גיל שויד: "אפילו הילדים שלי לא יודעים למי אני מצביע"
כך השיב מייסד צ'קפוינט בוועידת התעשייה של כלכליסט לשאלה למי יצביע - ניר ברקת או אלונה ברקת, מהמשקיעים הראשונים בחברה. לדברי שויד, "לאחרונה אני מקבל פחות הצעות לרכישת החברה. אין הרבה חברות שיכולות לרכוש אותנו - ואין לנו רצון למכור"
גיל שויד מנהל את צ'קפוינט כבר למעלה מ-25 שנה והוא יודע דבר או שניים על ניהול חברות לאורך זמן. לכן כאשר נשאל על הרכישה של מלאנוקס על ידי אנבידיה השיב שהוא חושב שזו רכישה טובה מאוד לשתי חברות, אבל ציין שרכישות מתבצעות בעיקר כאשר הנהלות מתעייפות ומעבירות את המושכות הלאה.
- מנכ"ל אנבידיה: "אמנון שעשוע אדם מאוד חכם, אבל הוא טועה"
- ישי דוידי: "ללא השקעה בחדשנות חברות תעשיה לא ישרדו"
- יו"ר בז"ן: "מי שלא יתאים עצמו למציאות החדשה לא תהיה לו זכות קיום"
בשיחה עם סופי שולמן עורכת שוק ההון ב"כלכליסט", אומר שויד על האקזיטים כי "אני לא יודע אם אקזיט זה טוב או רע - זה מציאות. אקוסיסטם טוב צריך איזון בין מרכזי חברות רב לאומיות, חברות סטארט אפ צעירות וחברות גדולות שמחזיקות את התעשייה כאן.
"הייתי רוצה שיהיו יותר חברות גדולות כמונו אבל אני יודע שזה מאוד קשה בעולם הטכנולוגי שלנו שבו יש מעט מאוד חברות כאלה. הממשלה אינה הבעיה בישראל, הסביבה היא טובה והממשלה רוצה סביבת הייטק וניתן ליצור עוד תמריצים אבל מרבית המכירה של חברות היא תוצאה של הבנה כמה ההנהלות מתעייפות.
"השאלה היא אם החברה מתעייפת ומעדיפים לתת למישהו אחר ללכת. יש הרבה דורות של מנהלים שיצאו מצ'ק פוינט ובתוך החברה יש לי שדרת ניהול מדהימה ואני מעביר להם כל הזמן סמכויות. אני משנה את צורת הניהול שלי כל הזמן, בכל שנה, ואני מעביר סמכויות. מתי אפרוש, אני לא יודע. העולם יודע שאיני רוצה למכור ולאחרונה אני מקבל פחות הצעות. אין הרבה חברות שיכולות לרכוש אותנו, אם היינו רוצים למכור הייתי יכול - אני משדר שאיני רוצה למכור, אנחנו עצמאים ומובילים ואין לנו כל רצון למכור".
התובנות של שויד
כאשר נשאל על מעורבות פוליטית כמו אנשי הייטק אחרים הבהיר שויד "אני לא רוצה להיות בפוליטיקה זה מאוד לא מתאים לי", אבל כן מוכן להציע למדינת ישראל מספר תובנות. "מדינת ישראל עשתה הטבות מס ששמרו את החברות כאן אם המסים יהיו גבוהים חברות ההייטק לא ישלמו את המסים כאן. חברות יעבירו החוצה פעילות אם יהיה מיסוי גבוה. ארצות הברית הפכה להיות מאוד תחרותית וגם מדינות כמו שוויץ והולנד. 99% מהמכירות שלנו הן לא כאן ולכן הבחירה היכן לשלם מס היא משמעותית.
"צ'קפוינט משלמת בין 15%-19% מס בשנה בדומה לארצות הברית, אבל שם יש יתרונות רבים ויש חברות זרות וישראליות שמשלמות הרבה פחות וזה יכול היה לעזור לנו להישאר כאן - מס נמוך יותר. אני גאה לשלם כאן מסים. דבר שני שאני רואה במכירות של חברות ישראליות הוא שמרבית המרוויחים הם משקיעים זרים וזה חבל. משקיעים זרים זה יותר נוח. כשאתה עולה אתה גיבור גדול אבל בירידות אני לא צריך להגיע למישהו בגן של הילדים שידבר איתי ועדיף לי משקיע זר שיושב רחוק. זה לא אישי, זה חבל למדינה שכל הרווחים מההייטק הולכים לחברות זרות. צריך למצוא תמריצים לחברות הייטק".
כשנשאל על הפריצה לטלפון של בני גנץ אמר שויד כי "אין לי אינפורמציה מעבר למה שפורסם אבל היכולת לפרוץ לטלפונים קיימת וידועה יש מאות חולשות בטלפונים ויש הרבה האקרים שיודעים לפרוץ בעזרתן. אבל יש טכנולוגיות הגנה שפחות מ-1% משתמשים בהן וזה מפתיע אותי. יש לנו מערכת הגנה אבל אחוז נמוך מאוד משתמש בה. איך יכול להיות שלכל מנכ"ל אין מערכת אבטחה על הטלפונים שלו ואפשר לרגל אחריהם".
יש הרבה באז סביב סייבר התקפי וחברות כמו NSO. מה דעתך על זה?
"אני לא מכיר את NSO, אני רק יודע שיש הרבה חולשות במערכות כיום ושום דבר לא חסין. איזה מזל שאני בצד של הטובים ובצד של ההגנ. תפקידי להגן ואין לידאגה למי מכרתי ומי משתמש בטכנולוגיה שלי".
לאן צ'קפוינט הולכת?
"המספרים של פאלו אלטו מרשימים אבל אנחנו בנויים על חדשנות ומספר אחד באבטחה והיחידה שנותנת ארכיטקטורה אחידה ויודעת למנוע התקפות. יש לנו הרבה מה לשפר בעיקר בשיווק ובמכירות ולהיות מאוד אגרסיבי ולהביא תוצאות יותר טובות. רכשנו חברה ב-200 מיליון דולר ואנחנו מחפשים עוד. אני רוצה לרכוש חברה גדולה מאוד והלוואי שזה יקרה בזמן שלי. אני צריך שהחברה תתאים מבחינת ארכיטקטורה ומבחינת היקף לקוחות עצום, ולא קל למצוא לקוחות כאלה".
משפחת ברקת - למי תצביע לניר או אלונה המשקיעים הראשונים שלך?
"אפילו הילדים שלי לא יודעים למי אני מצביע וזה מראה את האימפקט שיש לתעשייה מקומית ומגיע לפוליטיקה ולכדורגל. יש השפעה חברתית לתעשייה מקומית ולמשקיעים מקומיים. עדיין לא החלטתי למי אצביע וגם אישתי וילדיי לא יודעים".