ממחצית הכמות המצויה בכל יבשת אמריקה הצפונית.

 

 

המדידות המקיפות ביותר שבוצעו עד היום בקרחונים בכל רחבי העולם, מצאו שאלפי מצבורי קרח יבשתיים מצטמקים במהירות הגבוהה ב- 18% מכפי שחזה פאנל מומחים ב-2013. קרחוני כדור הארץ מתכווצים במהירות גבוהה פי חמישה מקצב התכווצותם בשנות ה-60. המסתם מואצת עקב ההתחממות הגלובלית והיא מוסיפה עוד מים נוזליים לימים, שגובהם גם ככה נמצא בעליה.

 

קרחון פריטו מורנו בארגנטינה קרחון פריטו מורנו בארגנטינה צילום: photos4travel

 

"לפני כ-30 שנה החלו כמעט כל אזורי הקרח של כדור הארץ לאבד מסה בבת אחת", כך אמר מייקל זמפ, מנהל שירות בקרת הקרחונים העולמי שבאוניברסיטת ציריך, "ולכן כשמסתכלים בתמונה העולמית אין ספק שמדובר בהתחממות הגלובלית".

 

הקרחונים שמתכווצים הכי מהר נמצאים במרכז אירופה, אזור הקווקז, מערב קנדה, 48 המדינות הדרומיות של ארה"ב, ניו זילנד, ובאזורים התת-טרופיים. הקרחונים במקומות אלה מאבדים בממוצע 1% מהמסה שלהם מדי שנה, כך מציין מחקר שפורסם אתמול (ב') בכתב העת Nature. "לפי הקצב הנוכחי שבו הקרחונים נמסים, הם לא צפויים להתקיים באזורים האלה עוד מאה שנה," כך אמר זמפ.

 

הקרחונים נמסים הקרחונים נמסים צילום: שאטרסטוק

 

צוותו של זמפ השתמש במדידות קרקע ולווינים כדי לבחון 19,000 קרחונים, הרבה יותר ממחקרי עבר. הם קבעו שדרום מערב אסיה הוא האזור היחידי מבין 19 שנבדקו שבו הקרחונים אינם מתכווצים, מה שלטענת זמפ נובע מתנאי האקלים המקומיים.

 

מאז 1961 איבד כדור הארץ 10.6 טריליון טון של קרח ושלג, כך מצא המחקר. כשכמות כזאת נמסה היא מספיקה לכסות את 48 המדינות הדרומיות של ארה"ב בכ-1.3 מטר של מים.

 

מדענים יודעים כבר זמן רב שההתחממות הגלובלית שנובעת מפעילויות אנושיות כמו שריפת חומרי בעירה לשם הפקת אנרגיה, גורמת לכדור הארץ לאבד את הקרח שעל פניו. המחקר הנוכחי "אומר לנו שזה לא כל הסיפור", וש"השפעת הקרחונים על גובה פני הים גדולה משחשבנו", כך אמר מארק סרז, מנהל מרכז המידע הלאומי לקרח ושלג בולדר, קולורדו, שלא לקח חלק במחקר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x