חשש: בשל באג היסטורי מערכות ה-GPS ישתבשו בימים הקרובים
רשת ה-GPS של ממשלת ארה"ב נשענת על לוויינים ומחשבים ישנים, שמרחב האחסון שלהם שודרג לאחרונה ב-1999; עתה צפויה המערכת לקבל שדרוג שיגרום לה להתאפס - וישנו חשש לשיבושים בשירותי מיקום ומערכות ניווט עולמיות
בימים הקרובים צפויים שיבושים ברשת ה-GPS של ממשלת ארה"ב, שבה משתמשים אנשים בכל העולם לניווט ושירותי מיקום שונים. מקורם של השיבושים בבעיית תשתית מערכת שמזכירה את "באג 2000".
- לוקהיד מרטין תספק לחיל האוויר האמריקאי 22 לווייני GPSIII בשווי 7.2 מיליארד דולר
- ניווט קטלני: מרחץ הדמים המעופף שבזכותו יש לנו GPS
לפי הערכות, ייתכנו שיבושים במערכות ניווט ימי ואווירי, מערכות לניטור משלוחים ותחבורה, וייתכן שגם במערכות מיקום צבאיות.
השיבושים נובעים מכך שמערך הלוויינים נבנה בשנות השמונים, והעדכון האחרון לתשתית שבוצע ב-1999, התבסס על מרחב אחסון שיספיק ל-1,024 שבועות, כלומר 19.6 שנים. הזמן הזה עומד לחלוף בסוף השבוע הזה - או ליתר דיוק, בין יום שבת ליום ראשון.
ישנו מערך אחסון חלופי, אך המעבר ביניהם יתבצע בצורה שתגרום ללוויינים "להחסיר פעימה" - ולפי הערכות, להשפיע על מערכות מיקום ותיקות ולגרום להן להתאפס.
חיל האוויר האמריקאי, שאמון על תפעול רשת ה-GPS, מסר ל-NBC, שלא צפויים נזקים ותקלות נרחבות, על אף האיפוס הפוטנציאלי. חיל האוויר וה-CISA, הרשות לתשתיות מחשוב וסייבר בארה"ב, הזהירו חברות מפני האיפוס מזה שנתיים, ולפי המידע שבידיהן, בוצעה היערכות מתאימה ולא תהיה פגיעה בשירותים קריטיים.
בימים הקרובים נוכל לדעת עד כמה טובה היתה ההיערכות מצד הגורמים שזקוקים לנתוני מיקום מדויקים. האיפוס לא צפוי להשפיע על המשתמש הפרטי; ווייז, טינדר ושירותי מיקום אחרים נשענים על חיתוכי רשתות סלולר לתיקוני מיקום, שגם כך אינו מדויק ברמת המטר הבודד. שדרוג מרחב האחסון הנוכחי צפוי להספיק ל-157 שנה, כך שההתמודדות עם הבאג הגדול הבא תהיה אתגר עבור הדורות הבאים.