$
בארץ

ועדת הטייקונים של כבל מסירה את האחריות מהבנקים

טיוטת דו"ח ועדת החקירה בעניין האשראי שניתן ללווים גדולים לא כוללת המלצות לגבי הבנקים הפרטיים, אבל מפנה אצבע מאשימה כלפי הרגולטורים ורשות שוק ההון בפרט. המסקנות הסופיות יתפרסמו רק לאחר הבחירות. יו"ר הועדה איתן כבל: "דו"ח חזק"

צבי זרחיה 06:5220.03.19

הבנקים והגופים המוסדיים יכולים לנשום לרווחה: "ועדת הטייקונים" ־ ועדת החקירה הפרלמנטרית לחקירת האשראי שנתנו הבנקים והמוסדיים ללווים גדולים ־ לא תכלול בדו"ח הסופי המלצות בעניין הבנקים, הגופים הפיננסיים והמוסדיים. מנגד, הדו"ח קובע כי רשות שוק ההון התגלתה במערומיה וכי היא חלשה מאוד. כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

בין המלצות הועדה: להקים ועדת משנה חסויה בועדת הכלכלה של הכנסת שתעסוק בנושאים סודיים של הגופים הפיננסיים והבנקים, תוך התגברות על סעיף הסודיות, המאפשר כיום לבנקים ולגופים המוסדיים שלא למסור נתונים לכנסת. כמו כן, תמליץ הועדה על הגברת הצינון במעבר של "הדלת המסתובבת" בין פקידים ברשויות הרגולטוריות אל הגופים הפיננסיים והעסקיים.

יו"ר ועדת הטייקונים ח"כ איתן כבל והממונה על שוק ההון דורית סלינגר יו"ר ועדת הטייקונים ח"כ איתן כבל והממונה על שוק ההון דורית סלינגר צילום: אוראל כהן, מיכאל קרמר

 

בסוף השבוע שעבר שיגרו היועצים המקצועיים של הועידה דו"ח מקיף ליו"ר הועדה, ח"כ איתן כבל (העבודה). בדו"ח שהיקפו כ־200 עמודים אין כל התייחסות לבנקים ולגופים המוסדיים. עד כה, המסמך שכתבו היועצים המקצועיים לא נשלח אל חברי הועדה הפרלמנטרית.

 

כבל צפוי לכנס היום בצהריים את חברי הועדה לדון בפרסום הדו"ח ובדרך גיבוש ההמלצות הסופיות. כמו כן, הוא הודיע על כוונתו לפרסם את הדו"ח הסופי לאחר הבחירות ולפני חג הפסח. עם זאת, לכלכליסט נודע שחברת הועדה ח"כ איילת נחמיאס ורבין דורשת שלא לדחות את פירסום הדו"ח עד לאחר הבחירות אלא לפרסמו בתקופה שנותרה עד למועד הבחירות.

 

הסיבה לדחיית הפירסום היא שחברי הועדה שלא ראו עדיין את הדו"ח רוצים לערוך בו שינויים כן לכלול בו התייחסות לגבי הבנקים.

 

הבנקים הם מראשי המתנגדים להקמתה ופעילותה של "ועדת הטייקונים" מחשש שתחשוף את התנהלותם בהענקת אשראי לטייקונים. ראשי הבנקים שהופיעו בפני הועדה, מנכ"ל בנק פועלים אריק פינטו, מנכ"לית בנק הפועלים רקפת רוסק עמינוח ואחרים, חזרו כמנטרה על כך שהסודיות הבנקאית מונעת מהם למסור פרטים על לווה ספציפי. איגוד הבנקים פנה באחרונה אל הועדה בדרישה לקבל טיוטות מהדו"ח העוסק בבנקים.

 

הבנקים כבר לא בקו האש הבנקים כבר לא בקו האש צילומים: אוראל כהן, אלעד גרשגורן, אלכס קולומויסקי, עמית שאבי

 

בנק ישראל ומשרד המשפטים והאוצר נחלצו לעזרת הבנקים

 

מאז הוקמה הועדה השקיעו הבנקים למעלה מ־10 מיליון שקלים עבור העסקת יועצים מקצועיים, עורכי דין, ולוביסטים. זאת, במטרה להיערך להופעותיהם בפני הועדה. בנק ישראל ומשרדי המשפטים והאוצר נחלצו אף הם לעזרת הבנקים וסירבו לקדם הצעת חוק שיזמה הועדה לחיוב הבנקים למסור נתונים ספציפיים על האשראי ללווים.

 

מנגד, הדו"ח כולל התייחסות מפורטת לגבי התנהלותם של ארבעת הרגולטורים: הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, רשות שוק ההון, הרשות לניירות ערך ורשות ההגבלים העיסקיים.

 

הרגולטורים עצמם הופיעו בפני הועדה ודיווחו על הצעדים שנקטו בשנים האחרונות. בין נציגי המוסדות היו המפקחת על הבנקים בבנק ישראל חדוה בר, מנהל רשות שוק ההון משה ברקת, הממונה על ההגבלים מיכל הלפרין ויו"ר רשות שוק ההון, ענת גואטה.

 

בכתב המינוי של הועדה נקבע כי "הוועדה תחקור את התנהלותם של הבנקים והגופים המוסדיים בעניין הקצאות אשראי ללווים עסקיים גדולים משנת 2003 ואילך". בין היתר, נדרשה הועדה לתת את דעתה לגבי "תהליכי קבלת החלטות ושיקולים במתן האשראי, מעקב אחר עמידה בתנאי האשראי ותפקוד ואחריות של הדירקטוריונים, תוך בחינת ההשפעה של זהות הלווה על ההחלטות שהתקבלו בעניינו".

 

במהלך דיוני הועדה הירבו הח"כים להפנות אל הבנקים שאלות נוקבות הנוגעות לאופן התנהלותם במתן האשראי ללווים הגדולים, בלא מתן ביטחונות מספיקים. חברי הכנסת ניסו להוכיח שבבנקים היו כשלי התנהלות בעת מתן האשראי לכמה מהטייקונים שהתרסקו, ובהם אליעזר פישמן.

 

עם זאת, כאמור מסתמן כעת כי הדו"ח הסופי לא יכלול המלצות נגד הבנקים. היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד אייל ינון הבהיר באחרונה לועדה שעליה להימנע מגיבוש מסקנות אישיות, נגד מי מהנבדקים ובהם הבנקים והגופים הפיננסיים. לו היתה הועדה מגבשת צעדים המתייחסים לבנקים או לגופים הפיננסיים היה עליה למסור להם טיוטא לשם קבלת תגובותיהם. כך, היה בידם לעתור לבג"ץ נגד הדו"ח, במטרה למנוע או לדחות את מועד פירסומו.

 

בעניין זה אמר אמש כבל ל"כלכליסט" כי "הדו"ח שיפורסם יהיה חזק וכי לועדה לא היתה סמכות לקבוע המלצות אישיות נגד ראשי הבנקים".

 

לאחר שחברי הכנסת יקבלו את המסמך תידרש הועדה לקיים כמה ישיבות על מנת שחברי הכנסת יוכלו להביע את הערותיהם.

 

יצויין כי מאחר שהכנסת נמצאת ב"פגרת הבחירות אזי לצורך כינוס ישיבה או שתיים של "ועדת הטייקונים" יש צורך באישורה של "ועדת ההסכמות" המשותפת לקואליציה ולאופוזיציה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x