בחירות 2019: המפלגות שכחו את בעלי המוגבלויות ומשפחותיהם
רוב המתמודדים בבחירות לכנסת כלל לא עסקו בנושא, למרות שהוא כל כך משמעותי בחברה הישראלית. השינוי יבוא רק ממקום אחד: שילוב אמיתי ומלא של אנשים עם מוגבלות בחינוך ובעבודה, ולא פחות חשוב, להקל על הוריהם שעושים הכל כדי לשלבם בחברה. ולמי מביניהם שאינם יכולים לעבוד – יש לדאוג לקצבאות שיאפשרו את קיומם בכבוד
15% מאזרחי ישראל בני 20 ומעלה (כ-815 אלף איש) הם עם מוגבלות תפקודית חמורה. בנוסף, 235 אלף ילדים לומדים בחינוך המיוחד. אם נרחיב את המעגל גם למשפחות המיוחדות, אלה שיש בהן בן או בת משפחה עם מוגבלות, נגיע למספרים עצומים. ועדיין - אין שום התייחסות לסוגיות הבוערות של האוכלוסייה הזו. הייתי מצפה שבכל מצע של מפלגה תהיה התייחסות לעניין החשוב הזה, שרלבנטי לכל אדם שמיני בישראל ולמשפחתו.
הנושא הכי משמעותי הוא שהחברה הישראלית לא באמת משלבת ולא מכילה את אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות. יש הדרה שלהם, הם מופלים וסובלים מסטיגמות ודעות קדומות.
השינוי יבוא רק ממקום אחד: שילוב אמיתי ומלא של אנשים עם מוגבלות בחינוך ובעבודה.
שילוב בשוק העבודה
אנשים עם מוגבלות לא מצליחים להשתלב בשוק העבודה בעיקר בגלל חסמים שחוקי המדינה מטילים עליהם. חובה לטפל בזה.
52% מהאנשים עם מוגבלות חמורה בגלאים 64-25 אינם בכוח העבודה, לעומת 17% בשאר האוכלוסייה. מבקר המדינה קבע שהמשק מפסיד כתוצאה מאבטלה של אנשים עם מוגבלות 5 מיליארד שקל בשנה. מחקר של משרד הכלכלה קבע שהמשק מפסיד כל שנה 7.5 מיליארד שקל כתוצאה מכך שמשפחות לילדים עם צרכים מיוחדים נפלטות משוק העבודה.
לפיכך יש לאכוף את החוק לשילוב של לפחות 5% עובדים עם מוגבלות בכל גוף ממשלתי שיש בו יותר מ- 100 עובדים, שנכנס לתוקף בינואר 2017. מדובר בעשרות אלפי משרות שייפתחו (עד 2022) לאנשים עם מוגבלות – בדיוק במקומות שבהם מתקבלות ההחלטות לגביהם.
במקביל - יש ליצור משרות ייעודיות לאנשים עם מוגבלות. שילובם בארגונים ציבוריים וממשלתיים משפיע משמעותית על תהליך קבלת ההחלטות וגם על ההחלטות שמתקבלות לגביהם בכל תחום.
צריך לבטל את החסם המרכזי בכניסה של אנשים עם מוגבלות לשוק העבודה: החוק שקובע כי אנשים עם מוגבלות שמתחילים לעבוד, מפסידים כסף כשהם מתחילים לעבוד - החל מסכום נמוך ביותר של 3,700 שקל ("דיסריגארד" - הסכום שעד אליו אנשים עם מוגבלות יכולים להרוויח כסף מעבודה במסגרת "חוק לרון" ולשמור על הקצבה שלהם). זהו חסם שפוגע במוטיבציה של אנשים עם מוגבלות לצאת לעבוד. יש להעלות את ה"דיסריגארד" שממנו מתבטלת הקיצבה לסכום של 15,000 שקל - פי 1.5 מהשכר הממוצע במשק.
המשפחות המיוחדות
מחקר של משרד הכלכלה שנעשה ב-2014, ביוזמת ארגון "קשר" (הבית של המשפחות המיוחדות ששם אותם במרכז ולקח על עצמו לקדם את נושא התעסוקה של ההורים ללידים עם מוגבלות), הצביע על חסמים רבים בפני הורים אלה למיצוי יכולות בשוק העבודה.
