קווי הדמיון בין אלירן עטר לליאו מסי עוברים ב-xG
מדדי איכות מצבי השערים וניתוחם יכולים לסייע לנו להבין מי חלוץ יעיל - ומי חלוץ יעיל פחות
מדד ה-xG ("שערים צפויים", או expected goals) מסתמך על אלגוריתם שמחשב עשרות אלפי מקרים מהעבר ומראה כמה קבוצה היתה קרובה לכבוש שער מניסיון כיבוש, וכמה היתה קרובה לספוג שער. זאת על פי מיקום הבועט - הזווית ביחס לשער, קירבת שחקני ההגנה, רגל חזקה של הבועט וכדומה, סוג ההתקפה שמובילה לבעיטה ואיכות המסירה לבועט.
ה-xG מאפשר לראות איזו קבוצה הגיעה למצבים איכותיים יותר במהלך המשחק, על פני מספר משחקים וגם על פני עונה שלמה. זהו מדד הרבה יותר טוב מ"בעיטות למסגרת" או "בעיטות מחוץ למסגרת", מאחר שבעיטה מחוץ למסגרת עשויה להיבעט מ-5 מטרים מהשער, כשהשחקן התוקף ללא שחקני הגנה סביבו (xG גבוה מאוד - 0.9), בעוד ששער מ-35 מטרים הוא מצב לא איכותי (xG נמוך - 0.001) שכאמור הופך לשער.
- כמה יעלה לברצלונה לתחזק את ההצלחה?
- הלהיט הבא של שוק העברות השחקנים: סטטיסטיקות על עמידה בלחץ
- סטטיסטיקה זה טוב ויפה, אבל בסופו של דבר האדם הוא שקובע
בעזרת נתונים של חברת InStat ניתן לראות איזה חלוץ מגיע להזדמנויות איכותיות לאורך עונה, ולפי מדד G, כלומר Goals (זו בדיחה, כן?), אפשר להשוות בין השערים הצפויים שהגיע אליהם וכמה שערים הרשית. כלומר, אפשר לראות אם - על בסיס קבוע - הוא מצליח מעבר למצופה וכובש ממצבי הבקעה קשים יותר, מה שעשוי ללמד על האיכות שלו כמסיים. ידוע שקבוצות כגון ליברפול בונה את הסגל שלה לפי מדדי xG ו-xGA שזה expected goals against, כלומר מה שעשוי ללמד על איכות ההגנה - היכולת של שחקן מסוים למנוע משחקנים אחרים להגיע למצבים. בליברפול גם עוקבים אחרי ה-xA, כלומר Expected assists המודד את איכות המסירה של כל שחקן עם אלגוריתם שבדק ומחשב מיליוני מסירות כדי להגיע לרמת האיכות של מסירה ספציפית.
מהפרמיירליג ועד בלגיה
בכל מקרה, סאדיו מאנה מליברפול הגיע ל-xG של 11.2 שערים העונה. יש לו 17 שערים. כלומר, הוא כבש כ-6 שערים ששחקן התקפי ממוצע לא היה כובש. גם אלכסנדר לאקזט, חלוץ ארסנל, עושה מעבר למצופה ממנו, וכבש 12 למרות xG של כ-10. המוביל בליגה האנגלית ב-xG, כלומר השחקן שבזכות התנועה שלו והחדות שלו ברחבה מגיע להכי הרבה הזדמנויות, הוא סרחיו אגוורו שלו יש 18.96 שערים צפויים. לאגוורו יש 18 שערים (הכי הרבה בפרמיירליג העונה). מוחמד סלאח מליברפול הוא בעל ה-xG השני הכי גבוה בפרמיירליג עם 17.24 והוא עם 17 שערי ליגה - שזה סביר אבל לא מרשים כמו בעונה שעברה (אז כבש 32 שערים ממצבים שניבאו לו 25 שערים בלבד). במקום השלישי נמצא פייר אמריק אובאמיאנג מארסנל עם xG של 16.2 ו-17 שערים. הארי קיין מרשים עוד יותר ביכולת הסיומת שלו מאחר שהגיע ל-13.96 שערים צפויים וכבש 17. באופן מפתיע, פול פוגבה - קשרה של מנצ'סטר יונייטד - במקום השישי בפרמיירליג מבחינת xG (אחרי אלכסנדר מיטרוביץ' חלוץ פולהאם). פוגבה הגיע ל-13.25 שערים צפויים ויש לו 11 שערים.
בספרד, לפי נתוני InStat, ליאו מסי מוביל את מדד ה-xG עם 18.9 שערים מצופים. יש לו 29 שערים - מה שמלמד שהוא כבש 10 שערים יותר ממה שציפו ממנו. הנתון של מסי הוא הכי טוב באירופה, בפער קטן מקיליאן מבאפה מפריז סן ז'רמן, לו יש xG של 18.5 והוא כבש 26 שערים. מה שמדהים באמת מבחינת מסי זה שמפת החום שלו מראה שהוא לא חלוץ אלא קשר שמשחק 30 מטרים מהשער. לואיס סוארס - שותפו של מסי להתקפה - עם 16.6 שערים מצופים, מקום שני בספרד ו-18 שערים בסך הכל. וויסאם בן יידר, חלוצה של סביליה, במקום השלישי ב-xG בלה ליגה (13.3 ו-16 שערים בסך הכל). במקום הרביעי נמצא קרים בנזמה, שכבש 13 שערים מ-12.6 שערים צפויים. ראול דה תומאס, שמושאל לראיו ואייקנו מריאל מדריד, במקום החמישי ב-xG בלה ליגה (12.1 שערים צפויים וכבש 11).
