אחרי 37 שנים: גופתו של נעדר סולטן יעקוב זכריה באומל הוחזרה לישראל
ראש אגף כוח אדם בצה"ל הודיע למשפחת הנעדר כי גופתו אותרה ועברה הליך זיהוי. "בחודשים האחרונים הבשילה פעולה שהביאה להבאת גופתו של באומל לתל אביב - והיא נמצאת פה כבר כמה ימים". צה"ל הדגיש: לא היה מו"מ, והגופה הובאה בפעילות מבצעית
ראש אגף כוח אדם בצה"ל, אלוף מוטי אלמוז, הודיע אחר הצהריים (יום ד') למשפחתו של רס"ל זכריה באומל ז"ל, אחד מנעדרי קרב סולטן יעקוב ממלחמת לבנון הראשונה, כי גופתו אותרה במהלך מבצע שזכה לשם "זמר נוגה" ועברה הליך זיהוי במכון לרפואה משפטית באבו כביר. באומל זוהה באמצעות בדיקות DNA, ויחד עם גופתו הושב גם ציודו האישי, שנמסר אחר הצהריים לקרובי משפחתו. על זיהוי הגופה עודכנו גם משפחותיהם של נעדרי צה"ל נוספים - יהודה כץ וצבי פלדמן (מקרב סולטן יעקב), רון ארד, הדר גולדין ואורון שאול (צוק איתן).
המבצע להבאת הגופה, בפיקודו של אל"מ א' מאגף המודיעין, תוכנן בחודשים האחרונים והגיע לשיא לפני כשבוע, עם האור הירוק שניתן לכוחות שהחזירו את באומל המנוח לישראל. "לא הייתה כאן עסקה ולא היה מו"מ להשבתו של באומל. הוא הוחזר בפעילות מבצעית", הבהיר דובר צה"ל, תא"ל רונן מנליס. "אנחנו לא מוסרים היכן נמצאה גופתו. הפעולה הוכיחה שמעולם לא עזבנו את העיסוק בתיק סולטאן יעקוב. המשפחות יודעות שנמשיך לעשות כל מאמץ להשיב הבנים הביתה".
אלוף אלמוז: "לאורך השנים בוצעו פעולות רבות ומאמצים מודיעיניים, מחקריים ומבצעיים בצה"ל, בשב"כ ובמוסד כדי להשיב את הנעדרים. בשנים האחרונות המאמצים התפתחו והתעצמו, ובמסגרתם הוחזר הטנק מהקרב, ביוני 2016, דרך רוסיה. שני ראשי אמ"ן, הנוכחי והקודם, כמו גם הרמטכ"ל הנוכחי והקודם, קידמו רבות את המאמצים, ועל המבצע פיקד אל"מ א' מאגף המודיעין. בחודשים האחרונים הבשילה פעולה שהביאה להבאת גופת באומל לתל אביב. כץ היה בטנק אחר, ופלדמן ובאומל היו באותו טנק.
"גופתו של באומל נמצאת בתל אביב כבר כמה ימים לאחר שהגיעה במטוס אל על לאחר שיצאה ממדינה שלישית. הבוקר, הרב הצבאי הראשי תא"ל אייל קרים זיהה את הגופה וקבע את מותו. מועד ההלוויה יימסר בשעות או בימים הקרובים".
רמ״ח שבויים ונעדרים באמ"ן, סגן-אלוף אבי כאלו: "איתורו של רב סמל באומל ז"ל בחלוף 37 שנים, בזירה מורכבת וכאתגר מודיעיני מן המעלה הראשונה, מהווה ביטוי לעוצמה המודיעינית של אמ"ן ולאינטגרציה בין סוכנותית עם שותפינו בקהילה. יצרנו תמונת מודיעין שהובילה להנחת יסוד לאופרציה מבצעית כדי לנסות ולהשיב את מי מהנעדרים. אני נרגש מהידיעה שזכריה ז"ל מובא לקבר ישראל ורואה באירוע המשמעותי הזה סגירת מעגל אישית אחרי 20 שנות עיסוק אינטנסיבי בפרשה הזו. יחד עם זאת, לא תמה דרכנו. עלינו להשיב את שני הנעדרים הנוספים משדה הקרב, יהודה כץ וצבי פלדמן. צה"ל ימשיך ויפעל להשבת כלל נעדריו".
