$
בורסת ת"א

הפסדים כבדים לתדיר־גן ב־2018 עם ניצני התאוששות

החברה שבשליטת קרן ההשקעות פימי של ישי דוידי, רשמה הפסדים של 18 מיליון דולר, אך הצליחה לצמצם אותם משמעותית ברבעון האחרון

חזי שטרנליכט 08:5001.04.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

תדיר־גן חתמה את 2018 בהפסד ענק שזינק — פי ארבעה ביחס לשנה הקודמת והסתכם ב־18 מיליון דולר. לכאורה לא עניין מעודד, אך הוא נובע ברובו מכניסתה של החברה הנכדה בגרמניה להליך של הגנה מפני נושים, ומחיקת ענק של 12 מיליון דולר שנאלצה החברה לבצע בעקבות ההליך ברבעון השלישי. 

עם זאת, הקרב לבלימת מצבה הקריטי של חברת התעשייה מצפון הארץ תדיר־גן, שבשליטת קרן פימי, מתחיל להראות סימנים זהירים ראשונים של הצלחה. ברבעון הרביעי נרשמה התייצבות, ההכנסות נפלו ב־32% בשל המשך אובדן פעילות בתחום האלומיניום, אך ההפסד התפעולי הצטמצם ב־87%. בשורה התחתונה גם ההפסד באותו רבעון הצטמצם ב־74% ל־404 אלף דולר. למעשה תדיר־גן הצליחה לרשום EBITDA חיובי של 312 אלף דולר ברבעון האחרון, עניין לאופטימיות קלה בדו"חות שבמרביתם בשורות לא חיוביות.

 

לתדיר־גן שני אתרי ייצור בצפון הארץ, בהר תבור ובקיבוץ נווה אור. עבור קרן ההשקעות פימי של ישי דוידי בהחלט מדובר באחת הכבשים השחורות, שנחשבות לנדירות בפורטפוליו הנכסים שלה. עם פרסום התוצאות השנתיות מבצעת פימי מהלך ניהולי בחברה. פימי מחליפה את מנכ"ל תדיר־גן, אריה גוטליב, שעלות שכרו עמדה, כולל אופציות ובונוס, על 515 אלף דולר (1.87 מיליון שקל), וממנה במקומו את ערן תיבון סמנכ"ל הכספים של החברה. עלות שכרו החודשית של תיבון תעמוד על 50 אלף שקל, כלומר עלות משכורת של 600 אלף שקל בשנה, לפני עלות בונוס פוטנציאלי ואופציות, שטרם הוצגה בדיווח אתמול.

 

תדיר־גן ששווי השוק שלה עמד אתמול על 47 מיליון שקל, מהווה שבריר אחוז מפורטפוליו האחזקות של פימי והיא האכילה מרורים את כל מי שהחזיק במניותיה. בשלוש השנים האחרונות איבדה המניה 78% מערכה. החברה, שעוסקת בייצור מכלולים מאלומיניום ומגנזיום לענף הרכב, מציגה רווח גולמי זניח בשנים האחרונות, שבעיקרו נובע מהפסד גולמי בתחום האלומיניום, ותרומה של רווח גולמי בשיעור חד ספרתי מתחום מגנזיום.

 

בין הצרות שמהן הושפעה תדיר־גן היתה פרשת דיזל־גייט שהובילה את חברת פולקסווגן, אחד הגורמים המרכזיים בפרשה, להקטין את הביקוש למכלולים לרכבי דיזל. בעקבות הירידה בהזמנות מפולקסווגן שנבעה מהירידה בביקושים לכלי רכב מבוססי דיזל באירופה, חלה ירידה משמעותית במכירות החברה הנכדה של תדיר־גן בגרמניה — ADB. בספטמבר האחרון מינה לה בית המשפט בגרמניה מנהל מיוחד. אובדן השליטה ב־ADB היה בין הגורמים להקטנת מספר העובדים בחברה, שירד מ־199 עובדים בסוף 2017 ל־162 עובדים בסוף השנה הנוכחית.

 

מהדו"ח עולה עוד כי אחד הלקוחות המרכזיים של החברה — קונצרן ג'נרל מוטורס, הקטין את הזמנותיו בצורה משמעותית. ההכנסות של תדיר־גן בתחום האלומיניום מג'נרל מוטורס בארה"ב ירדו ב־51% ב־2018 והסתכמו ב־3.39 מיליון דולר. מהיחידה האירופאית לא נתקבלו כלל הכנסות, מול הכנסה של 3 מיליון דולר שנה קודם לכן. על אף ההפסדים הכבדים בתחום המגנזיום יש התפתחות חיובית אחת. בתחום המגנזיום נרשמה דווקא עלייה בהזמנות מיצרן חלקי הרכב בוש, שהגדיל את הזמנותיו בשנה שעברה ל־11 מיליון דולר, עלייה של 8.8%. החברה־הבת של תדיר־גן, אורטל יציקות לחץ, זכתה בהזמנות כחלק מפרויקט שנקרא T1XX של בוש, שצפוי לייצר לה הכנסות ב־2019. 

 

ישי דוידי ישי דוידי צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x