בלעדי לכלכליסט
הקרן השלישית של פורטיסימו הניבה תשואה פנימית של 20%
הקרן שגייסה 265 מיליון דולר ב־2012 השקיעה ב־13 חברות. היא ביצעה שלושה אקזיטים מוצלחים - ברווח כולל של 124 מיליון דולר, שש השקעות רווחיות על הנייר, שלוש השקעות שטרם הושבחו, והשקעה אחת כושלת בסינרג'י כבלים
הביצועים של קרן ההשקעות פורטיסימו שבהובלת יובל כהן נחשפים. הדו"חות השנתיים של הקרן ל־2018 מציגים תשואת IRR מרשימה של 20%. הקרן השלישית של פורטיסימו שהוקמה ביולי 2012 קיבלה התחייבויות השקעה של 265 מיליון דולר שמהם כבר קראה לרוב (93%) הכסף – 244.8 מיליון דולר – וחילקה בחזרה למשקיעים 100.6 מיליון דולר (41.1% מההתחייבות). הקרן השקיעה 222 מיליון דולר ב־13 חברות, ומימשה שלוש מהן, סטארהום, טליט תקשורת ומגנוליה, ברווח כולל של 124.1 מיליון דולר. 10 החברות שטרם מומשו רשומות בספרים בשווי של 290.7 מיליון דולר.
- טלרד תקים רשתות אינטרנט בשתי מדינות באפריקה ובאסיה ב-16.5 מיליון דולר
- פורטיסימו מתגאה במיליונים מסודהסטרים אבל לא משלמת חובות
- פורטיסימו לא הצליחה להפוך את סטארהום לכוכבת, ומוכרת
הגם ש"על הנייר" רוב ההשקעות של פורטיסמו מציגות עליית ערך יפה, יש גם השקעות לא מוצלחות. אחת מהן היא סינרג'י כבלים (100%) משדרות, שבה השקיעה הקרן 26 מיליון דולר בינואר 2015, מהם 16.9 מיליון דולר כהלוואות בעלים. ערב הרכישה (נכון לסוף 2014) הציגה יצרנית כבלי החשמל הכנסות של 91.4 מיליון דולר ו־EBITDA שלילי של 14.5 מיליון דולר. לסינרג'י חוב של 25.3 מיליון דולר, ובאוגוסט האחרון נחשף ב"כלכליסט" כי היא לא עמדה ב־2018 בתשלומי הקרן – 4-3 מיליון שקל - למחזיקי האג"ח על חוב של 28 מיליון שקל, אף שאת הריבית פרעה במועד. במגעים שקיימה מול הנציגות הציעה סינרג'י להנפיק למחזיקים סדרת אג"ח חדשה של 13 מיליון שקל, כשפירעון של 15 מיליון שקל נוספים מהחוב יבוצע רק אם החברה תעבור לרווחיות — כך שמדובר בתספורת של 15 מיליון שקל. לסינרג'י גם חוב של עשרות מיליוני שקלים לבנק הפועלים, והארגון מחדש של חוב זה טרם הושלם.
לפי הדו"ח, סינרג'י מתמקדת בימים אלו במאמצים להמשך הזמנות מצד חברת החשמל ב־2019; בהחזרת נתח השוק שלה בתחום המתח הנמוך בשוק המקומי; בהגדלת שולי הרווח על ידי איתור יעיל יותר של חומרי גלם; ובהשלמת ארגון מחדש של החוב כלפי המחזיקים והבנקים. במהלך 2018 רשמה סינרג'י 4 רבעונים רצופים של EBITDA חיובי כולל של 1.9 מיליון דולר, ובפורטיסימו מצפים שהמומנטום הזה יימשך גם בינואר־מרץ 2019. לפי הקרן, בעקבות תלונה שהגישה לפני שנתיים על כבלים שמיובאים לארץ מטורקיה במחירי היצף, משרד הכלכלה המליץ לאחרונה להמשיך ולגבות מס על יבוא כבלים במתח נמוך מטורקיה ל־4 שנים נוספות.
חברה כושלת נוספת שפורטיסמו מתקשה לרומם היא פניציה, יצרנית הזכוכית מנצרת. הקרן השקיעה במפעל 32.3 מיליון דולר בנובמבר 2012, אחרי שנכנס להקפאת הליכים, אך עד כה השווי שלו בספרי הקרן לא השתנה. ערב הרכישה המפעל התמודד עם EBITDA שלילי של 28 מיליון דולר על הכנסות של 81 מיליון דולר. את 2018 הוא סיים עם הכנסות של 77 מיליון דולר, בהתאם לתוכניות, אך עם EBITDA של 2.3 מיליון דולר בלבד, 2 מיליון דולר פחות מהמצופה, נתון שנובע מ"איכות" המוצר שפגעה בהכנסות. הנהלת פניציה השלימה באחרונה יישום שינויים כדי לשפר את הרווחיות, אולם שורה של תקלות לא צפויות הביאה להקפאת ייצור הזכוכית בפברואר, שרק לקראת סופו חזר המפעל לייצור רגיל. תקלה זו צפויה להשפיע לרעה על תוכניות הרווח ל־2019. לפי הקרן, בכוונת פניציה לחפש שותפויות עם שחקנים בעלי שם עולמי בתחום ייצור הזכוכית.
