רונן גינזבורג: "כמה דניה שווה? בין 250 ל־350 מיליון שקל"
דניה סיבוס מסכמת שנה רווחית עם פרויקטים מוצלחים. עם זאת, החברה מציגה הפסדים כבדים בפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב. מנכ"ל החברה רונן גינזבורג: "כשהגענו לפרויקט, ראינו שנת"ע לא עשתה כלום. אפס. אף שאמרה שתעשה"
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
"בעבר לא היו הרבה אנשים שרצו לקנות את החברה, ופתאום השוק התמלא בכאלו שרוצים לקנות את דניה. כשאנשים רצים לקנות נכס, יש להם נטייה לשלם כמה שפחות על אותו נכס. הנטייה הזאת גורמת להם לזרוק כל מיני שטויות", אמר אתמול מנכ"ל דניה סיבוס, רונן גינזבורג, במה שעשוי להסביר את השקיפות שתקפה את אפריקה בנוגע לדניה. החברה הקבלנית הפרטית שמחזיקה ב־74% ממניות אפריקה מגורים, היא הפעילות המרכזית שנותרה בקבוצת אפריקה. זאת אחת הסיבות לכך שבדו"חות של אפריקה השקעות שפורסמו אתמול ניתנה הרחבה ביחס לפעילותה ותוצאותיה של דניה סיבוס.
יש כמה רוכשים פוטנציאליים שהביעו התעניינות בדניה סיבוס, והם כוללים את יעקב לוקסנבורג, מבטח שמיר, ושתי החברות הציבוריות המתחרות אלקטרה ושפיר. "זה מאתגר את רשות התחרות שתצטרך לשקול את זה מאוד ביסודיות, כי אין הרבה מתחרים במגה־פרויקטים", אמר גינזבורג.
בנטרול התוצאות של אפריקה מגורים, ההכנסות של דניה סיבוס ב־2018 הסתכמו ב־3.6 מיליארד שקל, עלייה זניחה של 2.6% בהשוואה להכנסות ב־2017. הרווח התפעולי הסתכם ב־50 מיליון שקל, בדומה לתוצאות ב־2017, ותזרים המזומנים מפעילות שוטפת, בנטרול השקעות של דניה סיבוס בקרקעות, הסתכם ב־128.6 מיליון שקל.
לצד פרויקטים מוצלחים ורווחיים, דניה סיבוס מציגה הפסדים כבדים מפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב, שבו היא הכירה בהפסד של 76.5 מיליון שקל. גינזבורג התייחס בשיחה עם "כלכליסט" לפרויקט הכושל: "אנחנו מאוד מקווים לעשות ריקברי דרך הבוררויות שמתנהלות אצל כבוד השופטים בדימוס הילה גרסטל ובועז אוקון. הגשנו תביעות במאות מיליונים. בינתיים הכרנו בכל ההוצאות שאנחנו יודעים שיהיו לנו".
לטענת גינזבורג, ההפסד של דניה בפרויקט הרכבת הקלה נובע מכך שחברת נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים) הגיעה לא מוכנה. כשהגענו לפרויקט, ראינו שנת"ע לא עשתה כלום. אפס. אף שאמרה שתעשה. היא הוציאה את הפרויקט הזה שנתיים מוקדם מדי. היא לא השלימה את התכנון ולא השלימה עבודות הכנה, בניגוד למה שנעשה בקו הסגול, שם הם עשו העתקת תשתיות. אנחנו הבנו שהם משלמים על זה כסף, הם אמרו: 'לא, זה בחוזה שלכם'. זה הריב הגדול בבוררות", אמר גינזבורג.
דניה סיבוס רכשה ב־2010 את אפריקה מגורים מאפריקה השקעות תמורת 640 מיליון שקל במזומן. לצורך כך נטלה דניה הלוואה של 350 מיליון שקל מבנק דיסקונט. הלוואה שיתרתה עומדת היום על 216 מיליון שקל, ולצורך הבטחתה דניה סיבוס שעבדה לטובת בנק דיסקונט את כל אחזקותיה במניות אפריקה מגורים, ששווי השוק שלהן הוא 660 מיליון שקל.
בנוסף, יש שתי הלוואות שדניה סיבוס נתנה לאפריקה השקעות בהיקף מצטבר של 124 מיליון שקל. בכוונת דניה סיבוס לבצע חלוקת דיבידנד בסכום השווה לחוב של אפריקה השקעות ולקזז בין הדיבידנד שיוכרז לחוב של אפריקה השקעות. המהלך יביא לביטול ההלוואה ולירידה בהון העצמי של דניה סיבוס שיעמוד על 740 מיליון שקל.
גינזבורג מייחס חשיבות רבה להון העצמי של דניה סיבוס בקביעת שווי החברה. "הכי קל, הון עצמי. אם אני מחר צריך להנפיק את דניה ולרשום אותה למסחר, אני רושם אותה בהון העצמי שלה. על זה היא צריכה להיסחר, על אותם 740 מיליון שקל". השווי הזה מיוחס לדניה סיבוס כולל אחזקותיה במניות אפריקה מגורים. "כמה דניה שווה?" שואל גינזבורג ועונה, "בין 250 ל־250 מיליון שקל. אלו המספרים של דניה".
לשיטת גינזבורג, אי אפשר להפריד בין דניה לאפריקה מגורים. "היום כל מי שמתעניין בדניה מבין שזה בא יחד עם אפריקה מגורים", אמר גינזבורג והעריך שכדי לרכוש את דניה בנפרד מאפריקה מגורים, המשקיע יידרש לפרוע את ההלוואה לבנק דיסקונט.