$
בורסת ת"א

פרשנות

החורים במסננת תשקיפי קרנות ההשקעה גדולים מדי

החלטת קרן הגשמה לא ליידע את משקיעיה על הסתבכות פלילית של שותף בארה"ב מרוקנת מתוכן את חובת פרסום התשקיף שהטילה רשות ני"ע על הקרנות הלא מפוקחות. ההגנה על המשקיע הקטן, שמחפש תשואה, מחייבת מקצה שיפורים שקוף הרבה יותר

רחלי בינדמן 08:3201.04.19

המשקיעים שנפגעו מחיליק טפירו, שגייס עשרות מיליוני שקלים לקרן אור, וגם אלה שהשקיעו בקרן קלע של אמיר ברמלי, ואיבדו את כספם - זוכרים ולא שוכחים.

 

 

 

מ־2008 עד 2016 קרנות ההשקעה הלא מפוקחות חגגו. "מאכערים" בענף הנדל"ן ניצלו את הריביות האפסיות, כדי לפתות את הציבור להשתתף בהשקעות נדל"ן לא מפוקחות, תוך הבטחות לתשואות דו־ספרתיות מפה ועד פרויקטי הנדל"ן באמריקה. אבל ב־2014 התפוצצה פרשת קרן אור של טפירו, וברשות ניירות ערך הבינו שהתחום פרוץ. טפירו, אגב, הורשע באפריל 2018 על גיוס 80 מיליון שקל מ־500 משקיעים ללא תשקיף, תוך הבטחת תשואה גבוהה והצגת מצגי שווא בדבר טיב ההשקעה.

 

נכס של הגשמה באטלנטה נכס של הגשמה באטלנטה צילום: Praxis Capital

 

בתחילת 2016, לאחר שהתבררו ממדי התופעה, החליט יו"ר רשות ני"ע דאז שמואל האוזר להסדיר את התחום. הוא הצהיר אז "נציב שלטים כדי להזהיר את הישראלים שלא עומדים בפיתוי - קיים ג'ונגל של השקעות לא מפוקחות".

 

הבטחות ל־13% תשואה נטו

 

קרן הגשמה היתה אז בשיא הצלחתה, עם מאות השקעות בישראל, ארה"ב, קנדה, לונדון, ברלין, הולנד ועוד, עם אקזיטים שסיפקו תשואות ממוצעות של 13% נטו בשנה, ויותר ממיליארד שקל חזרו למשקיעים.

 

אבל רשות ני"ע, ששאפה לעשות סוף לחגיגה, דרשה מהגשמה לפרסם תשקיף שיעבור את המסננת המחמירה שלה, אם ברצונה להמשיך ולגייס משקיעים שאינם מתוחכמים - כלומר הציבור הרחב. הגשמה היתה בין הבודדים בתחום שדווקא הרימו את הכפפה, ואף קיוו למנף את חותמת הביקורת של רשות ני"ע כדי לגרום ליותר משקיעים להרגיש נוח עם ההשקעות הללו.

 

הגשמה החלה לפרסם תשקיפים, שנבדקו ברשות - תשקיף ייעודי עבור כל פרויקט שהקרן ביקשה לגייס לו כסף. במקביל לתשקיף פורסמה התוכנית העסקית של הפרויקט, וצוינו יעדי התשואה שהגשמה צופה - נתונים שהרשות אינה יכולה, כמובן, לעמוד מאחוריהם. הרשות ביקשה בעיקר לוודא שהגשמה מציגה נתונים שקופים ומלאים על הפרויקט, על שותפיה העסקיים ועל דמי הניהול, תוך הצגת גורמי הסיכון למשקיעים.

 

מי שקוראים את התשקיפים בשוק הון משוכלל הם המשקיעים המתוחכמים, שבוחנים את כדאיות ההשקעה במונחים כלכליים על סמך הנתונים המתפרסמים בו. אבל גופים מוסדיים מדירים רגליהם מהשקעות כמו אלה של הגשמה, והשחקנים שנותרים על המגרש הזה הם רק הלא מתוחכמים. הציפייה שהציבור הזה יקרא את התשקיף היא לא ממש רציונלית, ולא יהיה זה מוגזם להניח שאף לא אחד מאלה שהצטרפו לשמונת הפרויקטים שפרסמה הגשמה תחת תשקיפים אכן העמיקו עד האותיות הקטנות שבהם. ברשות ני"ע פשוט קיוו כי הדרישה מהגשמה להעלות על הכתב את כל הנתונים תגרום לקרן לא להסתכן בפרסום פרט מטעה בתשקיף, וכך המשקיעים יוכלו להיות רגועים יותר.

