המשרד להגנת הסביבה: חוק הפקדון לא יורחב
הממונה על החוק החליט, שכיוון שהבדיקת אומדני המיחזור, ניתן לבחון במספר דרכים, האיסוף בפועל עמד על 57% אין מקום להרחיב החוק למיכלים הגדולים
המשרד להגנת הסביבה לא קיבל את דיווחי תאגיד המיחזור אל"ה על היקף איסוף ומיחזור מיכלי המשקה, ולמרות זאת קבע כי אין מקום להרחיב את החוק גם למיכלי המשקה הגדולים.
ההחלטה שלא להכיר בדיווח של התאגיד שבבעלות החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, יפאורה-תבורי ומי עדן, התקבלה 10 חודשים בלבד לאחר שהמשרד קבע כי החברה לא עמדה ביעד האיסוף. זאת בעקבות ממצאי דו"ח ביקורת חיצונית שהזמין שאיתר פערים בין הדיווח לאיסוף בפועל.
המשרד מסר כעת כי בחודשים האחרונים ערך ביקורת עומק ביחס לדיווחיהם של יצרני ויבואני מכלי המשקה הגדולים המדווחים באמצעות תאגיד אל"ה, ביחס לנתונים על מספר מכלי המשקה שאספו ומיחזרו בשנת 2017. "לאור דו"ח הביקורת, בשילוב עם החלטות הממונה על חוק הפיקדון גיא סמט, נמצא כי יצרני ויבואני מכלי המשקה הגדולים עמדו ביעד האיסוף, ועל כן לא מתקיים מנגנון שיקול הדעת המוקנה לשר להגנת הסביבה זאב אלקין, באשר להטלת פיקדון".
ברקע הדברים, תאגיד אל"ה הציג תעודות שקילה המעידות על משקל המכלים הריקים שנאספו והגיעו למתקני מיחזור - והציגה 59% איסוף. ביקורת לשנת 2017 שביצעה פירמת רו"ח ימין ג'ורג'י עבור המשרד להגנת הסביבה, מצאה כי קיימים פערים בין המלצות הביקורת לבין הדיווחים על איסוף מכלי המשקה, כפי שנתקבלו מאל"ה.
הביקורת המליצה להכיר באיסוף של 54.46% - 0.5% בלבד מתחת ליעד האיסוף. לאחר בדיקת הנושא ובשל השימוש של חלק מממצאי דו"ח הביקורת באומדנים סטטיסטיים שניתנים לחישוב בשיטות שונות, החליט הממונה על חוק הפיקדון במשרד להגנת הסביבה לקבוע שאל"ה עמד ב-57% איסוף. כיוון שיעד איסוף הגבוה מ-55% לא מקנה שיקול דעת לממונה על חוק הפיקדון או לשר להגנת הסביבה באשר להטלת הפיקדון, לא יורחב מנגנון הפיקדון על מכלי המשקה הגדולים.
בדיווח לשנת 2016 התקשה אל"ה להציג תעודות שקילה לבקשת הביקורת עבור העברת מכלי שתייה גדולים ל"חברת רז הנקודה הירוקה". הפערים שהתגלעו אז הביאו לפתיחת חקירה של צוות חקירה מיוחד של משטרת ישראל, רשות המסים והמשרד להגנת הסביבה על פעילות "רז הנקודה הירוקה". החקירה עדיין מתנהלת.
תגובת תאגיד המיחזור אל"ה: אל"ה הוא תאגיד ללא מטרות רווח, שמוביל מהפכה במיחזור הבקבוקים במדינת ישראל ופועל רבות כדי לקדם את החינוך למיחזור בכלל ובקבוקים בפרט. ב-15 שנות פעילותו, הוביל תאגיד המחזור אל"ה את ישראל להישגים ברמה עולמית בתחום מחזור הבקבוקים, ואנו ניצבים גבוה יותר מממוצע האיסוף בארה"ב ומממוצע האיסוף במדינות החברות ב- OECD אנחנו עומדים מאחורי כל הדיווחים שהעברנו למשרד להגנת הסביבה שהכיר גם הוא באיסוף של 57% ועל כך תושבי מדינת ישראל הממחזרים יכולים להיות גאים. בעניין ההתייחסות לשנת 2016 נציין כי על אף שהיו אישורים חתומים של רואה חשבון על כמויות האיסוף, המשרד להגנת הסביבה החל לדרוש תעודות שקילה של אספני הבקבוקים רק בסוף שנת 2016 והיה קושי לספק בדיעבד תעודות שקילה מתחילת השנה. החל משנת 2017 התחלנו לדרוש מקבלני האיסוף תעודות שקילה כפי שדרש המשרד להגנת הסביבה, בנוסף לאישורי רואה החשבון, וההכרה של המשרד באיסוף של 57% בשנת 2017 רק מחזקת את טענותינו כלפי שיעור האיסוף בשנת 2016".