האלגוריתם של השומשום
עוד פעילות שטרם התרוממה היא של אקווי־נום, שפורטיסימו רכשה (29.6%) ב־6 מיליון דולר באוקטובר 2016. אקווי־נום עוסקת בהשבחת זרעים לתעשיית המזון העולמית באמצעות טכנולוגיה מבוססת אלגוריתמים, בדגש על שומשום וקטניות עתירות חלבון. עוד מושקעים בה חברת הזרע וכן מיכה וגבי דנציגר. בנובמבר 2018 החברה קצרה יבול של שומשום שגידלה בארה"ב, שזכה לביקוש חזק. החברה פועלת לשתילת שטח נוסף של שומשום בארה"ב ובקרן צופים עלייה במכירות ובתמלוגים.
בכל הקשור לפיתוח קטניות עתירות חלבון החברה רשמה התקדמות בשותפות שלה עם רוקט, מעבדת האפונה הגדולה בעולם, שהשקיעה 2 מיליון דולר באקווי־נום כהלוואות גישור, ופורטיסימו השקיעה 2 מיליון דולר נוספים כדי להגדיל את השקעתה. רוקט השקיעה 2 מיליון דולר נוספים כחלק מהסכם לפיתוח ומסחור אפונה שפיתחה אקווי־נום – שמכילה 50% יותר חלבון מסוגי אפונה אחרים – כך שרוקט תהיה המעבדת והמפיצה הבלעדית של אותם מינים. מכירות משמעותיות מצד רוקט צפויות רק ב־2023, ובינתיים פורטיסימו לא שיערכה כלפי מעלה את ההשקעה באקווי־נום.
השקעה מוצלחת שחושף הדו"ח היא בפריוריטי תוכנה (97.5%) מראש העין, שבה השקיעה פורטיסמו 28.5 מיליון דולר בדצמבר 2013. לפחות על הנייר, הקרן כבר מרווחת פי 4.2 על ההשקעה, אחרי שמשכה 21.2 מיליון דולר בדיבידנדים. פריוריטי מספקת פתרונות ERP (מערכת לתכנון משאבי ארגון), ולפי הקרן היא ממשיכה להפגין צמיחה עקבית ברווחיות. זאת, בין היתר, בזכות הגדלת החשיפה הבינלאומית שלה, הן אורגנית והן דרך רכישות, ובזכות הנוכחות שלה בשוק הישראלי. לפי הקרן, ברמה הבינלאומית המכירות היו חזקות וב־2018 אף בוצעו רכישות בארה"ב ובלונדון. כיום, שליש מהמכירות של פריוריטי הן בינלאומיות לעומת 8% בלבד בעת הרכישה. משרדי פריוריטי הראשיים ממוקמים כעת במשרדים של Acclivity, וההטמעה של הרכישה מתחילה לתת פירות. בשוק הישראלי החברה ממשיכה לזכות בתקציבים חדשים, והיא בוחנת רכישות נוספות בישראל, אירופה וצפון אמריקה. פריוריטי הציבה לעצמה יעדים מרכזיים ל־2019, בהם הגדלת מספר משתמשי הענן שלה ברמה הגלובלית וייצור סינרגיה של פעילויות שנרכשו.
אבטיח ומלון היברידיים
חברה נוספת שבה מושקעת (45.3%) הקרן היא Origene Seeds שייסד אייל ורדי, שפורטיסימו רכשה תמורת 10.8 מיליון דולר בנובמבר 2015. החברה מפתחת זרעי צמחים היברידיים כדי לשפר את איכותם ואת חיי המדף שלהם, ומוכרת 90 סוגי זרעים של אבטיחים, מלונים, מלפפונים ולאחרונה החלה לפתח זרעים לעגבניות ופלפלים. לפי הדו"ח, 2018 היתה מאתגרת לחקלאים בגלל מחירים נמוכים ב־2017 בארה"ב ומזג אוויר קשה ומחלות בישראל. המכירות היו נמוכות מעט יותר מהצפוי – ב־10% פחות מהתקופה המקבילה – בשל קשיים עסקיים של 2 לקוחות משמעותיים. עם זאת, לדברי הקרן, Origene Seeds ממשיכה לראות ביקוש למוצרים שלה ואף חתמה לאחרונה על הסכם עם סמקו (Samco) הישראלית שמגדלת פלפלים ומפתחת מוצרים חדשים – להפצת התוצרת שלה בבלעדיות ברחבי העולם.