 

אבל חשיפת "כלכליסט" אתמול, על כך שהגשמה בחרה לא לחלוק עם הציבור את ההסתבכות הפלילית של יזם שעמו היא מובילה שבעה פרויקטים - אחד מהם תחת תשקיף - מעידה כי ברשות נרדמו בשמירה. התברר כי נגד היזם גארי דרגול הוגש כתב אישום בחשד לתרמית בניירות ערך. הגשמה החליטה לקבל את גרסתו, לפיה הוא נמצא במו"מ להסדר מול הרשויות בארה"ב, שעתיד להסתיים בתשלום כופר, אך לבסוף המו"מ - אם אכן היה כזה - לא הושלם ועל נכסי דרגול מונה מנהל מיוחד, שכעת מסרב לחתום על הדו"חות הכספיים של הפרויקט נשוא התשקיף.

 

למרות הפרסומים בחו"ל על ההסתבכות של דרגול וטענות של משקיעים נגדו, ברשות ני"ע בישראל לא עקבו אחר ההתפתחויות ולא חייבו את הגשמה לפרסם דיווח בעניין. אם לא די בכך, דרגול פעל בדיוק כפי שנהגו קרנות השקעה לא מפוקחות בישראל - גייס משקיעים תוך הבטחת תשואות גרנדיוזיות שהתבדו, מבלי לחשוף בפניהם כמה מהכסף הופנה לפרויקטים וכמה לכיסו ולכיסי מנהליו.

 

אמנם המשקיעים לא יכולים לנטוש את הפרויקט או לצאת מההשקעה, גם לו היו מקבלים את המידע בזמן האמת. אך האם לא צריך ליידע אותם על הסתבכות של שותף שהגשמה בחרה? האם יעלה על הדעת, שחברה יזמית הנסחרת בבורסה לא תדווח על הגשת כתב אישום נגד קבלן הביצוע שלה?

 

מימין: מייסד ונשיא קרן הגשמה אבי כץ וחנן שמש, שותף ויו"ר הקרן מימין: מייסד ונשיא קרן הגשמה אבי כץ וחנן שמש, שותף ויו"ר הקרן

  

גם על טרנטינו אין מושג

 

באופן אבסורדי, הגשמה שהשתמשה בתשקיפים שלה כדי לייצר מצג של השקעה מפוקחת, בחרה להסתיר ממשקיעיה דווקא בזמן הקריטי ביותר התפתחות כה משמעותית, שהסתיימה אתמול בהחלפתו של היזם המסובך ביזם חדש בשם אנתוני טרנטינו, שגם עליו אין למשקיעים מושג קלוש. אם הגשמה כשלה כך בבחירת יזם ששותף עמה בשבעה פרויקטים, מה זה אומר על יכולת בחירת השותפים שלה?

 

האירועים האחרונים בהגשמה גם מוכיחים שפרסום תשקיף לא באמת חושף את המשקיעים לכל המידע בזמן אמת. גם ההנחה שרשות ני"ע היא השוטרת של הגשמה ודומיה אינה נכונה, כך שספק אם הסדרת ההשקעות הלא מפוקחות כפי דשהיא כיום מאפשרת למשקיעים לישון בשקט.

 

הגשמה: "פועלים בשקיפות מלאה מול המשקיעים"

 

תגובת הגשמה: "הגשמה ביצעה בעשור האחרון מעל ל-300 השקעות, במסגרתן החזירה מעל 1.27 מיליארד שקל למשקיעיה. יש לציין כי עם היוודע דבר קיומם של ההליכים, ובהיוועצות עם יועציה המשפטיים של החברה, משרד עו"ד הרצוג פוקס נאמן, הוחלט כי לא חלה חובת דיווח בשלב זה. הגשמה המשיכה לעקוב באופן הדוק אחר ההתפתחויות ופרסמה דיווח מיידי מפורט במגנא בספטמבר 2018.

 

"בתום פעילות מאומצת לאורך החודשים האחרונים, שכללה בין היתר מינוי צוות מיוחד בארה"ב וליווי הדוק של אנשי החברה, אותר היזם אנטוני טרנטינו. טרנטינו, בעל ניסיון רב של עשרות שנים בתחום הנדל"ן, אושר על ידי המנהל המיוחד ובית המשפט. לטרנטינו ניסיון עשיר הן בתחום הנדל"ן המסחרי והן בדירות למגורים, ומנהל נכסי נדל"ן בשווי כולל של יותר מ-2 מיליארד דולר. יש להדגיש כי לא חל שינוי כלשהו בנכסים והחברה מלווה בפיקוח צמוד את התהליך כולו. החברה הוציאה עדכון בנושא, וממשיכה לפעול בשקיפות מלאה מול משקיעיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x