לכריסטיאנו רונלדו xG של 21.6 שערים בסריה A העונה - הכי הרבה באיטליה, אבל עם פער "שלילי" של כמעט 3 שערים, מאחר שכבש 19. פאביו קוואליארלה בן ה-36 הוא החלוץ הכי מרשים באיטליה אם מחשבים את איכות המצבים שהגיע אליהם ומספר השערים שכבש: הוא הגיע ל-xG של 16.8 וכבש כבר 21 שערים, כולל כמה מזוויות בלתי אפשריות (ממצבי xG נמוך). בגרמניה, לוקה יוביץ' מפרנקפורט מאוד מרשים מבחינת xG - הוא הגיע למצבים של 10.1 שערים וכבר כבש 15. אולי זה מסביר מדוע קבוצות כגון ברצלונה ובאיירן מינכן מעוניינת להחתים את החלוץ הסרבי.
עטר על משקל מסי
ומה עם ליגת העל שלנו? המוביל ב-xG הוא בן שהר שהגיע ל-11.29 שערים צפויים (וכבש 10 - מתחת למצופה). במקום השני נמצא פאטוס בצ'יראי ממכבי נתניה שכבש 11 שערים מ-10.7 שערים צפויים - כלומר מעבר למצופה. ניקיטה רוקאביציה ממכבי חיפה, כמו בן שהר, מצליח מתחת למצופה: הוא הגיע ל-9.5 שערים מצופים וכבש 7 בלבד. הוא במקום השלישי ב-xG בליגת העל כשבמקום הרביעי נמצא לוסיו מהפועל חדרה (xG של 9.09 ו-10 שערים) ובמקום החמישי גיא מלמד, גם כן מנתניה, שכבש 8 שערים מ-xG של 8.7. ירדן שועה, החלוץ הצעיר והחדש של מכבי חיפה, במקום השישי ב-xG בליגת העל עם 7.5 שערים צפויים ו-9 שערים. נייג'ל האסלנבק במקום השביעי (5 שערים מ-7.2) ואלירן עטר, מלך השערים של ליגת העל, עם 12 שערים מ-7.2 שערים צפויים (בעיקר תודות לכמה שערים מרהיבים מרחוק - בדומה למסי). עטר אולי לא מגיע למצבים איכותיים אבל הוא הופך מצבים לא איכותיים לשערים - וזו יכולת שהוא יודע לשחזר על בסיס קבוע. אגב, מאוויס צ'יבוטה - שחתם בבלודוגורץ רזגארד הבולגרית - כבש העונה 10 שערים מ-xG של 6.9 שערים.
כפי שניתן לראות בליגת העל, ה-xG של השחקנים המובילים לא מגדר את הטופ של השחקנים המובילים בחמש הליגות המובילות, אבל איך הוא בהשוואה לליגות מסדר גודל ישראלי? ובכן, גם לזה יש ל-InStat, שאוספת נתונים על יותר מ-200 ליגות, תשובות. כך למשל, בליגה הקרואטית אין מישהו עם xG גבוה יותר מ-12, כשהמוביל הוא מירקו מאריץ' מ-NK אוסייק, לו יש xG של 11.07 ו-12 שערים. לכל שאר המצטיינים בליגת העל הקרואטית יש את ה-xG של השחקנים בישראל פחות או יותר.
בליגה הצ'כית יש את הפנומן הרוסי של מלאדה בולסלאב, ניקולאי קומליצ'נקו. לקומליצ'נקו יש xG של 17.8 והוא כבר כבש 20 שערים העונה. אחריו, בפער, נמצא החלוץ הצרפתי ז'אן מישל ביוגל מויטוריה פלזן עם xG של 10.5 בלבד ו-11 שערים. גם בצ'כיה, כמו ישראל - המובילים בקטגוריית ה-xG הם ברמת 5.5+ עד 10.5. בשווייץ, השחקנים ההתקפיים טיפה איכותיים יותר. אלביאן אייאטי מבזל במקום הראשון ב-xG עם 13.1 שערים צפויים (11 שערים) ובמקום השני והשלישי שחקנים עם 12.9 (דז'אן סורגיץ' מתון, לו 14 שערים) ו-10.8 (ז'אן פייר אנסאמה מיאנג בויז ברן, 10 שערים). לשאר המובילים יש בין 8.1 xG ל-9.6 xG.
בלגיה מוכיחה שהיא ברמה אחת יותר מהליגות הקטנות-בינוניות האחרות מאחר שיש לה מספר רב של שחקנים עם xG ממש גבוה. חאמדי הארבוי מזולטה ורחאם הגיע ל-19.1 שערים צפויים (וכבש 18) - הוא מעל אמבוואנה סאמטה, חלוץ טנזניה שכבש 20 שערים מ-xG של 14.9. במקום השלישי רנו אמון מסטנדרט ליאז' (12 שערים מ-xG של 14.5). ויקטור אוסימה, שמושאל לשרלואה מוולפסבורג, במקום הרביעי עם 12.1 xG ו-12 שערים, בעוד שהאנס ואנאקן מקלאב ברוז', שכבש 11 שערים מ-xG של 11.54, במקום החמישי. בטופ 10 לכולם יש יותר מ-9.5 xG.