הקרב ממלחמת לבנון הראשונה
קרב סולטן יעקוב (ב-11-10 יוני 1982) התנהל בין כוחות צבא סוריים לכוחות ישראליים שהתחולל ביומו השישי של מבצע שלום הגליל. בסיום הקרב נמנו 20 הרוגים בין חיילי צה"ל, עשרות פצועים ושישה נעדרים. גורל שלושה מתוך השישה לא נודע עד היום. נסיבות ומהלכי הקרב עמדו במוקד מחלוקת מחקרית וציבורית, ככל הנראה בשל תוצאותיו הקשות, אי-הוודאות לגבי גורל הנעדרים וטענות שונות שהופנו כלפי מפקדי הקרב (שהפכו בחלקם לאישים פוליטיים).
ביום החמישי למלחמת לבנון ולפני הפסקת אש עם הצבא הסורי, קיבלו כוחות צה"ל הוראה להשתלט על צומת אסטרטגי (שכונה בקוד: משולש טובלנו) למרגלות הכפר סולטן יעקוב. מפקד הגזרה בה התנהלה הלחימה היה אביגדור (יאנוש) בן גל מפקד הגיס בפיקוד צפון, סגנו היה אהוד ברק וראש מטה הגיס היה עמרם מצנע. ביצוע המשימה הוטל על כוח אוגדתי שכלל שלוש חטיבות שריון וחטיבת חי"ר.
בלילה בין ה-10 ל-11 ביוני 1982 החל הכוח בתנועה לעבר היעד, בלא ידיעה כי בסמוך לכפר סולטן יעקוב ממוקמים כוחות צבא סורים. משימת הפריצה ליעד הוטלה על אחד מגדודי הטנקים (גדוד מילואים). במהלך הלילה הגיע הגדוד אל משולש טובלנו והחל בתנועה לעבר הכפר סולטן יעקוב.
זמן קצר לאחר מכן החל הכוח הסורי ששהה במקום בירי כבד לעבר הכוח הישראלי, שנמצא בנחיתות טופוגרפית. על פי מספר עדויות לוו מהלכי הקרב בבלבול והיעדר תיאום בין הכוחות, שהוביל בין השאר לירי בין כוחות צה"ל במהלכו נפגעו שני טנקים. הקרב עצמו נמשך כשמונה שעות עד שלבסוף נסוג הגדוד לאחור בחסות ירי ארטילרי ישראלי כבד.
בתום הקרב נותרו שמונה טנקים ישראלים בידי הסורים ושישה לוחמים הוכרזו כנעדרים. גורל שלושה מהם התברר לאחר מכן: אחד מהם נהרג במהלך הקרב, נקבר בסוריה וגופתו הוחזרה לישראל בתום המלחמה. השני (אריק ליברמן) נפל בשבי הסורי ושוחרר כעבור שנתיים. ואילו השלישי (חזי שי) נפל בשבי ארגון הטרור של אחמד ג'יבריל, ושוחרר שלוש שנים לאחר מכן במסגרת עסקת ג'יבריל.
לאחר חתימת הסכם אוסלו העביר יאסר ערפאת לידי ישראל חצי מדיסקית הזהוי של באומל. על פי מחקר שנערך שנים לאחר מכן עלה כי בידי צה"ל היה תצלום אוויר, אשר בו נראה מיקומם של הכוחות הסורים, אך מידע זה לא הגיע לידי הכוחות הלוחמים בשטח.
עו"ד אורי סלונים, שהיה יועץ שרי הביטחון בענייני השבויים ונעדרים, אמר הערב ל-ynet: "אני מאושר ושמח בשביל המשפחה, בשביל מרים והילדים. חבל לי שיונה, אביו של זכריה, לא זכה להיות ברגע הזה. אני כמובן מתפלל שיהודה כץ וצבי פלדמן יוחזרו גם כן".