$
בארץ

חדוה בר: "הבנקאים הכי חוששים היום מהגברת התחרות מצד גופים חוץ בנקאיים"

עפ"י סקר של בנק ישראל, נתח השוק של פועלים ולאומי שעמד במרץ 2012 על 60% ירד בסוף 2018 ל-55%, בעוד נתח השוק של שלושת הבנקים הבינוניים – דיסקונט, מזרחי והבינלאומי עלה באותה תקופה מ-40% ל-45%

רחלי בינדמן 10:3502.04.19

סקר סיכונים חדש שערך הפיקוח על הבנקים בקרב נושאי משרה בבנקים חושף את החשש הגדול ביותר שלהם – התהוותה של תחרות.

 

 

 

מהסקר שאותו הציגה הבוקר (ג') המפקחת על הבנקים חדוה בר, עולה כי כאשר הבנקאים נשאלו מבין מספר גורמי סיכון מה להערכתם הגורם המשמעותי ביותר בסיכון המודל העסקי, השיבו רובם (79%) שהסיכון הגדול ביותר הוא "התחרות הגוברת מכיוונם של גופים פיננסים חוץ בנקאיים".

 

הסיכון הבא ברמת השפעתו (78%) היה שינויים טכנולוגיים מחוללי תחרות כאשר הבנקאים פחות חוששים מתחרות מכיוונם של גופים טכנולוגיים, שינויים מבניים בענף הבנקאות או ממאגר נתוני האשראי החדש ומודל הבנקאות הפתוחה. על הסקר השיבו 80 נושאי משרה במערכת הבנקאית.

 

 

חדוה בר, המפקחת על הבנקים חדוה בר, המפקחת על הבנקים צילום: עמית שעל

 

בר גם הציגה סקר שביצע הבנק מול הציבור הרחב בסוף 2018 מול 2015 ביחס לענפים שדורשים התערבות רגולטורית שבו ניתן לראות ירידה חדה ברצון הציבור לטפל בתחרותיות בשוק הבנקאות – "הציבור מרגיש שינוי", היא אמרה.

 

אבל האם התחרות הזו שבר מדברת עליה חלחלה לציבור? לשיטתה כן, ולדוגמה היא מציגה את הירידה בעמלות הסליקה לעסקים הקטנים ובינוניים שירדה בשנים 2018-2015 ב-10% לעסקים הבינוניים וב-8% לעסקים הקטנים. אף על פי כן בר התקשתה להציג עוד נתונים אמפיריים המעידים על הורדה במחירים ובעיקר הציגה שיפורים טכנולוגיים שונים שמשפרים את איכות השירות.

 

עוד נתון מעניין שעלה בסקירה של בר, נוגע לנתח השוק באשראי במערכת הבנקאית שנמצא במגמת ירידה. כך – נתח השוק של פועלים ולאומי שעמד במרץ 2012 על 60% ירד נכון לסוף 2018 ל-55% בעוד נתח השוק של שלושת הבנקים הבינוניים – דיסקונט, מזרחי והבינלאומי עלה באותה תקופה מ-40% ל-45% מה שמעיד על היחלשות הכוח של פועלים ולאומי לטובת תחרות מצד הבנקים הקטנים יותר.

 

בתוך כך גם התחרות מצד שחקנים חוץ בנקאיים גדלה כשנתח השוק של גופים חוץ בנקאיים באשראי צרכני למשקי בית עלה משיעור של 13% ב-2014 מחוב צרכני של 167 מיליארד שקל לשיעור של 20% מחוב צרכני של 197 מיליארד שקל.

 

בשולי הדברים הבהירה בר כי שינוי תחרותי לוקח זמן והפירות יבשילו בהדרגה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x