ואלה הם 5 החסמים שדורגו במקום הגבוה ביותר בקרב ההורים העובדים: היעדר תמריצים למעסיקים שיעודדו הורים לילדים עם צרכים מיוחדים לשוב אל שוק העבודה; אין להם אפשרות לעבוד במשרה מלאה; היעדרויות מרובות לצורכי הטיפול בילד; היעדר מידע על זכויות; חוסר אפשרות לשלב עבודה מהבית.
הורה לילד עם מוגבלות מאבד במשך הקריירה שכר של עד 3.8 מיליון שקל. אומדן ההפסד הכולל להורים לילדים עם מוגבלות הגיע ל-7.5 מיליארד שקל, דבר שגורם להפסד כספי עצום לכלכלה - כתוצאה מההתעלמות וההזנחה של המשפחות המיוחדות על ידי המדינה.
הפתרונות המרכזיים הם, עבודה גמישה; תוכניות מובנות להחזרת אימהות אל שוק העבודה ומתן תמריצים למעסיקים; אבחון תעסוקתי, קואוצ'ינג, העלאת הערך העצמי וסיוע בהחזקת משרה; סיוע בבירוקרטיה; סיוע ממוקד בטיפול בילד, כגון הגדלת שעות חונכות, קבלה למסגרות וכו'.
ההשקעה במשפחות המיוחדות היא ההשקעה החברתית המשתלמת ביות משום שהן מוכנות לעשות הכל על מנת שילדם יתקדם ויתפתח, ולהביא אותו למימוש הפוטנציאל שלו. חובה לייצר פתרון מערכתי שישמור על הורים לילדים עם צרכים מיוחדים בשוק העבודה. ההורים לילדים עם מוגבלות הם הון אנושי מבוזבז, אין שום סיבה שהם לא יעבדו וישלמו מחיר כפול על הסיטואציה שהם חווים בהיבט המשפחתי ובהיבט התעסוקתי. הורה מעורב, חזק ועובד, יהיה שותף מלא בהשקעת זמן ומשאבים למען ילדו ולהתפתחותו.
יש לטפל בכך באמצעות חוק ושינוי מערכתי שיבטיח מיצוי זכויות של אנשים עם מוגבלות ושל משפחותיהם. יש להקים מנגנון של "נקודת שירות אחת" לאנשים עם מוגבלות ומשפחותיהם מול המדינה, במטרה להבטיח מיצוי זכויותיהם.
נגישות
סוגייה כאובה מאוד. בשנת 2019 חלק גדול ממוסדות המדינה, בתי הספר, המדרכות ושירותים חיוניים למעשה חסומים בפני אנשים שמשתמשים בכסאות גלגלים; עיוורים; חירשים ואנשים עם מוגבלות קוגניטיבית! החוק קיים כבר, צריך רק לאכוף את חוק הנגישות.
קצבאות
אנשים עם מוגבלות שלא יכולים לעבוד – צריכים לקבל את הזכות לחיות בכבוד באמצעות קצבאות סבירות שיאפשרו להם לדאוג לעצמם ולצרכיהם.
ארגון יציג לאנשים עם מוגבלות
כיום יש כ-550 ארגונים שונים של אנשים עם מוגבלות שמייצגים מגזרים שונים. יש להקים ארגון יציג אחד של אנשים עם מוגבלות לטובת מערכת יחסים שקופה ומיטבית עם ציבור זה. לא מדובר כאן בהשקעה לא סבירה. להיפך – יש כאן פוטנציאל גבוה של הכנסות וצמיחה משקית. החוקים ממילא קיימים, אבל פשוט לא נאכפים. התועלת המשקית מאכיפה שלהם תהיה עצומה ותביא לצמיחה כלכלית וגם להכנסות של מיליארדים. (הנתונים לקוחים מסקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה - דצמבר 2017).
הכותב הוא מייסד מיזם הפייסבוק והלינקדין "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה